loading
close
SON DAKİKALAR

'Tetiği çeken o parmakları her duruşmada görüyorum'

'Tetiği çeken o parmakları her duruşmada görüyorum'
Tarih: 03.11.2012 - 18:49
Kategori: Sağlık, Yaşam

Ermeni asker Sevag Şahin'in arkadaşları 5 Kasım’da Diyarbakır’da görülecek dava öncesi Galatasaray Lisesi önünde Sevag için adalet istedi...

Ermeni Soykırımı’nın 96. Yılı olan 24 Nisan 2011’de askerlik yaptığı Batman'ın Kozluk İlçesi Gümüşörgü Jandarma Karakolu'nda arkadaşı Kıvanç A’nın silahında çıkan kurşunla yaşamını yitiren Sevag Şahin Balıkçı’nın arkadaşları ve yakınları 5 Kasım’da Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda bulunan askeri mahkemede görülecek davaya dikkat çekmek için Galatasaray lisesi önünde basın açıklaması yaptı.


Ermenice ve Türkçe "Sevag seni unutturmayacağız’’ pankartı arkasında sıralanan grup, alkışlarla başladıkları eylemlerinde sık sık ‘’Faşistler vuruyor, AKP koruyor’’, ‘’Askere gitme kardeşkanı dökme’’, ‘’Yaşasın Hakların Kardeşliği’’ sloganları attı.

 

''Kışlalarda işlenen cinayetler örtbas ediliyor''

Grup adına Nor Zartonk, Barış İçin Vicdani Red, İstanbul LGBTT imzalı açıklamayı okuyan Lerna Akyel, Sevag’ın öldürülme sürecini ve sonrasında açılan davaya ilişkin gelişmelerden bahsederek, kışlalarda işlenen cinayetler "şaka", "intihar" gibi bahanelerle daha önce de örtbas edilmeye çalışıldı. 2012 yılı içerisinde basına yansıyan 34 asker intiharı vakası var, ne yazık ki ölümlerin önemli bir bölümü de basına yansımıyor. Bu nedenle gerçek sayılar aslında bunun çok üzerinde. Mayıs 2012'de açıklanan resmi rakamlara göre 22 yılda 2221 asker intiharı yaşanmış. Dikkat çeken başka bir nokta ise "intihar eden" ya da "şaka" sonucu ölen insanların çoğunu Kürt, Alevi veya Ermeni olması’’ dedi.


‘’Türk ve Sünni olmayanlara karşı üretilen bu nefret söyleminin kaçınılmaz sonucu ise nefret suçları oluyor’’ diyen Akyel, farklı yerlerde ve farklı zamanlarda Ermeni olduğu için tehdit gören, şiddete uğrayan ve cinayete giden olayları sıraladı.

 

''Ermeni'yi öldürmenin ülkede meşruluğunu hala korunuyor''

1915'te olduğu gibi, bir Ermeni'yi öldürmenin ülkede meşruluğunu hala koruduğunu ve katillerin hiçbir şekilde cezalandırılmadığını ifade eden Aykel, “Ülkede ırkçılık ve şovenizm, devlet yetkilileri tarafından, farklı etnik gruplara karşı her daim tetikleniyor. Tüm bunların sonucunda nefret söylemi ve nefret cinayetleri sıradanlaşıyor. Rakel Dink'in Hrant Dink'in cenazesinde söylediği gibi: "Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılmaz." işte biz, bugün, bu ırkçı karanlığı sorgulamak için buradayız” dedi.

''Zaten bir Ermeni ölecekmiş o da Sevag oldu’’

Sevag’ın babası Garabet Balıkçı, cinayetin kaza olmadığı, Sevag’ın ırkçı bir cinayete kurban gittiğini ve arkasında birkaç kişinin daha olduğunu söyleyerek, “Cinayet 24 Nisan’da işlenmiştir bu tesadüf değil. O gün zaten bir Ermeni ölecekmiş o da Sevag oldu’’ dedi.


Adaletin tecelli etmesini beklediklerini, delillerin ortada olmasına rağmen bir şey yapılmadığını ifade eden Sevag’ın annesi Ani Balıkçı, her duruşmada oğlunu öldüren kişiyle yan yana olduklarını, tetiği çeken o parmakları gördüğünü dile getirdi.

Vişne Haber Ajansı/Rojda Duygu Yeşilgöz

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları