loading
close
SON DAKİKALAR

TBB: Çernobil'in 32. yıldönümünde bir kez daha uyarıyoruz: Nükleer santrallerden vazgeçin!

TBB: Çernobil'in 32. yıldönümünde bir kez daha uyarıyoruz: Nükleer santrallerden vazgeçin!
Tarih: 25.04.2018 - 18:03
Kategori: Sağlık, Yaşam

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, TTB Halk Sağlığı Kolu ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), Çernobil Kazasının 32. yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaparak, nükleer santrallerden vazgeçilmesi uyarısında bulundu.

Yapılan açıklama, "Temiz ve güvenli bir çevre için üç nükleer santral projesinden de vazgeçilmeli; onun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmalıdır. Yaşadığımız yüzyıl yenilenebilir enerji kaynaklarının çağı olacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki; yenilenebilir enerji kaynakları çevre ve insan dostu olmasının yanı sıra ucuz ve kaynağı yerlidir ve dışa enerji bağımlılığımızı gerçek anlamda azaltacaktır. Daha yaşanabilir bir çevre için; başta temeli atılan akkuyu nükleer güç santrali olmak üzere tüm nükleer santral projeleri derhal durdurulmalıdır!" denildi.

Yapılan açıklama şu şekilde:

"Bugün Çernobil Nükleer Santralinin 4 nolu ünitesinde 26 Nisan 1986’da meydana gelen patlamanın 32. yıldönümü. Rusya’nın batı kesimlerinde, Ukrayna ve Beyaz Rusya’da milyonlarca insanın yaşamını o günden bugüne temelden etkileyen kazanın üzerinden tam 32 yıl geçti. Kazadan bu yana kazaya bağlı olarak kaç kişinin yaşamını yitirdiği; kaç kişinin de kazaya bağlı sağlık sorunları ile boğuştuğu; kaç kişinin doğup büyüdüğü topraklardan ayrılmak zorunda kaldığı net olarak bilinmiyor. İnsanlık tarihinin bu en büyük kazasının yıkıcı etkileri; üzerinden geçen 32 yıla rağmen sürüyor. Çernobil Nükleer Santralinin üzeri yeni radyoaktif sızıntılara meydan vermemek için maliyeti iki milyar doları bulan çelik kalkanla kapatılıyor. Bölgede çıkabilecek herhangi bir orman yangının bitki ve topraktaki yüksek radyasyonun tekrar atmosfere karışmasına yol açmasından korkuluyor.

Kazadan bu yana geçen 32 yıl içinde birçok ülke nükleer programlarını yeniden gözden geçirdiler. 1993’de Dünya elektrik üretiminde nükleer santrallerin payı %19 ile en yüksek noktaya ulaşmışken; çok sayıda ülkenin yeni santral yapımlarını durdurması; belli bir plan doğrultusunda çalışan santrallerini de kademeli olarak kapatması nedeni ile bu oran günümüzde %10’ların altına düştü. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere başta rüzgar ve güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldi ve yönelmeye devam ediyor.

Dünya’da nükleer enerji açısından gelişmeler bu yönde iken; ülkemizde ise tam tersi bir süreç yaşanıyor. Mevcut iktidar Akkuyu, Sinop ve Kırklareli İğneada’da üç nükleer santral kurmaya çalışıyor; hatta Akkuyu Nükleer Santralinin temeli geçen aylarda atıldı; bu santral için gerçekleri gizlemeye dönük hazırlanan reklam filmleri görsel medya hala sürdürülüyor. Çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etkileri ve çözülemeyen nükleer atık sorunu nedeni ile başta gelişmiş ülkeler olmak üzere birçok ülke; nükleer enerjiden uzaklaşıp; yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelirken; üstelik başta rüzgar ve güneş olmak üzere ülkemiz yenilebilir enerji kaynakları açısından zengin bir ülke iken; nükleer santrallere yönelmenin kesinlikle doğru bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz.

Temiz ve güvenli bir çevre için üç nükleer santral projesinden de vazgeçilmeli; onun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmalıdır. Yaşadığımız yüzyıl yenilenebilir enerji kaynaklarının çağı olacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki; yenilenebilir enerji kaynakları çevre ve insan dostu olmasının yanı sıra ucuz ve kaynağı yerlidir ve dışa enerji bağımlılığımızı gerçek anlamda azaltacaktır.

Daha yaşanabilir bir çevre için;

Başta temeli atılan akkuyu nükleer güç santrali olmak üzere tüm nükleer santral projeleri derhal durdurulmalıdır!"

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları