loading
close
SON DAKİKALAR

Tanal, uzmanı olmayan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu’nu sordu

Tanal, uzmanı olmayan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu’nu sordu
Tarih: 10.09.2014 - 14:19
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, uzmanı olmayan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu’nu sordu...

İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e verdiği yazılı soru önergesi ile uzmanı olmayan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu’nu Meclis gündemine taşıdı.

İstanbul Milletvekili Tanal, “İstanbul Üniversitesi’nde taşeron işçi olarak çalışan ve görev tanımında olmamasına rağmen geçen yıl lağım temizlemeye zorlandığı için enfeksiyon kapan, enfeksiyonun ilerlemesiyle birlikte karaciğer yetmezliğine yakalanan Zafer Açıkgözoğlu 17.08.2014 tarihinde vefat etmiştir. Bu elim olay üzerine üniversiteye bağlı hastanelerde risk değerlendirmesi yapılmadığı, işçilere eğitim verilmeden sertifika dağıtıldığı ortaya çıkmıştır.” diyerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in şu soruları yanıtlamasını istedi:

1-Yasal zorunluluk olmasına karşın üniversiteye bağlı hastane binalarında risk değerlendirmesi yapılmadığı, işçi sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin göstermelik olduğu iddiası doğru mudur?

2-Hastaneler için yeni kurulan iş sağlığı ve güvenliği kurulunda ise henüz iş sağlığı ve güvenliği uzmanının bulunmadığı doğru mudur? İş sağlığı ve güvenliği kurulu ne zaman kurulmuştur? Neden bugüne kadar bir tane bile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı alınmamıştır?

3-İş sağlığı ve güvenliği kurulunda, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı beraberinde sendika ve demokratik kitle örgütlerinden konuyla ilgili çalışan uzmanların bulunması gerekmiyor mu? Bahse konu uzmanlar, bu kurulda yer almakta mıdır?

4-Türkiye’de çok sayıda iş yerinde risk değerlendirmesinin yapılmadığı ya da yönetmeliklere aykırı şekilde kağıt üzerinde yapıldığı iddiaları doğru mudur? İstanbul Üniversitesi de bu kurumlardan biri midir? Üniversite yönetimi yasal mevzuata uygun hareket etmemekte midir? Bu konuyla ilgili herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

5-İstanbul Üniversitesi’ne bağlı hastanede iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin de taşeron firma tarafından göstermelik olarak yapıldığı iddiası doğru mudur?

6-Taşeron firma yetkilileri yapılan işi az tehlikeli işkolu olarak tanımlayarak eğitim süresini gerekenin altında tutmakta mıdır? Bu durumun tutanakla tespit edilerek üniversite yönetimine bildirildiği doğru mudur?

7-Taşeron firma yetkililerinin işçilere eğitim dahi vermeden sertifika dağıttıkları ve ardından eğitim aldıklarına dair kağıt imzalattıkları iddiaları doğru mudur? Bakanlığınızca bu hususların denetimi yapılmamakta mıdır? Firma yetkilileri hakkında konuyla ilgili herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmadı ise hukuki gerekçesi nedir?

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları