loading
close
SON DAKİKALAR

''Susmak kaybedenleri cesaretlendirir''

''Susmak kaybedenleri cesaretlendirir''
Tarih: 16.06.2012 - 18:10
Kategori: Sağlık, Yaşam

377. buluşmalarında Hasan Gülünay’ın akıbetini soran Cumartesi Anneleri/İnsanları, 20 Temmuz'da zamanaşımına uğrayacak Gülünay davasına dikkat çekti.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, Galatasaray’daki 377. buluşmalarında dosyası bir ay sonra zaman aşımına uğrayacak olan  20 yıl önce kaybolan Hasan Gülünay için oturdu.



"Eşine bir süredir polis tarafından takip edildiğini söyleyen 32 yaşındaki Hasan Gülünay 20 Temmuz 1992 günü sabahı Tarabya’daki evinden işyerine gitmek üzere çıktı; bir daha geri dönmedi.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorguda olanlar onun işkencede “ Ben Hasan Gülünay beni gözaltında kaybetmeye çalışıyorlar” diye bağırmasına tanıklık ettiler.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü, tanıkların açıklaması için "Tamamen hayal ürünü olup, uydurma bir beyan “ , Hasan Gülünay’ı arayan eşi için de emniyet teşkilatını karalamak maksadıyla bir çok kez dilekçeler ile çeşitli mercilere başvuruda bulunduğu” açıklamasını yaptı.
İçişleri Bakanı İsmet Sezgin "ileri sürülen tüm iddialar tamamen asılsız olup, yasadışı bölücü örgütün propogandasını yapmaya yönelik iddialardır" dedi.

 

20 yıldır dosyanın kapanmaması için hukuk mücadelesi veren İnsan Hakları Derneği avukatlarının ısrarı karşısında sinirlenen savcı ise, "Hukuk bu kadar da zorlanmaz ki" dedi.

 

''Dosyan zamanaşımına uğratılmak isteniyor''


Hasan Gülünay'ın eşi Birsen Gülünay, gözaltından önce eşinin kimliğini ve ehliyetini kaybettiğini ardından kimliğinin gözaltına alınan Ali Ekber Atmaca'nın üzerinde bulunması ile aranmaya başlandığını aktardı. "


Gözaltına alınmadan bir müddet önce eşi ile beraber takip edildiklerini de fark ettiğini söyleyen Gülünay, "Susurluk kazasında ölen eski Emniyet Müdürü Hüseyin Kocadağ, eşimin işkence gördüğünü, yaraları iyileşince serbest bırakılacağını söylemişti. Ama bırakılmadı" dedi. Dosyanın zamanaşımına uğratılmak istendiğini belirterek  "İşkencenin  zamanaşımı olmadığını biz biliyoruz. Devlet bize geçen 20 yılın hesabını vermek zorunda. Yaşayacağım sürece Hasan’ı arayacağım ” şeklinde konuştu.

"İkisininde davası açılmadı''


"Hasan Gülünay katledilen devrimci İbrahim Kaypakkaya'nın fikirlerini savunuyordu. TKP/ML'nin [Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist] şehir gerillasıydı. Ben onunla gurur duyuyor ve fikirlerini savunuyorum" diyen Gülünay, babasının da 1 Mayıs 1977 katliamında hayatını kaybettiğini ve ikisinin de davasının açılmadığını belirtti.

 

Gülünay ailesinin avukatı Gül Alta insanlığa karşı işlenen suçların zaman aşımına uğrayamayacağını hatırlattı. Altay Gülünay'ın gözaltında, "Ben Hasan Gülünay beni gözaltında kaybetmeye çalışıyorlar" diye bağırdığını duyan Erol Çam'ın emniyete defalarca sorulduğunu, ancak emniyet tarafından Erol Çam'ın isminin sürekli yanlış yazılarak, böyle bir kişinin gözaltına alınmadığı açıklamasının yapıldığını belirtti. Altay, bir hafta sonra konunun zamanaşımına uğrayacağına da dikkat çekti.

 

"Zorla kaybetmenin insanlık suçu"


Cumartesi Anneleri adına açıklama yapan Meltem Selvi ise uluslararası hukuka göre zorla kaybetmenin insanlık suçu olduğuna dikkat çekerek , "İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguda olanlar onun işkencede 'Ben Hasan Gülünay beni gözaltında kaybetmeye çalışıyorlar' diye bağırmasına tanıklık ettiler" dedi. Selvi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün ise, tanıkların açıklaması için "tamamen hayal ürünü olup, uydurma bir beyan", Hasan Gülünay'ı arayan eşi için de "emniyet teşkilatını karalamak maksadıyla birçok kez dilekçeler ile çeşitli mercilere başvuruda bulunduğu" açıklamasını yaptığını hatırlattı. "Susmak kaybedenleri cesaretlendiren politik bir tercihtir" diyen Selvi,” Soruşturmanın zamanaşımı ile karanlıkta bırakılmak istenmesinin ise yargı terörü buna boyun eğmeyecek, gerçek adaletin peşinde olacak, hukukun üstünlüğünü savunmaya devam edeceğiz “dedi.


Eylemde söz alan gözltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, Başbakan Erdoğan'ın "kardeşlik" söylemini dilinden düşürmediğini belirterek, "Senin kardeşliğinin bize hiçbir fayda gelmedi" dedi. Sanatçılara seslenen Yıldız, "Festivallerde çıkıp şarkılar söylüyorsunuz. Bizi de görün, gelin şarkılarınızı Cumartesi Meydanı'nda da söyleyin" diye konuştu.


Hasan Gülünay'ın akıbeti hala açıklanmadı, ciddi bir soruşturma yürütülmedi. Gülünay'ın kaybedilmesinin üzerinden 20 yıl geçtiği için dosya bir ay sonra zaman aşımına uğrayacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları