loading
close
SON DAKİKALAR

Suriye ile gerilim pahalıya patladı!

Suriye ile gerilim pahalıya patladı!
Tarih: 11.02.2012 - 23:30
Kategori: Dünya

Suriye’nin Ankara ile serbest ticaret anlaşmasını askıya almasının faturası ağır oldu.

Suriye’nin Ankara ile serbest ticaret anlaşmasını askıya almasının faturası ağır oldu. Sıfıra yakın olan gümrük vergisi yüzde 30’a fırlarken, 300 dolarlık akaryakıt fiyat farkı 800 dolara yükseltildi. Bekletilen TIR’lara da kararlar sonrası izin çıktı.
 
Suriye’nin maliyeti giderek büyüyor

Türkiye’nin izlediği ABD yanlısı dış politikadan dolayı Suriye’nin Ankara ile serbest ticaret anlaşmasını 1 Aralık’ta askıya almasının Türk ekonomisine faturası giderek büyüyor. Türk TIR’larını Cilvegözü Sınır Kapısı’nda ’bilişim çalışmaları yapılıyor’ gerekçesiyle günlerce bekleten Şam’a karşı, Ankara nakliyat için alternatif yolları uygulamaya koydu. 

Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, “Bunlardan bir tanesi İskenderun’dan Akabe’ye ya da Mersin’den İskenderiye’ye Ro-Ro seferleri  düzenleyerek ürün taşınmasını özellikle Körfez ülkelerine ürün taşımayı sağlamak. Bir diğer alternatifimiz de Irak ile Habur’un hemen batısından Ovaköy ve Aktepe gümrük kapılarını açmak” dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, dün geceden itibaren uygulanan alternatifle Suriye’nin geri adım attığını söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları