loading
close
SON DAKİKALAR

Tersane patronu işçilere saldırdı

Tersane patronu işçilere saldırdı
Tarih: 16.01.2013 - 16:45
Kategori: Sendika

Ada Tersanesi patronu, ücretleri için direnişte olan işçiler ve Limter-İş Sendikası yöneticilerine saldırdı...

ETHA’nın haberine göre Ada Tersanesi patronu, bugün (16 Ocak) direniş çadırına gelerek, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı ve sendika yöneticileri ile işçilere saldırdı.

“Buradan defolun” diye bağıran tersane patronu, güvenlik görevlilerine “Bunları buradan kovacaksınız” diye talimat verdi. Kısa süreli arbede yaşanırken, tersane patronu polislere de “Niye müdahale etmiyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Patron, “Paranızı vermiyorum, siz kimsiniz, ücretlerinizi veririm ama asgari ücret üzerinden olur” şeklinde ifadeler kullandı. Sendikacıların ücretler tam olarak ödenmeden direnişin bitirilmeyeceğini söylemesi üzerine, Ada Tersanesi patronu “Direnişe devam ederseniz ben size ücretleri vermem. Vermiyorum, nasıl alacaksınız, gelin buyurun alın da görelim” dedi.

İşçiler, patronun saldırılarını “Ücret hakkımızı gasp edilemez” sloganıyla karşıladı. Tersane patronu, polisin işçilere müdahale etmesini de istedi. Uzun süren tartışmalardan sonra patron tersaneye girdi.

Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, bu tür durumların tersanelerde çok sık yaşandığını belirterek, “Tersane patronları bu gücü açık bir şekilde AKP hükümetinden alıyor” dedi. ETHA’ya açıklamalarda bulunana Saygılı şunları söyledi:

“Çalışan işçi arkadaşlarımızın sigortaları almış oldukları ücret üzerinden yatırılmadığı gibi bir spor totoyu andırıyor. Daha geçen gün üç yıldır çalışan bir işçi arkadaşımızın sigortasını kontrol ettik, 300 günlük sigorta yatırılmış. Son beş ay ise tam bir spor toto gibi; bir bir bir bir… Yani bu tersanelerde kuralsızlık devam ediyor, yasa dışılık devam ediyor, keyfilik devam ediyor. Ada Tersanesi’nde çalışan arkadaşlarımızın 2.5 aylık ücretlerini alamamaları tam da bu keyfiliğin devam ettiğini gösteriyor. Tabi ki tersane patronları bu gücü açık bir şekilde AKP Hükümeti’nden alıyor, devlet bürokrasisinden alıyor. Arkadan göz kırpılmasa bu patronların bu kadar keyfi davranmaları mümkün değil.”

Tuzla tersaneler bölgesinde bulunan Ada Tersanesi, taşeron şirket Peyt ile sözleşmesini fesh edince 43 taşeron işçi işsiz kaldı. Peyt patronları, işçilerin 2,5 aylık maaşlarını da ödemedi. Yasal olarak sorumluluğu bulunan asıl işveren Ada Tersanesi de ücretleri ödemeyi kabul etmeyince 43 işçi tersane önünde 15 Ocak günü Limter-İş öncülüğünde direnişe başladı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları