loading
close
SON DAKİKALAR

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, emekli aylıklarının açlık sınırının altında kaldığını açıkladı

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, emekli aylıklarının açlık sınırının altında kaldığını açıkladı
Tarih: 17.01.2024 - 16:09
Kategori: Siyaset

TİP Genel Başkanı Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, en düşük emekli aylığının 10 bin lira olacağının açıklandığını anımsatarak, yoksullaşma yarışında emeklilerin birinci sırada yer aldığını öne sürdü.

Erkan Baş TBMM'de basın toplantısı düzenledi:
AKP iktidara geldiğinde en düşük emekli aylığı 228 lira, asgari ücret ise 174 liraydı. Yani en düşük emekli aylığı asgari ücretten yüzde 31 daha fazlaydı. Şimdiyse en düşük emekli aylığı asgari ücretten yüzde 41 daha düşük konumda.
Tablo çok net: Emekliler açlığa mahkum edilmiş durumda!
Çözüm önerilerimizi açıklıyoruz:
-En düşük emekli aylığı asgari ücrete eşitlenmelidir.
-Aylık bağlanma oranlarında 2008 öncesine dönülmelidir.
-Yıllık ikramiye tutarları iktidarın keyfi olmaktan çıkarılıp, her yıl enflasyon oranında artırılmalıdır.
-Emekliler hazine için bir yük değildir. Emekçilerin fonunu emekçiler yönetmelidir. SGK yönetiminde emekçiler yer almalı ve kararları veto etme hakları bulunmalıdır.
-EYT kanununda es geçilen; 8 Eylül 1999 sonrası işe başlayanlar için kademeli emeklilik yaşı düzenlemesi derhal yapılmalıdır. Emekçilerin bir günlük işe giriş farkıyla 17 yıllık hak kaybına uğraması kabul edilemez.
-EYT kanununda bir gecede 5 bin 900'e yükseltilen prim günü şartı 1999 öncesinde geçerli olduğu gibi 5 bin güne çekilmelidir.

TİP Genel Başkanı Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, en düşük emekli aylığının 10 bin lira olacağının açıklandığını anımsatarak, yoksullaşma yarışında emeklilerin birinci sırada yer aldığını öne sürdü.

Emeklilerin aylıklarının açlık sınırının altında kaldığını dile getiren Baş, emekli aylıklarının asgari ücretten yüzde 41 düşük olduğunu, emeklinin açlığa mahkum edildiğini savundu.

Aylık bağlanma oranlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Baş, "Emekliler hazine için yük değildir. Emekçilerin fonunu en iyi emekçiler denetler. SGK yönetiminde emekçiler yer almalıdır." dedi.

Erkan Baş;İktidar sahiplerine sesleniyorum: Siz bu ülkenin çocuklarını öldürmek için büyütüyorsunuz. Siz saraylarda zevk, sefa içinde yaşayın diye bu memleketin çocuklarını öldürmek için büyütüyorsunuz.
Herkes bu şehit haberlerinin üzerine kendi siyasal hesaplarını yapıyor. Tezkereye 'Hayır' diyen, 'Hiçbir yabancı asker bizim ülkemize gelmesin, bizim askerimiz hiçbir yabancı ülkeye gitmesin' diyen bizleri güya hain ilan ediyorlar.
Açık konuşuyoruz: Bu çocuklar orada ölebilsinler diye yoksul bırakılıyorlar, ölüyorlar.
 
İSİG Meclisi'nin 2023 verilerine göre son 11 yılda 631 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti. İktidar için bu bir sayıdan başka hiçbir şey ifade etmeyebilir. Bizim için bunlar birer kardeş, arkadaş, evlat!
Bu çocuklar bu düzen sürsün diye öldürülüyor! Patronlar daha fazla para kazansınlar diye öldürülüyor! Bu iktidar bu ülkenin çocuklarını o işlere muhtaç kalsınlar diye büyütüyor! Bu iktidar bu çocukların kanıyla besleniyor!
Biz bunu kabul etmiyoruz, Türkiye İşçi Partisi bunu kabul etmiyor!

Erkan Baş, kademeli emeklilik yaşı düzenlemesinin de yapılmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın TİP'ten milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay hakkındaki kararlarını hatırlatan Baş, "Can Atalay serbest kalacak, serbest kalana kadar mücadeleye devam edecek." ifadesini kullandı.

- TİP'in belediye başkan adayları

Baş, yerel seçimler için çalıştıklarını, dün yaptıkları Parti Meclisi toplantısında bazı belediye başkanı adaylarını belirlediklerini bildirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı adaylarının Hakan Koçak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı adaylarının Bilal Ortakalaycı, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı adaylarının Semih Yıldız olduğunu belirten Baş, Süleyman Hacıbektaşoğlu'nun Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı adayı, Mehmet Tolga Bektaş'ın ise Şişli Belediye Başkanı adayı olduğunu açıkladı.

TİP Genel Başkanı Baş, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da da bazı ilçelerdeki başkan adaylarının belirlendiğini, Eşref Karagün'ün Arsuz, Emrah Karaçay'ın Samandağ Belediye Başkanı adayı olduğunu söyledi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları