loading
close
SON DAKİKALAR

Tahir Elçi davası, reddi hâkim talebinin görüşülmesi için 3 Mart'a ertelendi

Tahir Elçi davası, reddi hâkim talebinin görüşülmesi için 3 Mart'a ertelendi
Tarih: 21.10.2020 - 12:08
Kategori: Gündem

Diyarbakır Baro Başkanı’yken 2015 yılında tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada Tahir Elçi’nin vurularak öldürülmesine ilişkin üç polis memuru ve bir PKK üyesinin yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.

Diyarbakır Barosu’nun eski başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015 tarihinde Suriçi’ndeki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması, cinayetten yaklaşık 5 yıl sonra, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılıyor.

Biri ihraç edilmiş üç polis “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten, PKK üyesi olduğu iddia edilen Uğur Yakışır ise “iki polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak”tan yargılanıyor.

Diyarbakır Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Diyarbakır Barosu’nun çağrısıyla İstanbul, İzmir, Ankara dahil birçok baro başkanı davayı izlemek ve müdahil olmak talebiyle Diyarbakır’da.

Covid-19 salgını sebebiyle mahkeme salonuna 88 kişinin girmesine izin verildi. Bu sayı içinde 25 kişilik savunma grubu, her siyasi partiden bir milletvekili, sivil toplum kurumlarının temsilcileri de yer aldı.

Sanık polisler ve avukatlarının SEGBİS ile katıldıkları duruşmada, Türkan Elçi ve Elçi’nin avukatları hazır bulunuyor.

Duruşma kimlik tespiti ile başladı.

SEGBİS üzerinden savunmaya itiraz reddedildi

Mahkeme, katılma taleplerinden önce sanık beyanlarının alınmasına karar verdi. Elçi ailesi avukatlarından Fikret İlkiz, mahkemenin bu tutumunun usule aykırı olduğu itirazında bulundu.

Ancak mahkeme sanık beyanlarının öncelikli alınacağını belirtti.

Elçi ailesi avukatları, SEGBİS bağlantısı ile beyanların alınmasının Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına aykırı olduğu ve sanık polislerin SEGBİS üzerinden dinlenilme kararından dönülmesini talep etti.

Mahkeme ise sanık polislere savunmalarını nerede yapmak istediklerini sordu. Sanıklar bulundukları yerden savunma yapmak istediklerini, mahkeme salonuna gelmeyeceklerini beyan etti.

Ayrıca Elçi ailesi avukatları, iddianamenin, olağan bir ‘cinayet iddianamesi’ olarak hazırlandığını, Tahir Elçi’nin insan hakları vizyonunu ve lince uğradığı koşulları ve aleyhine yaratılan iklimi görmezden gelinerek ele alındığını ifade etti.

Bunun üzerine mahkeme, sanıkların sorgudan önce müştekilerin katılma talebine ve duruşma salonunda dinlenilmesine ilişkin iddia makamından mütalaasını sordu. İddia makamı, talebin reddine ve sanıkların bulundukları yerden dinlenilmesine ilişkin talepte bulundu.

Mahkeme de sanıkların duruşmada bulunmak istememeleri ve SEGBİS üzerinden Elçi ailesinin avukatlarının sanıklara soru sorma haklarının mümkün olduğu gerekçesiyle Elçi ailesi avukatlarının taleplerinin reddine dair karar verdi.

Avukatlardan mahkeme heyetine tepki

Bu arada sanık polislerin SEGBİS’le savunmalarının alınması için mahal mahkemeleriyle kurulan bağlantılarda bulunması gereken naip hakimlerin yerlerinde olmadıkları tespit edildi. Elçi ailesi avukatlarının talebi üzerine bu husus kayıt altına alındı.

Mahkeme naip hakim bulunmasının zorunlu olmadığından bahisle Elçi ailesi avukatlarının naip hakim bulundurulması ve talimat yoluyla yüz yüze sorgu talebini de reddetti.

Elçi ailesi avukatları, mahkeme heyetine “Bir baro başkanının öldürüldüğü bu dosyayı mahkemeniz özensiz olarak ele alıyor” şeklinde eleştirilerde bulundu. Bunun üzerine heyet, açıklama yapmaksızın müzakere etmek üzere duruşma salonundan ayrıldı.

Türkan Elçi’den mahkemeye: Buraya gelirken adalete güvenim vardı

Duruşmaya verilen aranın ardından avukatların söz alma talebi karşısında, mahkemece avukatların duruşmanın düzenini bozduğu değerlendirmesi yapıldı.

Müşteki Türkan Elçi söz alarak kendi duygu ve düşüncelerini içeren beyanda bulunmak istedi.

Türkan Elçi, “Ben bir stajyer avukat olarak bu dilekçeyi yazdım. 5 yıldır bekliyorum. Benim duruşumu takip etmiş olmanız lazım. İki dakikanızı ayırıp benim duygularımı dinlerseniz kararınız değişecektir. Ben bugün buraya gelirken adalete güvenim vardı. Adalete güvenim var. Adalete inanan bir insan ile 21 yıl evli kaldım. Hukuk dışında bir yol tanımıyorum. Bana 1 dakika ayırarak bu satırları okursanız, benim düşüncemi anlayacaksınız” ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı, Elçi’nin talebini, sanıkların savunmasının alınması ardından dinleyeceğini söyledi.

Türkan Elçi bunu kabul etmediğini belirtti. Mahkeme başkanının Türkan Elçi’yi uyarması ardından, avukatlar mahkeme heyetini reddettiklerini belirtti.

Reddi hakim talebinde bulunan avukatların talebi değerlendirilmedi. Avukatların izinsiz konuşmalarının kayıt altına alınmasına ve dışarı çıkartılmasına karar verildi.

Avukatlar duruşma salonundan çıkartılmadı. Söz alan avukatlar adil yargılanma ve reddi hakim taleplerine ilişkin beyanlarda bulundu.

Reddi hakim talebi

Elçi ailesi avukatlarından Nahit Eren, “Eşini kaybetmiş bir kadına söz dahi vermeden dosyada yargılama yapmak istiyorsunuz. Vicdanlarınızı kapatmışsınız. Bize isteğinizi yapabileceğinizi göstermeye çalışıyorsunuz. Duruşmayı sürdüremiyorsunuz. Tarafsızlığınızı yitirmişsiniz” dedi.

Avukat Mahsuni Karaman da “Sizin yaptıklarınız tarafsızlığınıza gölge düşürdü. Bu iddianameyi kabul dahi çekilme nedeninizdir. Tahir Elçi cinayetini devlet cezasız bırakacak. Siz de (Mahkeme olarak) buna araç oluyorsunuz” diye konuştu.

Ardından mahkeme heyeti, duruşmaya reddi hakim talebini değerlendirmek üzere ara verdi.

Avukatlardan itiraz: Duruşma hukuka aykırı şekilde bitirilmek isteniyor

Mahkeme heyetinin salona dönmesi ardından avukatlar tekrar söz istedi. Mahkeme heyeti başkanı sorguya devam edeceğini belirtti. Avukatların ısrarı üzerine avukatlara söz verildi.

Avukatlar hâkimin duruşmadaki tavrını uygun bulmadıklarını belirleterek, duruşmanın hukuka aykırı şekilde bitirilmek istendiğini söyledi. Bu adaletsizliğin parçası olmak istemediklerini söyleyerek duruşmaya ara verilmesini talep etti. Duruşmaya saat 14:00’a kadar ara verildi.

Duruşmanın başlamasıyla Mahkeme Başkanı avukatlara söz vermeyerek, savunmaların alınmasına geçileceğini ve söz istemeden söz alan avukatlar hakkında duruşmanın düzenine dair işlem yapılacağını söyledi.

Türkan Elçi: Ben bugün buraya gelirken adalete güvenim vardı

Türkan Elçi söz alarak, "Ben bir stajyer avukat olarak bu dilekçeyi yazdım. 5 yıldır bekliyorum. Benim duruşumu takip etmiş olmanız lazım. İki dakikanızı ayırıp benim duygularımı dinlerseniz kararınız değişecektir. Ben bugün buraya gelirken adalete güvenim vardı. Adalete güvenim var. Adalete inanan bir insan ile 21 yıl evli kaldım. Hukuk dışında bir yol tanımıyorum. Bana 1 dakika ayırarak bu satırları okursanız, benim düşüncemi anlayacaksınız." ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyetinden Türkan Elçi'ye uyarı ve reddi hâkim talebi

 

Mahkeme başkanı Türkan Elçi’nin talebini, sanıkların savunmasının alınması ardından dinleyeceğini söyledi. Türkan Elçi ise bunu kabul etmediğini belirtti. Mahkeme başkanının Türkan Elçi’yi uyarması ve aksi halde salondan çıkarılacağını belirtmesinin ardından, avukatlar mahkeme heyetini reddettiklerini açıkladı. Bunun üzerine mahkeme, bazı müşteki vekillerinin mahkeme salonundan polis zoruyla çıkarılmasına karar verdi. Ancak avukatların itirazı üzerine yargılamaya devam edildi.

Elçi ailesi avukatları, “Bu ülkede baro başkanı öldürülüyor, yer yerinden oynuyor, dünya ayağa kalkıyor ama Mahkemeniz tutumuyla sadece objektif olmadığını ortaya koyuyor. Bu ısrarınızı sürdürecekseniz Mahkeme olarak çekilin" ifadelerini kullandı.

Elçi ailesi avukatlarından Nahit Eren, “Eşini kaybetmiş bir kadına söz dahi vermeden dosyada yargılama yapmak istiyorsunuz. Vicdanlarınızı kapatmışsınız. Bize isteğinizi yapabileceğinizi göstermeye çalışıyorsunuz. Duruşmayı sürdüremiyorsunuz. Tarafsızlığınızı yitirmişsiniz” dedi.

"Mahkeme olarak cezasızlığa araç oluyorsunuz"

Avukat Mahsuni Karaman da heyetin yaptıklarının tarafsızlığa gölge düşürdüğünü belirterek, "Bu iddianameyi kabul dahi çekilme nedeninizdir. Tahir Elçi cinayetini devlet cezasız bırakacak. Siz de (Mahkeme olarak) buna araç oluyorsunuz” dedi.

Mahkemenin Elçi ailesinin avukatlarını konuşturmamasına karşı Erkan Şenses, “Avukatlar mahkemenin emir eri değildir heyetinizi reddediyoruz" dedi.

Mahkemenin, duruşma düzenini bozan avukatların salondan atılacağı uyarısının ardından Elçi ailesi avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, “Böyle bir şey yapamazsınız, bizi dışarı atamazsınız. Buyurun atın bakalım" ifadelerini kullandı.

Heyet, reddi hâkim talebine ilişkin karar vermek üzere ara verdi.

Reddi hâkim talebi incelenecek, sonraki duruşma 3 Mart'ta

Heyet, aradan sonra reddi hakim talebine ilişkin Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin karar vermesi için duruşmayı 03 Mart 2021 tarihine ertelendi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları