loading
close
SON DAKİKALAR

Tarihi Uzunköprü'nün toprak altında kalan ayakları kazıyla gün yüzüne çıkarılacak

Tarihi Uzunköprü'nün toprak altında kalan ayakları kazıyla gün yüzüne çıkarılacak
Tarih: 30.03.2021 - 13:12
Kategori: Kültür & Sanat

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde Osmanlı Padişahı Sultan II. Murad'ın emriyle 1443 yılında yaptırılan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde de bulunan tarihi Uzunköprü'nün toprak altında kalan kayıp ayakları kazıyla gün yüzüne çıkarılacak.

 Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan daha önce tarihi Uzunköprü'nün dökülen taşları, çatlayan tabanı ile tehlike oluşturmaya başladığına dikkat çekmiş yetkililere restorasyon için çağrıda bulunmuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da geçtiğimiz 2020 yılının 25 Aralık günü, Uzunköprü'yü ziyaret edip, köprünün restore edileceğini açıklamştı. 

2015'te UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan Uzunköprü'nün restorasyonu ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Osmanlı Padişahı Sultan II.Murad emriyle 1426 yılında yapımına başlanıp, dönemin baş mimarı Muslihiddin tarafından 1443 yılında yapımı tamamlanan tarihi Uzunköprü'nün restorasyonu için hazırlanan projenin ihalesi tamamlandı.  Karayolları Genel Müdürlüğü de projeyi tamamlayarak ihaleye çıkardı. İhale sürecinin tamamlanmasıyla birlikte köprünün bulunduğu alan, demir bariyerlerle çevrildi.

Ergene Köprüsü olarak da bilinen tarihi köprü kırılan kanat taşları, çatlayan tabanı ve bozulan taşları sökülerek yenilenecek. Orijinal taşları aslına uygun şekilde onarılacak olan tarihi köprünün toprak altında kalan ayakları ise yapılacak kazıyla gün yüzüne çıkarılacak.
 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları