loading
close
SON DAKİKALAR

Tanrıkulu Kolluk Kuvvetleri hakkında açıklama yaptı

Tanrıkulu Kolluk Kuvvetleri hakkında açıklama yaptı
Tarih: 05.11.2013 - 18:57
Kategori: Siyaset

CHP'li Tanrıkulu: ''Kolluk mensuplarının dahil olduğu suçlarla ilgili davaların çeşitli gerekçelerle başka yerlere nakledilmesi, neredeyse aklanmanın bir yolu haline getirildi...''

Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: “Kolluk mensuplarının dahil olduğu suçlarla ilgili davaların çeşitli gerekçelerle başka yerlere nakledilmesi, neredeyse aklanmanın bir yolu haline getirildi. Eğer mülki amirlikler, duruşmaların güvenliğini sağlamaktan acizse, bunun gerekçesini de açıklamak zorundadırlar. Aksi takdirde bu tür davaların naklinin güvenlik değil, aklama amaçlı olduğu açıktır. “

CHP Genel Başkan Yardımcısı yazılı bir açıklama yaparak kolluk güçlerinin dahil olduğu davaların çeşitli gerekçelerle başka yerlere nakledildiğine dikkat çekti ve konunun takipçisi olduğunu belirtti. Tanrıkulu’nun açıklaması şöyle:

“Kolluk mensuplarının dahil olduğu suçlarla ilgili davaların çeşitli gerekçelerle başka yerlere nakledilmesi, neredeyse aklanmanın bir yolu haline getirildi.

5271 Sayılı CMK’nın 19’ncu ve Mülga Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 14’ncü maddesinde mevcut ceza davalarının hukuki veya fiili sebeplerle görülemeyecek olması halinde başka yerde bulunan mahkemede görülmesi düzenlenmiştir. Ancak neredeyse tüm davaların bu dayanakla başka illere nakli hiç de masum görünmemektedir. Uğur Kaymaz, Şerzan Kurt vb, davalarda sanıkların, nakilden sonra adeta “aklanması” tesadüf değildir.

1990’larda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili yargılamalar, adaletin geç de olsa yerini bulması için umut yaratmışken, bu davalarda da nakillere başvurulması şüphe uyandırmaktadır. 20 yıl önce 6 köylünün öldürüldüğü 'faili meçhul' davasında da valiliğin, güvenliği sağlayamayacakları gerekçesiyle davanın naklini istediği bilinmektedir. Genel uygulamalara bakıldığında, söz konusu davanın naklinin, faillerin aklanma girişimi olarak kabul edilmesi gerekmektedir! Davanın bugün görülecek duruşmasında nakil kararının çıkması, tam olarak buna işaret edecektir!

Kamuoyunun da bildiği üzere Gazi davası Trabzon’a nakledildikten sonra sorumlular cüzi cezalara çarptırılmıştı. Gazeteci Metin Göktepe, Kızıltepeli baba Ahmet ve oğlu Uğur Kaymaz, Muğla Üniversitesi öğrencisi Şerzan Kurt gibi kolluk güçlerinin gerçekleştirdiği yargısız infaz veya cinayet davalarının başka illere nakledilmesi, faillerin cezasızlığıyla sonuçlanmaktadır.

Eğer mülki amirlikler, duruşmaların güvenliğini sağlamaktan acizse, bunun gerekçesini de açıklamak zorundadırlar. Aksi takdirde bu tür davaların naklinin güvenlik değil, aklama amaçlı olduğu açıktır.

Ayrıca 2002 yılından bu yana kaç davanın hangi sebeple nakledildiğini, bunların kaçının cezasızlıkla sonuçlandığını Adalet Bakanı’na yazılı olarak sormuş bulunmaktayız. Soru önergemize gelecek yanıtı da kamuoyunun bilgisine sunacağız ve bundan sonra bu tür davaların daha sıkı takipçisi olmaya devam edeceğiz. “

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları