loading
close
SON DAKİKALAR

''Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi ve etrafındaki arazi Türkiye toprağıdır''

''Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi ve etrafındaki arazi Türkiye toprağıdır''
Tarih: 17.03.2014 - 15:55
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu: ''Süleyman Şah Türbesi ve etrafındaki arazi Türkiye Cumhuriyeti toprağı. Orada Türk askerleri var''

Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin Loğoğlu, “Kırım’da bir referandum yapıldı. Biz de hükümetin açıkladığı gibi Ukrayna’daki referandumu yasal bir işlem olarak görmedik. Sonuçlarını da yasal ve meşru olarak kabul etmiyoruz” dedi.

Bu gelişmenin Ukrayna içindeki ve Rusya ile Batı dünyası arasındaki gerginliği tırmandırıcı bir gelişme olduğunu, kaygı duyduklarını belirten Loğoğlu, konunun ilgili ülkeler arasında diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi. Kırım Tatarları’nın referandumu boykot ettiklerini hatırlatan Loğoğlu, “Burada önemli olan bütün Kırımlıların hak ve özgürlüklerinin korunması, Kırım’ın Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içinde kalmaya devam etmesi, Kırım üzerindeki egemenliğin Ukrayna egemenliği olması. Bu hususlar bizim için ön planda” değerlendirmesinde bulundu.

Kırım Tatarlarının Türkiye bakımından taşıdığı öneme işaret eden Loğoğlu, “Bizim bu konuda hükümete tavsiyemiz; Kırım Tatarları’nı tahrik etmeyin. Onlara fazla vaatte bulunmayın ve onları yarı yolda bırakmayın. Türkiye güçlü bir ülkedir yapabilecekleri vardır ama bunları yapayım derken yarardan çok zarar vermeyen bir tutum izlenmesi önem taşıyor” diye konuştu. Loğoğlu, Türkiye’nin Montrö Sözleşmesi’nin hükümlerini titizlikle uygulaması gerektiğini de vurguladı.

Suriye’deki gelişmelere de değinen Loğoğlu, insanlığın bu ülkede yaşananlara duyarsız kalmasının affedilebilir bir durum olmadığını belirtti. Loğoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye kan ağlıyor. Suriye halkı acı içinde. Herhalde bir iç savaşta çocukların ölüm oranının en yüksek olduğu iç savaş, Suriye’deki iç savaş. Bu olayın ızdırap verici boyutu. Türkiye bakımından Süleyman Şah Türbesi konusu gündeme girip çıkıyor. Süleyman Şah Türbesi ve etrafındaki arazi Türkiye Cumhuriyeti toprağı. Orada Türk askerleri var. Oraya yapılacak bir saldırı Türkiye’ye yapılmış bir saldırı olacaktır. Hükümetin bu konuda duyarlı olduğunu biliyorum ancak bu duyarlılığı dikkatli, özenli bir şekilde kullanması, buraya yapılacak bir saldırıya verilecek mukabeleden çok, ki olduğu takdirde mutlaka karşılık verilmelidir, böyle bir saldırıyı önleyecek tedbirleri, siyasi, askeri
ne ise temasları mutlaka yapmalıdır. Ve Türkiye’yi böyle bir oldu bitti ile karşı karşıya bırakmamalıdır. Çünkü böyle bir durum, Süleyman Şah Türbesine bir saldırı, buna Türkiye’nin vereceği bir tepki orayla sınırlı kalmayacaktır.”

-”AKP ‘nin siyasi meta haline getirmediği hiçbir alan kalmamıştır”

Konuşmasında, Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’li yetkililerin son günlerdeki söylemlerini eleştiren ve bütün konuları siyasi rant malzemesi haline getirdiğini söyleyen Loğoğlu, “Devamlı hayatlarını kaybeden, çocukluklarını yaşayamayan bir çocuk gerçeği var Türkiye’de. Türkiye Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları protokolüne imza atmış bir ülke. Her gün çocuklar ölüyor. Ölen çocuklar üzerinden siyasi mesajlar verilmeye çalışılıyor. Bugün AKP’nin siyasi meta haline getirmediği hiçbir alan kalmamıştır. Ama ne yaparsa yapsın çöküşlerini ve iktidardan gidişlerini, yerel seçimlerden başlayarak engelleyemeceklerdir” değerlendirmesinde bulundu.

Yerel seçimler yaklaşırken provokasyonlar olabileceği uyarısında bulunan Loğoğlu, vatandaşların her şeye rağmen bu provokasyonlara gelmediğini, aklı selimle hareket ettiğini belirtti.

Loğoğlu, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile ilgili son ilerleme raporuna ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Son yılların en sert raporu olduğunu ifade eden Loğoğlu, yıllar içinde ilerleme raporlarında eleştiri dozunun giderek arttığına işaret etti. Loğoğlu, Avrupa Parlamentosu’nun, AK Parti hükümetini AB’ye katılım yolunda müzakerelerin kopmasına yol açabilecek bir iktidar olarak gördüğünü söyledi.

Türkiye’nin zor koşullardan geçtiğini, halkın sabrının sınandığını kaydeden Loğoğlu, “Tayyip Erdoğan yolsuzluk ve cinayetleri Türkiye’de meşrulaştırmaya, kötülüğü sıradanlaştırmaya, kin ve nefreti sevdirmeye çalışan bir yetkili haline gelmiştir. Bunu kınıyoruz. Bu ne kendisine ne Türkiye yakışıyor. Türkiye buna karşı çıkacaktır. Hesabını da 30 Mart’ta yapılacak seçimlerde faturayı AKP’ye çıkaracaktır” dedi.

-”Fezleke sürecinin hakkı verilerek bu fezlekelerin TBMM’de görüşülmesi lazım”

Loğoğlu, gazetecilerin yolsuzluk iddialarına ilişkin sorusu üzerine ”Montajdı, dublajdı iddiaları artık arkada kaldı. Her ses kaydının doğru olduğunu, bizzat kendileri söylüyorlar. Artık en azından ses kayıtlarının gerçek olup olmadığı konusundaki tartışmayı Recep Tayyip Erdoğan kendisi bitirdi. Şimdi bunu başka bir alana sürüklemeye çalışıyor” karşılığını verdi.

Bazı özel okullar ve öğrenci yurtlarına baskınlar yapılarak çocukların sorgulandığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine de Loğoğlu, bu durumu esefle kınadığını söyledi. Çocukların böyle bir durum içinde bırakılmasının kabul edilemeyeceğini belirten Loğoğlu, “Kim, hangi gerekçe ile hangi okulun, sınıfın içine gidip çocuklara böyle sorular sorabilir? Olabilir mi böyle bir şey? Bu konuda konuşmayı bile abes görüyorum. Yapılan yanlış, günah, çocuklara, eğitime, velilere, Türk milletine saygısızlıktır” dedi.

Loğoğlu, bir başka soruyu yanıtlarken de Erdoğan’ın dört eski bakanla ilgili fezlekelerin TBMM’ye gelmesi konusundaki açıklamalarıyla partisine ”bunun üzerini örtün” mesajı verdiğini söyledi. AKP’nin fezlekeleri TBMM’de görüştürmemek için elinden geleni yapacağını da söyleyen Loğoğlu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in “buna alet olmamasını” istedi. Loğoğlu, “Fezleke sürecinin hakkı verilerek bu fezlekelerin TBMM’de görüşülmesi lazım” dedi.

Loğoğlu, ÖSYM’nin YGS sınavı sorularının bir bölümünü açıklamama kararına ilişkin soruyu yanıtlarken de bu kararın kabul edilemez olduğunu, çarpık bir zihniyeti yansıttığını söyledi. Loğoğlu, sınavların şeffaf olması gerektiğine işaret etti.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları