loading
close
SON DAKİKALAR

Taksim'de 'İnsan Haklarına Saygı' yürüyüşü

Taksim'de 'İnsan Haklarına Saygı' yürüyüşü
Tarih: 18.12.2012 - 11:57
Kategori: Sağlık, Yaşam

İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, bu yılın ilk 10 ayında 185 polis, asker ve korucu, 224 PKK gerillası ve 16 sivil olmak üzere savaşta 425 insanın yaşamını yitirdiğini hatırlattı...

İSTANBUL- İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, her yıl yapılan "İnsan Haklarına Saygı Yürüyüşü"nü gerçekleştirerek, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası etkinliklerini sonlandırdı.

Beyoğlu Tünel'de bir araya gelen insan hakları savunucuları, Galatasaray Lisesi'ne yürüdü. Eylemde "Yaşam hakkına saygı" pankartı açılırken, "İnsan haklarıylşa insandır", "Roboski'yi unutma unutturma", "Biji biratiya gelan" sloganları atıldı.

Galatasaray'da açıklama yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin üzerinden 64 yıl geçtiğini ancak dünya halkları üzerinde insan hakları ihlallerinin devam ettiğini söyledi.

Efe, "2012 yılında da mazlum halklara yönelik savaş ve saldırılar devam etmektedir. Savaşlar dünyanın mazlum halklarının, çocuklarının başlarına bombalar yağdırarak devam etmektedir. Ülkemizde de güvenlik eksenli politikalar nedeniyle ırkçı yaklaşım ve devletin şiddete dayalı imha ve inkar politikaları devam etmektedir" dedi.


''Aralık Katliamlarını unutmayacağız''

Aralık ayı katliamlarını hatırlatan Efe, 13 Aralık'ta Erdal Eren'in idam edildiğini, 19 Aralık 2000'de 'Hayata Dönüş' adı altında 21 cezaevine düzenlenen saldırıda 30 kişinin öldürüldüğünü ve 23 Aralık Maraş katliamını anımsattı. Efe, son olarak da 28 Aralık'ta Roboski katliamının yaşandığını söyledi, "Kürt halkının bulunduğu bu ülkede imha ve inkar politikaları kapsamında Roboski'de 34 Kürt, askerler tarafından atılan bombalarla paramparça edilmiş ve adalet hiçbir zaman geri gelmeyecek şekilde ortadan kaldırılmıştır" dedi.

Efe, "Roboski'yi, 19 Aralık'ı, Maraş'ı unutmayacağız. Bizler Kürt halkı üzerinde oynanan imha ve inkar politiklarını unutmayacağız, biz dünya halkları üzerine atılan bombaları unutmayacağız" diye konuştu.


Türkiye insan haklarında sınıfta kaldı

Efe, Türkiye'nin insan hakları konusunda düşük bir karneye sahip olduğunu belirterek, bu yılın ilk 10 ayında 185 polis, asker ve korucu, 224 PKK gerillası ve 16 sivil olmak üzere savaşta 425 insanın yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

İHD Şube Başkanı Efe, hükümete "Bugün 15 insan hakları savunucusu çeşitli gerekçelerle tutuklu bulunmaktadır. Tutuklu bulunan insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. F tipi cezaevleri uygulamalarından vazgeçilmeli, hasta tutuklular serbest bırakılmalıdır. Herkes için barış, insan hakları, demokrasi ve özgürlük istiyoruz" diye seslendi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları