loading
close
SON DAKİKALAR

'Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi: 'Tiyatroların bu ortamda normalleşmesi zor'

'Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi: 'Tiyatroların bu ortamda normalleşmesi zor'
Tarih: 02.06.2020 - 13:04
Kategori: Gündem

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, "Tiyatroların bu ortamda normalleşmesi zor" başlığıyla bir açıklama yayınladı.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle tiyatrolar aylardır kapalı. Ödenekli tiyatrolar dışında çalışan tiyatro emekçileri, ekonomik olarak zor günler geçiriyor.

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, bir açıklama yayınlayarak, pandemi sürecinde işsiz kalan tiyatro emekçilerinin asgari ihtiyaç yardımı taleplerinin karşılanmadığını, tiyatroların KDV, Gelir Vergisi, Stopaj gibi vergilerden muaf tutulmasının, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılmasının gündeme gelmediğini kaydetti.

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi'nin açıklaması şöyle:
"Türkiye’nin dört bir yanından 427 tiyatronun katılımıyla oluşan Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, özel ve bağımsız tiyatroların ortak sorunlarına çözüm aramak üzere başta T.C. Cumhurbaşkanlığı ile Kültür ve Turizm, Maliye, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlıkları olmak üzere tüm yerel yönetimlere ilettiği taleplere ivedilikle çözüm bekliyor.

İnisiyatif, kamuoyuna ‘Normalleşme Planı’ olarak sunulan takvimde 1 Temmuz’dan itibaren tiyatro salonlarının da açılabileceğinin belirtilmesinin, ödenekli tiyatrolar dışında kalan (salon sahibi olsun olmasın) tüm tiyatroları endişelendirdiğini dile getiriyor.

Salgınla birlikte her sektörde olduğu gibi tüm sanatsal faaliyetlerin de sekteye uğramasına bağlı olarak sanatçıların ve tiyatro kuruluşlarının ekonomik kayıpları, yetersiz sosyal güvenceler, ağır vergiler ve salon kiraları, tiyatrocuları kaçınılmaz bir dar boğaza soktu. Buna ilaveten yaz sezonu başlamak üzereyken ve tiyatrolara yapılacak somut bir destekten henüz söz edilmezken normalleşme planı çerçevesinde 1 Temmuz itibariyle tiyatro salonlarının açılacağının ilan edilmesi ödenekli tiyatrolar dışında kalan tiyatro ve tiyatrocuların endişesini de haklı olarak arttırdı.

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, ödenekli tiyatroların dışında kalan kamusal bir anlayışla tiyatro faaliyetlerini sürdüren amatör, profesyonel, geleneksel, çağdaş her nitelikte yetişkin ve çocuk tiyatrolarının bu endişelerinin altında yatan sağlık, ekonomik ve sanat temelli gerekçeleri şöyle sıralıyor:

-Tiyatro salonlarında toplum sağlığı açısından salgın riskini bertaraf edecek ne gibi düzenlemeler yapılması gerektiğine ilişkin bir genelge henüz yayınlanmadı.
-Salonların hijyen şartlarına uygunluğunu tesis etmek ve her gösterimden sonra salonun dezenfekte edilmesini sağlamak üzere bir hijyen destek paketi açıklanmadı.
-Tiyatro emekçilerinin COVİD-19 testine tabii tutulması, test sonuçlarına göre çalışmaya başlamalarına yönelik bir sağlık güvence paketi sunulmadı.
2021 Ocak ayına kadar kamusal tiyatroların salon kiralarının devlet tarafından karşılanmasına veya bir destek verilmesine yönelik bir çalışma yapılmadı.
-KDV, Gelir Vergisi, Stopaj gibi vergilerden muaf tutulması, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılması gündeme gelmedi.
-Elektrik, doğalgaz, su gibi faturalar 2021 Ocak ayına kadar dondurulmasına ve sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmadı.
-Kamusal tiyatrolarda çalışanların maaş ve SGK primlerinin 2021 Ocak ayına kadar devlet tarafından ödenmesi, prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılması üzerine çalışılmadı.
-Pandemi sürecinde işsiz kalan tiyatro emekçilerinin asgari ihtiyaç yardımı (Avrupa ülkelerine benzer bir şekilde) talepleri karşılanmadı.
Yakın zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Özel Tiyatrolara Devlet Desteği’ olarak tanımlanan yönetmelikte yapılan düzenlemelerde gördüğümüz olumlu adımların yukarıda saydığımız konulara da yansıması tüm tiyatro emekçilerinin beklentisidir.

Bu talep ve beklentiler, tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşullarını sağlamaya yöneliktir ve vatandaşlık hakkıdır.

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, normalleşme süreciyle birlikte zaman kaybetmeden Tiyatro Yasası’nın çıkarılması ve buna bağlı olarak ödenekli tiyatrolar dışında kalan tiyatroların ticarethane kimliğinden kurtarılıp kamusal hizmet üreten sanat kurumu statüsüne geçirilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

Kamu hizmetimizi sağlıklı sürdürebilmemiz için bu taleplerimizin dikkate alınması gerektiğini saygılarımızla duyuruyoruz."

Sosyal medyada da #TiyatromuzYaşasın etiketiyle paylaşımlar yapıldı. 

Paylaşımlardan bazıları şöyle:

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları