loading
close
SON DAKİKALAR

Suriye'de Lazkiye’deki Dimsarho’dan Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor

Suriye'de Lazkiye’deki Dimsarho’dan Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor
Tarih: 08.02.2023 - 09:16
Kategori: Dünya

Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın görevlendirdiği Savunma Bakanı Tümgeneral Ali Mahmud Abbas, Halep şehrini vuran yıkıcı depremin zarar verdiği bir dizi bölgeyi gezdi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde, Suriye’nin çeşitli bölgelerinde ölenlerin sayısı 1602’ye, yaralananların sayısı 3 bin 649’a çıktı. Suriye’de depremlerden etkilenen İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus illerinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 

Esad rejiminin Haber ajansı SANA’nın haberine göre depremde Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus illerinde rejim kontrolündeki bölgelerde 812 kişi hayatını kaybetti, 1449 kişi yaralandı. Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde de çok sayıda bina yıkıldı veya hasar gördü. Muhaliflerin denetimindeki bölgelerde faaliyet gösteren Beyaz Miğferler kurtarma grubu, Twitter’dan yaptığı açıklamada Suriye’nin kuzeybatısındaki muhaliflerin elindeki bölgelerde 790’dan fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve 2200’den fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Bu arada muhalif Suriye Geçici Hükümeti de, ülkenin kuzeyinde deprem bölgelerinde yas ilan ederek, eğitime 11 Şubat’a kadar ara verildiğini duyurdu. 

Iraklı Bir Kaynak SANA’ya: Suriye’ye Çok Miktarda Akaryakıt Ve Gıda Maddesi Gönderildi

Irak’ın Şam Büyükelçiliği’ndeki resmi bir kaynak, depremin yansımalarıyla yüzleşmek için Irak’tan Suriye’ye çok miktarda petrol türevi, gıda maddesi ve insani yardım gönderildiğini söyledi.

Kaynak, ‘’Yarın hava köprüsüyle gelecek bin ton civarında gıda maddesi gönderildi. Bunların 600 tonu pirinç, 100 tonu şeker, 100 tonu bakliyat, 100 tonu sıvı yağ ve 50 tonun bulgurdur’’ dedi.

Bununla ilgili olarak Irak Savunma Bakanlığı bugün,  Irak Başbakanı Muhammed Şeia Sudani’nin direktifleri üzerine, Suriye’de etkilenen ve zarar gören bölgelere yardım sağlamak için gıda ve insani yardım sağlandığını duyurdu.

Tümgeneral Abbas, Suriye Arap Ordusuna bağlı birliklerin yanı sıra valiliğe bağlı tüm resmi ve sivil kuruluşların katılımıyla sürdürülen kentin bazı mahallelerinde yürütülen kurtarma ve moloz kaldırma çalışmaları hakkında bilgi edindi.

Abbas, Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın direktifleri doğrultusunda, evleri hasar gören çok sayıda insanı dinledi ve ilgililere, hasarın tespiti ve vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için yerel makamlar ve saha ekipleriyle koordinasyon içinde acil duruma müdahale etmeye devam etmeleri talimatını verdi.

Savunma Bakanı, valilikteki ilgili makamların kurtarma operasyonlarını koordine etmek ve sığınaklardaki vatandaşlara yardım ve insani yardım sağlamak için yaptıklarının önemine işaret ederek, kardeş ve dost ülkelerin yardım sağlamadaki rolününe dikkat çekti.

Suriye Arap Kızılayı Başkanı Halid Hbubati, yıkıcı depremin yansımalarıyla yüzleşmek için Suriye’ye uygulanan ambargo ve ekonomik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.

Hububati düzenlediği basın toplantısında, “Enkazları kurtarmaya ve kaldırmaya devam etmek için ağır ekipmana, ambulanslara ve itfaiye araçlarına ihtiyacımız var ve bu, Suriye’ye yönelik yaptırımların bir an önce kaldırılmasını gerektiriyor” dedi.

Hububati, “Kurban sayısının artması muhtemel, bazı binalar hala çökme riskiyle karşı karşıya. Depremin sonuçları felaket ve gönüllülerimiz hazır, ancak ekipman eksikliğimiz var” dedi.

Hububati, hükümetin Halep’te 126, Lazkiye’de 23, Hama’da 5, Homs’ta 3 ve Tartus’ta 3 sığınak tahsis ettiğini belirtti.

Hububati, “Çok sayıda ülkedeki Suriyeli gurbetçilerden telefonlar aldık ve bağış almak için Suriye bankalarında hesap açacağız” dedi.

Hububati, ulusal ve insani yardım çağrısı yaptı.. Yardım edecek ülkelerden ambargonun kaldırılması çabalarını artırmalarını rica etti.

Hama.. Depremin Enkazı Altında Kalanların Tahliye Ve Kurtarılma Çalışmaları Tamamlandı

Hama ilindeki depremzedelerin sayısı şimdiye kadar 49 vefat ve 67 yaralıya yükseldi.

Hama Sağlık Müdürlüğü Müdürü Dr. Cihad Abura, SANA muhabirine yaptığı açıklamada, Hama Ulusal Hastanesi’nin şehir merkezi ve çevre köylerden 41 ölü ve 30 yaralı aldığını, Al Gab bölgesindeki Al Sukaylbiye Ulusal Hastanesi’ne ise 8 vefat durumunun vardığını ve 37 yaralının tedavi altına alındığını, 6 hafif yaralının da özel hastanelere sevk edildiğini söyledi.

Devlet hastanelerinin, bağımsız kuruluşların ve sağlık bölgelerinin tüm yaralıları almak ve onlara gerekli acil servisleri sağlamak için hala yüksek alarm durumunda olduğuna dikkat çekti.

Hama İtfaiyesi Komutanı Tuğgeneral Sair Al Hasan, SANA muhabirine kurtarma operasyonlarının başlamasından 15 saat sonra tahliye çalışmalarının sona erdiğini ve enkaz altında kalanların kurtarıldığını şu anda da depremin yol açtığı hasarların değerlendirildiğini ilan etti.

Lazkiye’deki Dimsarho’dan Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor

Lazkiye’de Depremzede Sayısı 389 Vefat 746 Yaralıya Yükseldi

 Lazkiye ilindeki deprem kurbanlarının sayısı bu sabah 389 vefat ve 746 yaralıya yükseldi.

Valilik Genel Sekreteri Refet Muhammed, SANA muhabirine yaptığı açıklamada, depremde yıkılan binalarda enkaz kaldırma ve hayatta kalanları arama çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

Buna karşılık Ceble Kent Konseyi Başkanı Ahmed Kandil de benzer bir açıklamada Ceble’de bugüne kadar 182 kişinin hayatını kaybettiğini, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 200’den fazla yaralının olduğunu belirtti.

Bakanlar Kurulu’nun dün sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın başkanlığında Suriye’yi vuran depremin yansımalarıyla ilgili yaptığı olağanüstü toplantıda ulusal düzeyde başlatılan acil eylem planı kapsamında alınan tedbirler.

Savunma Bakanlığı:

  • Başta depremden etkilenen iller olmak üzere tüm kan bankalarında tüm kan grupları yeterli miktarda bulunmaktadır.

İç Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanlığı ve Suriyeli Ticaret Kurumu:

  •  Devlet Başkanı Beşar Esad’ın direktiflerinin uygulanması kapsamında, Lazkiye, Halep ve Hama illerinde sığınma evlerinde bulunan ve depremden etkilenen ailelere diğer yardım ve gıda yardımlarının yanı sıra ekmek sağlanmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.
  •  İç Ticaret: Şam şubesinden Halep ve Lazkiye illerine, depremden etkilenenler için gıda sepetleri ve temel ihtiyaç malzemeleri içeren 4 termoking araç sevk edildi.
  • Lazkiye’deki Al Ravda Camii ve Spor Şehri barınaklarına, Sultan İbrahim Camii’ne, Karfis’e ve Ceble’deki Belediye Stadyumuna yemek sepetleri ve battaniyelerle yüklü araçlar teslim edildi.
Kaynak : sana ajans

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları