loading
close
SON DAKİKALAR

'Suriyeli sığınmacılar Türk üniversitelerinde olmalı mı?'

'Suriyeli sığınmacılar Türk üniversitelerinde olmalı mı?'
Tarih: 19.10.2012 - 17:10
Kategori: Eğitim

CHP'li Dilek Akagün Yılmaz, Türk üniversitelerine sınavsız girebilen Suriyeli sığınmacıları sordu...

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, son günlerde çok tartışılan uygulama ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e sorular sordu. Yılmaz'ın yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önerge şöyle:

"Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının 29.8.2012 tarih ve 5737 sayılı genelgesi ile , 7 Üniversitede , Suriye’li sığınmacıların ve Suriye’de eğitim gören Türk öğrencilerin sadece beyanlarına bakılarak özel öğrenci olmalarının yolu açılmıştır. Suriyeli sığınmacıların ve Suriye’de eğitim gördüğünü iddia eden Türk Vatandaşı öğrencilerin sadece beyanlarına bakılarak, üniversitelere alınması kamuoyunda ciddi tepkilere neden olmuştur. Bu bağlamda;

1 – Suriye’de Üniversitede eğitim gördüğünü iddia eden öğrencilerin sadece kendi beyanlarıyla üniversitelere alınmaları doğru mudur? Bu öğrencilerin, gerçekten akademik yeterliliklerinin olup olmadığı nasıl anlaşılacaktır? Bu öğrenciler neden bir sınava tabi tutulmamışlardır?

2 – Şu ana kadar kaç Suriyeli sığınmacı Türk Üniversitelerine başvuruda bulunmuştur? Bunlardan kaçı üniversite tarafından kabul görmüştür? Kabul gören öğrenciler şu anda hangi üniversitelerde ve bölümlerde öğrenim görmektedir?

3 – Türk Üniversiteleri tarafından kabul edilen Suriyeli sığınmacıların, sadece beyanla kabul görmeleri göz önünde bulundurulduğunda, daha önce ne iş yaptıkları ve sabıkalarının olup olmadığı bilinmekte midir?

4-Türkiye’de öğrenciler Üniversiteye girebilmek için yıllarca çalışıp,çaba harcayarak sınavlara girmekte ve pek çok öğrenci de bu sınavlarda elenmekte iken Suriye’den gelen ve öğrenci olduğu bile bilinmeyen kişilere Üniversiteye girme hakkının sağlanması eşitlik ve adalet ilkesine aykırı değil midir?

5-İlgili Mevzuat çerçevesinde diğer ülkelerden Üniversite eğitimi almak amacıyla ülkemize gelen yabancı öğrenciler hangi koşullarda Üniversite eğitimi görebilmektedir? Diğer ülkelerden gelen öğrenciler için uygulanan kurallar Suriye’den gelen ve öğrenci olduğunu iddia eden kişilere de uygulanmakta mıdır?

6 – Dünya’da, sığınmacı statüsünde olanların, gittikleri ülkelerde sadece beyan ile üniversitelerde öğrenim görebildiği başka bir ülke var mıdır?"

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları