loading
close
SON DAKİKALAR

Tekme tokat HSYK kavgası

Tekme tokat HSYK kavgası
Tarih: 12.01.2014 - 11:59
Kategori: Gündem

HSYK'yla ilgili kanun teklifinin görüşüldüğü komisyonda tekme tokat kavga çıktı...

HSYK’nın yapısında değişiklik de öngören kanun teklifinin görüşüldüğü komisyonda, AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında kavga çıktı. Yumruk ve tekmelerle kavga eden milletvekilleri, birbirlerine su şişesi, çanta, telefon iPad fırlattı.
TBMM Adalet Komsiyonu’nda, HSYK kanun teklifinin ikinci gün görüşmelerine Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu katılmak isteyince tekme tokat kavga çıktı. Meclis’te küfürleriyle gündeme gelen AK Partili Zeyid Aslan, Eminağoğlu’na uçan tekme attı. Meclis’te kadın vekiller de kavga etti.

5 gün rapor verildi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bir danışmanının iPad’i, CHP’li Müslüm Sarı’nın kafasına fırlatıldı. Sarı, ‘suç delili’ diye el koyduğu iPad’i tutanak tuttuktan sonra bürokrata geri vereceğini söyledi. Ayrıca Sarı ve Eminağaoğlu hastaneden 5’er gün iş göremezlik raporu aldı. CHP ve tekme yiyen Eminağaoğlu, suç duyurusunda bulunacak. CHP’li Meclis İdare Amiri Malik Ejder Özdemir, güvenlik kamerası kayıtlarını istedi. CHP’liler can güvenliği kalmadığı için görüşmelerin tatil edilmesi talebinde bulundu.

HSYK’nın davet edilmemesi nedeniyle ilk toplantıda kavga eden ve yumruklaşan AK Partili ve CHP’li vekiller dün de Eminağaoğlu’na söz verilmemesi nedeniyle kavga ettiler. Komisyon dün 14.10’da toplandı. Görüşmelere katılmak için dilekçe veren Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, söz almak için yerinden kalktı ve ilk sıraya yürüdü. AK Partili vekiller yerlerinden kalkarak, “Sen Meclis’in kürsüsüne böyle yürüyemezsin. Provokatör” diye bağırdılar. CHP’li vekiller, olaya müdahale edince salon karıştı. AK Partililer, CHP’liler ve Eminağoğlu arasında itiş-kakış yaşandı. AK Partililer, “Atın bunu dışarı” diye bağırdı. AK Partili Harun Karaca, Eminağaoğlu’nu kolundan çekti. Sinirlerine hakim olamayan AK Partili Zeyid Aslan, masanın üzerinden Eminağoğlu’na uçan tekme savurdu. AK Partililer Eminağaoğlu’na pet bardaklardan da fırlattılar. Eminağaoğlu’nun, “Hayatımda ilk tekme tokadı Meclis’te yiyorum. Eğer Meclis’te demokrasi böyleyse çıkmıyorum” demesi üzerine AK Partili Fatma Salman müdahale etti. Salman, “Demokrasiyi siz bize öğretemezsiniz. Burada basın açıklaması yapamazsınız” dedi. Eminağaoğlu “Sadece konuşuyorum” dedi.

Kadınları, erkekler ayırdı

Salonda AK Partili ve CHP’li erkek vekiller arasındaki kavga kadın vekillere de sıçradı. AK Partili Fatma Salam, Öznur Çalık ve CHP’li Dilek Akagün Yılmaz arasında kavga çıktı. Birbirlerinin üzerine yürüyen kadın vekilleri erkek vekiller güçlükle ayırdı. AK Partili Öznur Çalık “Herkes haddini bilecek” diye bağırdı. CHP’li Yılmaz, “Terbiyesiz sizsiniz” dedi. Komisyona ara verildi

‘Ölüm olacak’

Ara verilen komisyon bir saat 40 dakika sonra 14.55’te yeniden başladı. CHP’li vekiller, “İnsaf, kim olursa olsun bir insanın yüzüne tekme atılır mı? Cinayet çıkacak” diye tepki gösterdiler. CHP’nin doktor vekili Aytuğ Atıcı ise komisyon toplantısının tatil edilmesini istedi. Atıcı, “Hayatımda böyle şey görmedim. Bir hekim olarak uyarıyorum. Burada bugün birkaç arkadaşımız ölebilirdi. 4+4+4’te de aynı şeyi yaşadık. Burada müzakere ortamı kalmamıştır. Burada arkadaşlarımız ölümle burun buruna geldi. Lütfen bu toplantıyı tatil edin” dedi. Kafasına tablet fırlatılan CHP’li Müslim Sarı ise komisyonda, “Bu iPad başka bir arkadaşımızın kafasına gelerek ölüme dahi sebebiyet verebilirdi. Bütün olumsuzluklarının sorumluluğu size aittir sayın başkan” diye uyardı.

Kameralar kapalıymış

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yaşanan arbede görüntülerini incelemek istediklerini komisyon salonundaki 6 güvenlik kamerasının çalışmadığını belirterek, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’ya tepki gösterdi. Altay, “Bugün kamera çalışmıyorsa ne zaman çalışacak. Yemin ediyorum ben kameraları sökeceğim” dedi.

AKP ’den CHP’ye ilk gol

Komisyonda tam bir teklif satrancı yaşanırken, AK Parti CHP’ye teklifle ilgili ilk golü dün attı. Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, CHP’lilerin anayasaya aykırılık iddiasını oylamaya sundu. AK Partililerin oylarıyla anayasaya aykırılık iddiaları reddedilince tansiyon yeniden yükseldi.

Sicili kabarık

Meclis’te Faruk Eminağaoğlu’na uçan tekme atan AK Partili Zeyid Aslan’ın sicili oldukça kabarık. Meclis’te CHP‘li Muharrem İnce ve Kamer Genç’e küfreden AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Meclis bahçesinde uyurken bir fotoğraf yayımlanınca kuliste gördüğü bazı kadın gazetecilere de “Ben sizin bacak aranızı çekip gazeteye bastırsam iyi mi olur?” demişti.

‘O tekme yargıya atıldı’


Hayatının ilk dayağını burada yediğini belirten Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Ben yargı için bunlara katlanırım. Ben burada yargının sivil örgütü adına bulunurken tekme yiyorsam konuşturulmadan yasa çıkartılmak isteniyorsa demek ki, yasa çıkınca bütün yargıç savcılar nasıl tekme tokat altında kalacaklar. Yargı nasıl linç edilecek. Bana atılan tekme yargıya atılan tekmedir. Her türlü yasa yoluna başvurup dava açacağım” dedi.

‘Mutabakat olursa teklif durabilir’

İki gündür süren tartışmaların ardından TBMM Adalet Komisyonu’nda eleştirileri yanıtlamak için söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ anayasa değişikliği çağrısını tekrarladı ve, “Siyasi parti grupları bir araya gelirler mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarsa bu telif durabilir” dedi. CHP’liler, Bozdağ’ın yargı bağımsızlığını istedikleri yönündeki sözlerine “Yazıklar olsun sen bu yüzden yargılanacaksın” diye tepki gösterdi. Bozdağ şunları söyledi: “Bu teklif son derece önemli. Bu eleştirilerin olması doğaldır. Ama bu eleştiriler yapılırken, benim anayasa değişikliği sırasında yaptığım sözleri arkadaşlar dikkate getiriyorlar. Benim bundan bir rahatsızlığım yok. Dün söyledim bugün yineliyorum. Eğer siyasi parti grupları bir araya gelirler ve mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarır ve onu da Türkiye kamuoyuna deklare ettikleri takdirde elbette bu teklif o zaman durabilir. O zaman onun üzerinden gidilir. Türkiye’nin arzu ettiği bir konsensüsle tartışılan noktadan daha ideal bir noktaya yararlı bir noktaya gidebiliriz. Ben o sözleri o gün inanarak söyledim. Biz o sözleri söylerken Türkiye’de yargının tartışmaların odağından çıkmasını kararlarıyla konuşulmasını istemiştik. Maalesef Türkiye’de yargı hep tartışıldı. Demokratik hukuk devletinin olduğu bir Türkiye’ye geçelim istedik. Türkiye’de HSYK bir açıklama yapınca, Danıştay’ın, Yargıtay’ın daha şiddetlisini yapma rekabeti vardı. Türkiye bundan bunalmıştı. Biz yargıçların savcıların bağımsızlığını ve tarafsızlığını en üst düzeyde savunmalıyız. Kendi kabullerine karşı da bağımsız olacaklar. Yargının HSYK’ya da Yargıtay’a da karşı da herkese karşı da bağımsız olması gerekir.”

CHP’li Engin Altay: Bizi çiğnemeden bu teklif geçemez

CHP, Adalet Komisyonu’ndaki HSYK görüşmelerinde yaşananları TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e şikâyet etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, dün Çiçek ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, CHP olarak, anayasayı açıkça ihlal eden bir kanun teklifiyle ilgili Meclis İçtüzüğü’nün verdiği olanaklar dahilinde adaletin ve hukukun yürütmenin emrine bağlanmasına karşı bir siyasi mücadele yürüttüklerini söyledi.

Komisyon başkanını içtüzüğe uymaya davet ettikleri anda iktidar milletvekillerinin fiziki saldırısıyla karşı karşıya kaldıklarını savunan Altay, “Belli ki iktidar partisi milletvekilleri ve grup başkanvekilin de bu kanun teklifini bir oldu bittiyle, tıpkı 4+4+4’te olduğu gibi bir an önce komisyondan hukuk dışı ve içtüzüğe aykırı olarak geçirme anlayışı var” dedi. Çiçek’e, “İktidar partisinin içtüzüğü ihlal edecek, içtüzükte olmayan kimi uygulamalara yol açacak parmak çoğunluğuna dayalı imkânları kullanacağı endişesini” anlattığını belirten Altay, şöyle konuştu: “Komisyonda TBMM İçtüzüğü’nün ihlal edilmemesi noktasında kendisini göreve davet ettim. Bu çerçevede de Sayın Başkan benim yanımda komisyon başkanını arayarak, bu konudaki talebimizi ve kendi anlayışını iletti.”

Altay, “Bu parlamentoda CHP milletvekillerinin mevcudiyeti olduğu müddetçe TBMM İçtüzüğü’nün çiğnenmesine, kendimizi çiğnetmeden müsaade etmeyiz. ‘Benim parmak çoğunluğum var anlayışını kabul etmiyoruz” dedi.

Radikal - Oya Armutçu

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları