loading
close
SON DAKİKALAR

Tanrıkulu İstanbul'un içme suyunu meclis gündemine taşıdı

Tanrıkulu İstanbul'un içme suyunu meclis gündemine taşıdı
Tarih: 16.01.2014 - 13:55
Kategori: Siyaset

CHP, İstanbul’da içme suyunun insan sağlığı açısından kullanımında sakıncalar bulunup bulunmadığının incelenerek araştırılması amacıyla Meclis Araştırması istedi...

Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun TBMM Başkanlığına verdiği Meclis Araştırma önergesi şöyle:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımıza temin edilen içme suyunun insan sağlığı açısından kullanımında sakıncalar bulunup bulunmadığının incelenerek ortaya çıkartılmasına ve ekli tabloda belirtilen Standartlar değerlerinin belirlenmesine ilişkin olarak Meclis Araştırması açılması yönündeki teklifimiz aşağıda gerekçeleri ile belirtilmiştir. İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımıza temin edilen içme suyunun insan sağlığı açısından kullanımında sakıncalar bulunup bulunmadığının incelenerek araştırılması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederim.

GEREKÇE:

Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) gelişen ülkelerdeki hastalıkların % 80′inin su ile ilişkili olduğu tahmininde bulunmaktadır. Günümüzde bebek ölümlerinin önemli bir nedeni bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarıdır. Bu yüzden su hijyeni, halk sağlığı açısından çok büyük önem arz içermekte, İçme suyu kaynaklarının hastalık yapıcı mikroorganizmalarla kirlenmesi halk sağlığını doğrudan tehdit etmektedir.

Bebekler ve Küçük çocukların yüksek düzeylerde nitrat ve kurşun gibi bazı kirleticilere karşı çok hassas olmaları nedeniyle İçme suyundaki kurşun, bebek ve çocuklarda, fiziksel ve zihinsel gelişme bozukluklarına; yetişkinlerde ise kan basıncının artışına sebep olabilmektedir. Uzun yıllar kurşun miktarı fazla su içen yetişkinlerde böbrek sorunları ve yüksek tansiyon gelişebilmekte, içme suyundaki yüksek miktarda nitrat da ciddi hastalıklara zemin hazırlamaktadır.

Kolera mikrobu, Hepatit A virüsü ve mikroskobik parazitlerden tifo, dizanteri mikrobu gibi bakterilerin yanı sıra, çeşitli virüsler ve parazitler su kaynaklarına bulaşarak pek çok salgın hastalığa neden olmakta; Kamu sağlığını direkt olarak tehdit etmektedirler.

Ülkemizin en yoğun nüfusuna sahip olan İstanbul’un içme suyunda Kamu sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek faktörlerin belirlenerek gerekli tedbirlerin alınması Kamu yararına kaçınılmaz hale gelme gelmektedir.”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları