loading
close
SON DAKİKALAR

Terfi alan daire başkanı Dink soruşturmasında hala şüpheliymiş!

Terfi alan daire başkanı Dink soruşturmasında hala şüpheliymiş!
Tarih: 30.04.2013 - 19:13
Kategori: Siyaset

Hrant Dink suikastine adı karışan ve yeni terfi alan kamu görevlilerinden Engin Dinç, şüpheli kamu görevlileri için düzenlenen ve halen devam eden soruşturmada inceleniyormuş...

Hrant Dink cinayeti planlanırken, Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olan Engin Dinç, hakkındaki birçok soru işaretine rağmen İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na terfi etti. Dinç, Mc Donalds’a yönelik bombalı saldırıya karışan Erhan Tuncel’i ajanlaştırdığı ve Yasin Hayal’e ait kanlı pantolonu sümen altı ettiği iddiasıyla soruşturulup beraat etmişti. Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay da Dinç’i Dink suikasti hakkında kendisini bilgilendirmemekle suçlayarak, “Bilgim olsa örgüte operasyon yapardım” demiş, Dinç ise bu suçlamayı, “Brifing verdim” diye yanıtlamıştı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) bile hazırladığı raporunda, bu karanlık noktanın araştırılmasını istemişti. Bu noktanın aydınlatılması beklenmeden Dinç, terfi ettirildi. Üstelik Dinç’in adı şu an İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kamu görevlileriyle ilgili yürüttüğü soruşturmada şüpheliler arasında yer alıyor.

Engin Dinç 2004 yılından Haziran 2006’ya kadar Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaptı. Dinç, Trabzon’a geldiğinde, Mc Donalds’ın üzerinden bir ay geçmişti. İlk iş olarak Dinç, saldırıya karışan Erhan Tuncel’i haber elemanı olarak kullanmaya başladı. Tuncel tarafından emniyete teslim edilen, Hayal’e ait kanlı pantolon, iddiaya göre, Dinç tarafından hasır altı edildi. Dinç, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’ndaki ifadesinde, Dink’in öldürüleceğini haber aldıkları akşam İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’i haberdar ettiğini fakat İstanbul’un dönmediğini söyledi. Yasin Hayal’i takip altına alıp günlük olarak kontrol ettirdiğini, mayıs sonunda geri plana çekildiğini, halefi Faruk Sarı’nın elemanla ne tür irtibat kurduklarını, ne yaptıklarını bilemediğini anlattı. Tuncel’in ajanlaştırılmasına ilişkin de Dinç, “Erhan’ı tespit ettikleri zaman üzerine atfedilen suçun olmadığını” söyledi. Tuncel’in Mc Donald’s bombalaması içinde olduğunu çok sonra öğrendiğini savunan Dinç, “Tuncel’le ilişkilerde Reşat Altay gelmeden önce biraz aksamaların başlamış olduğunu, karşılıklı güvensizlik sorununun başlamış olduğunu” da kaydetti. Bu konu hakkında Dinç ve bir grup polis ve jandarma hakkında Trabzon Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına hükmedildi. Bir idari soruşturma da aynı şekilde sonuçlandı. Dinç, Haziran 2006’dan sonra da Afyon’a gönderildi.

DDK 'ARAŞTIRILSIN' DEMİŞTİ AMA...

Dink cinayeti işlendikten sonra görevinden alınan Reşat Altay, cinayetten önce kendisine herhangi bir bilgi verilmediğini belirterek, Engin Dinç’i suçladı. Altay, 28 Mart 2011’de Fatih Başsavcılığı’nda alınan ifadesinde, Erhan Tuncel’in de bu amaçla kullanıldığına dair bilgilendirilmediğini vurgulayarak, “Trabzon’a emniyet müdürü olarak atandıktan sonra emniyetin tüm birimlerinden çalışma alanları ile ilgili brifingler aldım. Hiçbirinden terörle mücadele şubesi ve istihbarat dairesi de dahil olmak üzere bilgi almadım” dedi. İstihbarat Daire Başkanlığı’na terfi eden selefi Ramazan Akyürek’le de zaman zaman telefonla görüştüğü halde bu konunun açılmadığından yakınan Altay, “Dink hakkında planlanan suikast kosunda emniyet müdürü olarak bilgilendirilmeliydim. Bilgilendirilseydim her tedbiri alır, gerekirse operasyon yapardım” dedi.
Bu konu DDK’nın da önüne geldi. Dinç, DDK heyetine 3 Haziran 2011’de, Altay’a sunum yapıp bu bilgileri verdiğini belirtip şöyle dedi, “Altay’a Trabzon’da göreve başladıktan sonra istihbarat şubesinde brifing verdik, Powerpoint hazırlayarak detaylı bir bilgi aktardığımızı hatırlıyorum, şubedeki tüm faaliyetlerimizi anlattık. Faruk Sarı göreve başladığında şubedeki tüm bilgileri kendisine aktardım. Faruk ile birlikte 20-25 gün çalıştık bu süre içinde bildiklerimi ve irtibatlarımı ve deneyimlerimi bildirdim. Yardımcı istihbarat elemanı olarak kimler varsa onlar hakkında da bilgi aktardık. Bu çerçevede Yasin Hayal, Erhan Tuncel ve Hrant Dink ile yapılan çalışmaları da Faruk Sarı’ya bildirdiğimi hatırlıyorum.”
DDK Raporunda, “Altay göreve başladıktan sonra ve Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanı durumuna son verilme aşamasında, istihbarat, Yasin Hayal’in faaliyetleri ve Erhan Tuncel’in fonksiyonu hakkında İl Emniyet Müdürüne bilgi aktarılıp aktarılmadığının, eğer bilgi aktarılmış ise bilginin gereğinin yapılıp yapılmadığının araştırılması gerektiği değerlendirilmektedir” denildi. Dinç’le ilgili araştırma yapılmadığı gibi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamındaki şüpheli 25 kamu görevlisi arasında Dinç’in de adı yer alıyor.

İsmail Saymaz / Radikal

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları