loading
close
SON DAKİKALAR

Tarık Akan'ın aramızdan ayrılışının 4. yıl dönümü

Tarık Akan'ın aramızdan ayrılışının 4. yıl dönümü
Tarih: 16.09.2020 - 08:35
Kategori: Gündem

Oynadığı filmlerle bir döneme damgasını vuran sinema oyuncusu Tarık Akan'ın ölümünün üzerinden 4 yıl geçti.

Filmleriyle halkın gönlünde ayrı bir yere sahip olan Tarık Akan bunda 4 yıl önce yaşama veda etti. Türkiye'nin Altın Portakal'da 7 ödüle sahip tek erkek oyuncusu unvanına da sahip Akan, 111 sinema filmiyle 4 televizyon dizisinde rol aldı.  

Asıl adı Tahsin Tarık Üregül olan Tarık Akan, 13 Aralık 1949 yılında İstanbul'da dünyaya geldi.

Tarık Akan, subay olan babası Yaşar Bey'in görevi nedeniyle Erzurum Dumlupınar İlkokulu'nda başladığı ilkokulu Kayseri'de tamamladı ve babasının emekliliğinden sonra ailesiyle İstanbul Bakırköy'de yaşamaya başladı.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Yüksek Mühendisliği'nde okuyan Tarık Akan, ardından Gazetecilik Yüksek Okulu'na girdi ve bu bölümden mezun oldu.

Sinemaya geçmeden önce Bakırköy plajlarında cankurtaranlık ve işportacılık yapan Akan, 1970 yılında Ses Dergisi'nin açtığı Sinema Artist Yarışması'nı kazanarak 1971'de ilk filmi olan 'Solan Bir Yaprak Gibi'yle kamera karşısına geçti ve Tarık Akan adını aldı.

1979 yılında zorunlu askerlik görevini yedek subay olarak Denizli'de tamamlayan Akan, 1970-1975 arası yılda 12 filmde rol alarak Yeşilçam’ın en parlak günlerinde yer aldı. Emel Sayın'la ‘‘Mavi Boncuk’’ta Hülya Koçyiğit'le ‘‘Sev Kardeşim’’de, Hale Soygazi ile ‘‘Gece Kuşu Zehra’’da oynadı ve ‘‘Hababam Sınıfı’’ ile Türk sinemasının unutulmazları arasına girdi. Akan, daha sonra ‘‘değişirken yok olmayı’’ göze aldı ve mesajı olan filmler yapmaya karar verdi. Bu kararın ilk ürünü "Nehir"i Cüneyt Arkın'la birlikte oynadığı ‘‘Maden’’, ‘‘Sürü’’, ‘‘Yol’’, ‘‘Kanal’’ gibi politik filmler takip etti.

1986 yılında Yasemin Erkut ile evlenen oyuncunun Barış Zeki, Yaşar Özgür ve Özlem Üregül adında 3 çocuğu bulunuyor. 

Akan'ın, ilk çocuğu olan Barış Zeki Üregül 2009 yılında Tarık Akan'ın da oynadığı "Deli Deli Olma" adlı filmde babasının gençliğini oynayarak oyunculuk hayatına atıldı.

2,5 AY HÜCRE CEZASI

Tarık Akan, 12 Eylül askeri darbesinin hemen ardından, 1981 başlarında, Almanya’da yaptığı bir konuşma yüzünden yurda dönüşünde tutuklandı. Tutuklanmanın nedeni, sağcı bir gazetenin manşete çıkardığı yanlı ve yalan haberdi. Böylece 12 yıl hapis istemiyle uzun bir yargılanma süreci başladı ve 2,5 ay hücre hapsi cezası aldı.

YAZARLIKTAN EĞİTİMCİLİĞE

2002 yılında hapishane günlerini ve darbe sürecini "Anne Kafamda Bit Var" isimli kitabında anlatan Akan, Aziz Nesin'in vefatından sonra görevini devralan oğlu Ali Esin'den vakıf başkanlığını devralarak, 2005 yılında Nesin Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yaptı.

CANNES’DA ADAY OLDU

111 sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol alan ünlü oyuncu, 1985 yılında Berlin Uluslararası Film Festivali’nde “Pansiyon” filmi ile Gümüş Ayı Mansiyon Ödülü'nü aldı ve 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde “Yol” filmi ile En İyi Erkek Oyuncu adayı oldu. 1973 – 2002 yılları arasında 12 ödüle layık görüldü.

Usta isim, 16 Eylül 2016'da, akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede yaşama veda etti.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları