loading
close
SON DAKİKALAR

Suriye krizi G20 liderlerini böldü

Suriye krizi G20 liderlerini böldü
Tarih: 06.09.2013 - 14:49
Kategori: Dünya

Dünyanın en gelişkin ekonomisine sahip 20 ülkesini bir araya getiren G-20 zirvesine de 'Suriye krizi' damga vurdu.

Dünyanın en gelişkin ekonomisine sahip 20 ülkesini Rusya'da bir araya getiren G20 zirvesine de, bir süredir tüm dünyanın gündemini meşgul eden ‘ Suriye krizi’ damga vurdu. Zirvede, dünyanın lokomotifi durumundaki ülkeler arasında Suriye krizine ilişkin ortak bir zemin bulma çabaları sonuç vermedi.

İtalya Başbakanı Enrico Letta, dün akşam St. Petersburg'daki çalışma yemeğinde ayrılıkların su yüzüne çıktığı açıklamasında bulundu.

Rusya Cumhurbaşkanlığı sözcüsü ise Suriye konusunda dünya liderlerinin fikir ayrılığı yaşadığını ve bölündüğünü söyledi. Sözcü, ABD 'nin Suriye'ye olası saldırısının "uluslararası hukuka yeni bir darbe vuracağı" uyarısında bulundu.

BBC’nin aktardığına göre İngiliz kaynaklar, Fransa, Türkiye , Kanada ve İngiltere'nin liderlerinin ABD Başkanı Obama'nın kimyasal silah saldırısı nedeniyle Suriye'ye askeri müdahale çağrısına güçlü destek verdiklerini söylüyor.

Ancak Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, kimyasal silahı hangi tarafın kullandığının netleşmediğinde ısrar ediyor ‘aceleyle harekete geçilmemesi’ uyarısında bulunuyor.

OSBORNE: TÜRKİYE'DEN GÜÇLÜ ÇAĞRI
G20 toplantısı için bulunduğu St. Petersburg'da BBC'ye konuşan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Türkiye'nin liderlerin katıldığı akşam yemeğinde çok çarpıcı bir konuşma yaptığını belirtti.

Osborne, "Ben liderlerin akşam yemeğine katılmadım. Ancak duyduğum kadarıyla, örneğin Türkler, kimyasal silah kullanımına karşı dünyanın nasıl bir tepki vermesi gerektiği konusundaki fikirlerini masada çok güçlü bir şekilde ifade etmişler. Çok tutkulu ve yürekten bir çağrıda bulunmuşlar" diye konuştu.

SURİYELİ DİPLOMATTAN SAVUNMA
Bu arada önde gelen Suriyeli diplomatlardan Warif Halabi, Suriye hükümetinin insanlığa karşı suç işlediği iddialarını reddederken uluslararası toplumu ülkesine yönelik 'terör saldırılarını görmezden gelmekle' suçladı.

Suriye meclis başkanı da ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'e bir mektup yazarak Amerikalı kongre üyelerini "sorumsuz bir şekilde ve pervasızca harekete geçmemeye" çağırdı.

BBC, yaptığı bir kamuoyu yoklamasının, ‘Temsilciler Meclisi'nin yarısından fazlasının askeri müdahaleye karşı olduğunu gösterdiğini’ ancak buna rağmen birçok üyenin henüz tam bir seçim yapmadığının anlaşıldığını aktarıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları