loading
close
SON DAKİKALAR

Tiyatro sanatçısı Dilek Türker: Tiyatro sizin yalancı olduğunuzu gösterir, yalan söylemez

Tiyatro sanatçısı Dilek Türker: Tiyatro sizin yalancı olduğunuzu gösterir, yalan söylemez
Tarih: 27.03.2018 - 17:51
Kategori: Medya

Tiyatro sanatçısı Dilek Türker, Dünya Tiyatrolar Günü’nde Can Ataklı’nın Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı.

Dilek Türker’in açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

“Tiyatro insanlık tarihinin çok eski, insanın kendini anlatabilmesinden tutun da bütün kaygı, sevinç, hayallerini ortaya koyduğu, aynı zamanda dünyaya, insanlığa ayna tutan bir sanat dalı. Sinema ve televizyon geldi, kültürsüzleştirme çalışmalarıyla tırpanlandı ama devam ediyor.
Atatürk’ün ve cumhuriyetin değerlerini oluşturan o kadar sağlam temeller atmışlar ki Anadolu’da Sadi Tek diye bir tiyatrocu vardı. Anadolu’ya gidiyor Othello’yu ‘Arabın İntikamı’ diye oynuyor. Nejat Uygur’un müthiş bir hikayesi var, çocukları devam ettiriyor. Muhsin bey (Ertuğrul) ‘yarın kıyamet kopacağını bilseniz de tiyatro sahnesi oluşturmaktan vazgeçmeyin’ diyor.

Kaygı duyduğunuz toplumsal olayları sahnede gösteriyorsunuz. Almanya’da yabancı düşmanlığıyla ilgili bir oyunu 7 yıl oynadığımda bana soran gazetecilere ‘tiyatro sorun çözmez sorunu gösterir’ demiştim.

AK Parti büyük ayrımcılık içinde, muhalif tiyatroları yok saymaya çalışan, ödenekleri azaltan anlayışı var.

Dünya Tiyatrolar Günü’nde özellikle siyasetçilere bir şey söylemek istiyorum. ‘Hadi canım tiyatro yapıyor, oynuyor’ diyorlar. Tiyatro sizin yalancı olduğunuzu gösterir, yalan söylemez. Tiyatroyu aşağılayan sözleri pek kullanmayalım.

CHP’li bazı belediyelerin bazı çalışmaları var. Kapitalist düzen içinde ün, magazinel değerlerin sanat diye pazarlanması var. Halbuki geniş kitlelerle buluşması gereken sanatçılar var. Bazı belediyeler çok güzel çalışmalar yapıyor. Maltepe, Ataşehir, Sarıyer belediyeleri. Özellikle Sarıyer Belediyesi... 7. Tiyatro Festivali yapıyor. 31 oyun oynuyor. Sanat ve kültür yönetimi önem veriyor tiyatroya ve sanata. Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi diye sahne açıldı Maslak’ta. Son derece güzel bir sanat mekanı.  

Eğitimde kayaya vurmuş durumdayız. Üniversite mezunları var ki Türkçe’yi iyi kullanamıyorlar.

(Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için sözleri) Kanım dondu. Nasıl bir şey okuma haklarını alırım, demek.  Bu kadar gelişmede geri bırakılan toplum ilerleyemez. Artık öyle bir sömürge haline gelir ki özgür ülke statüsünü kaybeder. Faşizmin ayak seslerini geçti bu. Ne demek çocukların okuma haklarını elden almak. Bu mantıkla var olunmaz.

Türkiye bir takım zararları yaşadı. 15 Temmuz’da yaşadı. Şu anda ülke beka sorunu olarak savaşıyor, Şehitler geliyor. Ama ülke bekası için kayıplar veriliyorsa bunu hepimiz büyük bir dikkatle ve saygıyla izlemeliyiz. Bunu şoven yatırım aracı haline getirmemeliyiz."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları