loading
close
SON DAKİKALAR

'Suriye'deki silahları engelleriz'

'Suriye'deki silahları engelleriz'
Tarih: 18.04.2013 - 19:00
Kategori: Dünya

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in, Suriye'de silahların yanlış ellere düşmesinden endişe duyduğunu ve bunu engelleme hakkına sahip olduğunu söyledi...

BBC'ye konuşan Netanyahu, "teröristlerin" bölgede "dengeleri değiştirebilecek" nitelikteki uçaksavar ve kimyasal silahları ele geçirmesi halinde İsrail'in "buna engel olma hakkını her zaman saklı tuttuğunu" ifade etti.

Suriye'de El Kaide, tıklayın Hizbullah ve cihatçıların bulunduğunu ifade eden Netanyahu, İsrail'in, Orta Doğu'da güç dengelerini değiştirebilecek kapasitede olan silahların bu "terörist" güçlerin eline geçmesinden endişe duyduğunu ve bunu engelleme hakkına sahip olduğunu vurguladı. Bir süredir, uluslararası toplumun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı savaşan isyancıları silahlandırması yönünde çağrılar yapılıyor.

Ancak İslamcı militanların bu silahları kendi emelleri için kullanabilecekleri endişesi de giderek artıyor.

HANGİ İSYANCILAR, HANGİ SİLAHLAR?

İsrail, Suriye'deki çatışmalara katılmama politikası izlediğini ifade ediyordu. Ancak bir süre önce, İsrail'in denetimi altındaki Golan Tepeleri'ne Suriye'den ateş açıldığında misillemede bulunmuştu.

İsrail, Suriye sınırındaki Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal etti.

BBC'den Lyse Doucet'e yaptığı açıklamada Netanyahu, İsrail'in Suriye'deki "hangi isyancılar ve hangi silahlar" konusunda endişeleri olduğunu açıkladı.

Netanyahu, "Bizim için endişe oluşturan silahlar, şu anda Suriye'de olan silahlardır. Bunlar, dengeleri değiştirebilecek uçaksavarlar, kimyasal silahlar ve diğer tehlikeli silahlardır." dedi.

Netanyahu, İsrail'in, bu silahların Suriye'de bulunan El Kaide, Hizbullah ve cihatçı gruplar gibi "terörist" güçlerin eline geçmesini engelleme hakkına sahip olduğunu ve bunun diğer ülkelerin de çıkarına olduğunu vurguladı.

Netanyahu, İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşmesinde Suriye'deki isyancılara yönelik silah ambargosunu kaldırmaması yönünde bir talepte bulunup bulunmadığı sorusunu ise, "Suriye'de durumun karmaşık olduğu, ötüye karşı kötünün savaştığı ve Suriye'de şu anda önemli silahlar bulunduğunu" söyleyerek yanıtladı.

İsrail'in Suriye'deki bazı isyancı gruplarla doğrudan irtibata geçtiği ve bazılarını silahlandırdığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Netanyahu bu durumu teyit etmeyeceğini belirterek "İsyancıların silahlandırılması konusunda, hangi isyancıların ve hangi silahların sözkonusu olduğu önemlidir. Bu da bütün ülkeler açısından çok karmaşık bir sorundur. Benim ülkem için de." dedi.

'SALDIRGAN DEĞİLİZ'

İsrail'in Suriye konusunda daha saldırgan bir askeri tutum alıp almayacağı konusundaki soruya Netanyahu, "Biz saldırgan değiliz. Askeri çatışma peşinde değiliz, ama gerektiğinde kendimizi savunmaya hazırız; ve insanlar sözünü ettiğim şeyin ölçülü ve ciddi olduğunun farkında." diye cevap verdi.

Netanyahu, Ocak ayında Suriye hükümetine ait olduğundan şüphelenilen bir silah konvoyuna İsrail'in yaptığı düşünülen tıklayın hava saldırısını teyit etmekten kaçındı. Konvoyun Lübnan'daki Hizbullahçılara gittiği düşünülüyordu. Eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'in cenazesine katılmak için Londra'ya gelen Netanyahu, İngiltere Başbakanı David Cameron ile de görüştü.

Daha önce Suriye lideri Esad, Batılı ülkeleri Suriye'deki El Kaide'yi desteklemekle suçlamıştı.

Esad, militanların cesaret bulduğunu ve Avrupa'nın ve ABD'nin bunun bedelini ağır ödeyeceğini ifade etmişti.

BBC TÜRKÇE

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları