loading
close
SON DAKİKALAR

Tanrıkulu'ndan AA eleştrisi

Tanrıkulu'ndan AA eleştrisi
Tarih: 22.08.2013 - 17:31
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu , dün TBMM’ye verdiği soru önergesine AA Kurumsal İletişim Müdürlüğü tarafından yanıt verilmesi üzerine bir yazılı açıklama yaptı...

Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu:”Hükümetin adeta yayın organı haline getirilen Anadolu Ajansı’nın, 20 Ağustos tarihli, Mısır’daki darbenin arkasında İsrail’in olduğuna dair haberini “iptal” etmesini TBMM gündemine taşımıştık. Başbakan’a yönelttiğimiz bu haberin iptaline dair soru önergemize A.A. Kurumsal İletişim Müdürlüğü tarafından verilen yanıt hiçbir biçimde tatmin edici değildir.”

Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu , dün TBMM’ye verdiği soru önergesine AA Kurumsal İletişim Müdürlüğü tarafından yanıt verilmesi üzerine bir yazılı açıklama yaptı. Tanrıkulu’nun yazılı açıklaması şöyle:

“Hükümetin adeta yayın organı haline getirilen Anadolu Ajansı’nın, 20 Ağustos tarihli, Mısır’daki darbenin arkasında İsrail’in olduğuna dair haberini “iptal” etmesini TBMM gündemine taşımıştık. Başbakan’a yönelttiğimiz bu haberin iptaline dair soru önergemize A.A. Kurumsal İletişim Müdürlüğü tarafından verilen yanıt hiçbir biçimde tatmin edici değildir.

Söz konusu açıklamadaki özrü kabahatinden beter ifadeleri burada aktarmayı gerekli görüyorum. İşte A.A’nın açıklamasından bir bölüm: "Bahse konu gelişmede ilk haber, panelde dile getirilen hususları olduğu gibi aktarmak yerine özetleyerek verme üzerine kurulmuştur. Bu da haberin yeterince anlaşılmasına engel olmuştur. Ayrıca haberin başlığı ile içeriği arasında da çelişki tespit edilmiştir. AA’nın habercilik anlayışı, başlığın içerikten bağımsız olmaması üzerinedir. Oldukça hassas bir konuyu gündeme taşıdığı için her iki yanlışlığı gidermek adına haberin yeniden düzenlenerek yayınlanmasına karar verilmiştir. Ancak "düzeltme" yerine sehven "iptal"i yönünde duyuruda bulunulmuştur.”

Anadolu Ajansı gibi 90 yılı aşkın habercilik deneyimi olan bir kurumda, “oldukça hassas bir konu” doğru dürüst haberleştirilemiyorsa, bu, kuruma dair başka sorunları akla getirir. Ancak mevzuunun bu olmadığı da bilinmektedir.

A.A.’nın söz konusu haberi iptal ediş sürecine bakıldığında, işin arkasında hükümete yönelik uluslararası tepkilerin yattığı gün gibi ortaya çıkmaktadır.

Zira 20 Ağustos saat 13:49’da AA’nın geçtiği haberde Başbakan Erdoğan’ın Mısır’daki darbenin arkasında İsrail olduğuna dair iddialarına yer veriliyor.

Saat 16:40’taki “Mısır’daki darbeyi İsrail’in desteklemesi” başlıklı haberde de Başbakanlık kaynaklarına dayanılarak, Mısır’daki darbenin iki yıl önce İsrail’deki bir panelde tasarlandığı iddia ediliyor.

Saat 16:42’de Associated Press’in haberiyle, İsrail Dışişleri Sözcüsü Yigal Palmor’un, Erdoğan’ın iddialarına “Bu, üzerine yorum yapmaya değmeyecek o açıklamalardan biri” diye tepki gösterdiği ortaya çıktı.

Saat 20:54’te ise Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’ın Erdoğan’ın sözlerini kınadığına dair haber AFP tarafından yayınlandı.

Anadolu Ajansı ise tüm bu gelişmelerden sonra, gece yarısı saat 00:13’te “Mısır’daki darbeyi İsrail’in desteklemesi başlıklı haberimizi iptal ediyoruz” açıklamasını yaptı.

90 yılı aşkın tarihi boyunca A.A.’nın güvenirliğinin bu kadar zedelendiği, bu kadar hükümetin yayın organı haline geldiği başka bir dönem olmamıştır.

Haber ajanslarının güvenirlikleri tarafsızlıklarına, yaptıkları haberlerin arkasında durup durmadıklarına, haberleştirdikleri hususlara dair güçlü belgeleri nakledip edemediklerine göre sağlanır.

A.A. gibi muazzam bir habercilik deneyimi olan köklü bir kurumun, itibar edilmez hale getirilmesi hazindir.

Dileriz ki Anadolu Ajansı haberciliğin temel kurallarını, iktidarın yönlendirme girişimlerine müsaade etmeyecek biçimde yerine getirir ve bu köklü kuruluşun itibarı daha fazla zedelenmez.”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları