loading
close
SON DAKİKALAR

TBMM'de 'salyalı' Gezi kavgası

TBMM'de 'salyalı' Gezi kavgası
Tarih: 12.06.2013 - 11:19
Kategori: Siyaset

AKP Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, milletvekillerinin Meclis kürsüsünden tahrik edici sözler kullanmasını kınadı...

BDP, Danışma Kurulu toplanamadığından kolluk kuvvetlerinin toplumsal olaylarda kullandığı biber gazlarıyla ilgili Meclis Araştırması önergesinin Genel Kurul'da bugün görüşülmesi için grup önerisi getirdi.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, biber gazı kullanımının ne sınırlandırılması ne de zararlarının araştırılması konusunda yaklaşım bulunmadığını söyledi. Gezi Parkı eylemlerinin Türkiye'nin geneline yayıldığını ifade eden Tuncel, "Gezi Parkı meselesi Türkiye'nin geleceği meselesi. Böyle değerlendirilmezse Türkiye'de demokrasi açısından büyük yaralar olacak" dedi.

İktidarın uygulamalarından sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin rahatsız olduğunu savunan Tuncel, "Bu ülke, baskıyla zorla yönetilemez. Başta Gezi Parkı olmak üzere bütün alanlardaki polis şiddetine son verilmeli" diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da Gezi Parkı eylemlerinde polis meydanlara girmeden önce dostluk, kardeşlik ve dayanışma havasının hakim olduğunu söyledi. Nazlıaka, "Ne zaman polis soktunuz, orada mücadele eden insanlar, verdikleri mücadelenin ne kadar doğru olduğuna karar verdiler" ifadesini kullandı.
Eylemlere müdahale eden polislerin kasklarındaki sicil numaralrının kapatıldığını, savunmasız kişilere biber gazı ve tazyikli su sıkıldığını anlatan Nazlıaka, "Başbakanın eline kan bulaşmıştır, ne kadar yıkasa da çıkaramaz" dedi.

Nazlıaka'nın sözleri üzerine sataşmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, milletvekillerinin Meclis kürsüsünden tahrik edici sözler kullanmasını kınadı.

Olayların başlamasından itibaren bütün insanları sağduyuya ve itidale davet ettiklerini vurgulayan Bahçekapılı, muhalefet sıralarına, "Bunu duymak istemediniz çünkü siz kanla besleniyorsunuz, şiddetle besleniyorsunuz. Bu eylemleri durdurmak istiyorsanız kürsünün adabına uygun konuşunuz" dedi.

-"İktidar sarhoşluğu..."

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise Bahçekapılı'nın sözlerine, "İktidar sarhoşluğu da adamın kafasını kıyak yapar. Siz memleketi kıyak kafayla yönetiyorsunuz. İşiniz gücünüz yalanla. Dinle, camiyle milleti yönetmek istiyorsunuz. Bir insan cami üzerinden nasıl yalan söyler?" diye karşılık verdi.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Gezi Parkı eylemlerinde 4 binden fazla kişinin yaralandığını, kafa travması geçirenler olduğunu, binlerce kişinin biber gazından zehirlendiğini ifade etti.
Taleplere kulak kabartılması gerektiğini dile getiren Kürkçü, "Devlet gücü demokrasiyi ezmekle meşgul. Hiçbirimiz bu kadar güçlü toplumsal tepki beklemiyorduk" dedi.

Kürkçü, konuşması sırasında kendisine laf atan bazı AK Parti'li milletvekillerine "gerzek" dedi. AK Parti sıralarından kendisine tepki gösterilmesi üzerine Kürkçü, "Hepiniz gerzeksiniz" dedi.

BDP'nin grup önerisinin aleyhinde konuşan AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, polisin orantılı güç kullanmasının herkesin ortak arzusu olduğunu kaydetti.

Gezi Parkı eylemlerinde samimi göstericileri ve samimi talepleri kullanmak isteyenler olduğunu ifade eden Şahin, "Bu gruplar kendileri yapamadıkları etkinlikleri, başkalarının vagonlarına atlayarak takip ediyorlar. Millet de onları takip ediyor" ifadesini kullandı. Şahin, muhalefet sıralarına, "Ayrıştırıcı dil kullanarak, meydanlarda millete çektirdiğiniz azabın karşılığını en kısa sürede alacaksınız" diye seslendi.

CHP Grup Başkanvekili İnce, polisin haklarını savunduklarını, özlük haklarıyla ilgili 3 kanun teklifi verdiklerini ve tekliflerin beklediğini söyledi. Polisin Gezi Parkı eylemlerindeki sert tutumuna değinen İnce, "Onlar bizim memleketin polis amcaları olamaz. Onlar, olsa olsa son 10 yılda AKP'nin işe aldığı militanlardır" ifadesini kullandı.

Daha sonra Başkanvekili Sadık Yakut, BDP'li Kürkçü'den "gerzek" sözünden dolayı özür dilemesini istedi.

Kürkçü, kullandığı kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre, "kafası çok çalışmayan, beyin yaşıyla fizik yaşı arasında uyum olmayan" anlamına geldiğini ifade ederek, "Oturduğu yerden, sözümü kesecek şekilde laf atanların yeterince akıllı olmadıklarını düşünmekte serbestim. Kim laf atmışsa, bu lafı hak etmiştir. Lafım grubun tamamına değildir" dedi. BDP'nin biber gazının kullanımı ve zararlarıyla ilgili araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi reddedildi.

'KÜRSÜDEKİ SALYALARI SİLİN'

TBMM Genel Kurulu’nda daha önce benzeri görülmemiş bir tartışma yaşadı.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan’ın hükümete sert eleştiriler yöneltmesinin ardından söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı kürsüye “salyaların” aktığını öne sürerek, temizlenmesini istedi. Bahçekapılı’nın konuşmasının ardından bir Kavas kürsüyü bezle sildi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları