loading
close
SON DAKİKALAR

TKMP: 2011 yılında yaşanan ölümlerin iki katına çıkmıştır

TKMP: 2011 yılında yaşanan ölümlerin iki katına çıkmıştır
Tarih: 29.12.2012 - 18:24
Kategori: Sağlık, Yaşam

Tecrite Karşı Mücadele Platformu (TKMP), bu yıl cezaevlerinde yaşanan ölümlerin 2011'e göre iki kat arttığını belirtti...

İSTANBUL- Her ay yaptığı basın açıklamasıyla, F tipi hapishanelerde yaşanan insan hakları ihlallerini kamuoyuna açıklayan Tecrite Karşı Mücadele Platformu, Aralık ayının raporunu Galatasaray'da yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu.

"Tecrite son", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur", ''İçerde dışarda gücreleri parçala'', sloganlarının atıldığı eylemde, TKMP adına Münevver İltemur bir açıklama yaptı.

İltemur, yılın son ayında hapishanelerde özellikle F tiplerinde işkencenin, disiplin cezalarının, görüş ve iletişim yasaklarının arttığını belirtti.


Cezaevlerindeki baskı ve saldırıların tutuklu yakınlarına da uygulandığını ifade eden İltemur, Gebze M Tipi Cezaevi'nde görüşe giden tutuklu yakınlarının karakola çağırılarak form doldurmaya zorlandırıldıklarını ve güvenlik soruşturmasından geçirildiğini kaydetti.


2002-2012 yılları arasında Adalet Bakanının açıklamasına göre çeşitli nedenlerle hapisanelerde 1734 kişinin yaşamını yitirdiğini, yine devletin verilerine göre son bir yıl içide hapishanelerde 13'ü yanarak olmak üzere 268 kişinin yaşamını yitirdiğini vurguladı.


19-22 Aralık katliamının ve zindan direnişinin üstünden 12 yıl geçmesine rağmen, F tipi hapishanelerin profesyonel işkence merkezi olarak çalışmasını sürdürdüğünü belirten İltemur, "2012 yılında hapishanelerde yaşanan ölümler 2011 yılında yaşanan ölümlerin iki katına çıkmıştır" dedi.

Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde yaşanan olayı aktaran İltemur, "Şebeke suyuna karışan lağım suları nedeniyle bir hafta boyunca yüzlerce tutsak hastalanırken, 45 kişi dışındaki tutsakların tedavisi yapılamamıştır. Açıkça ölüme terk edilmişlerdir" dedi.


İltemur, felçli tutuklu Ali Haydar Yıldız'ın durumuna da dikkat çekti. İltemur, Yıldız'ın Metris 2 No'lu Cezaevi revirinde bir hafta boyunca hiçbir ihtiyacının karşılanmadığını, belden aşağısı tutmadığı için altının temizlenmediğini belirtti. Münevver İltemur, Yıldız'ın, revirde bulunan adli tutukluların şikayeti üzerine bir hafta sonra altının temizlendiğini aktardı. İltemur, Ali Haydar Yıldız'ın tedavi edilmesi için serbest bırakılmasını istedi.

Bugün hapishanelerde 100'e yakın tutsağın ölüm sınırında olduğunua da dikkat çeken İltemur,  halkı hapishanelerdeki insan hakları ihlallerine ve tecrite karşı mücadele etmeye çağırdı.

Vişne Haber Ajansı/Rojda Duygu Yeşilgöz

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları