loading
close
SON DAKİKALAR

TMMOB Maden Mühendisleri Odası'ndan Kanal İstanbul raporu: Hesaplamalarda ciddi yanlışlar var

TMMOB Maden Mühendisleri Odası'ndan Kanal İstanbul raporu: Hesaplamalarda ciddi yanlışlar var
Tarih: 02.12.2020 - 11:45
Kategori: Gündem

TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan "Kanal İstanbul Kazı Patlatma Nakliye Teknik Değerlendirme Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı.

Toplantıya Maden Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Erşat Akyazılı, Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Mesut Erkan, İstanbul Şube Sekreteri Umut Atlıhan, Maden Mühendisleri Odası üyeleri, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik ve Meslek Odalarının yönetici ve üyeleri katıldı.

İstanbul Şube Başkanı Mesut Erkan’ın yönettiği Basın Toplantısında, Oda Genel Sekreteri Erşat Akyazılı bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Akyazılı, “Maden mühendisleri olarak Kanal İstanbul’un kendi meslek alanlarına giren kazı, patlatma ve depolama konularına dair rapor hazırladıklarını belirten Akyazılı, "Mega projeleri değerlendirirken en az 3 kritere bakarız. Birincisi projelerin bilim ve tekniğe uygun olması lazım. İkincisi doğaya, çevreye zarar vermemesi. Üçüncü kriterimiz ise toplum ve insan. Proje toplum ve yaşama katkı sunmuyorsa desteklenmez. Yani, bu üç kriter olmadıkça bizler tarafından desteklenmez” dedi.

TMMOB İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik ise “Bölgedeki 11 yıllık arazi değişimleri incelenmelidir. Türkiye pandemi ile mücadele ederken Kanal İstanbul için ayrılacak bir kaynak varsa bu kaynak çöken sağlık sistemine, pandemide mağdur olan işçilere, emekçilere, sağlık çalışanlarına ayrılmalıdır. Türkiye İzmir depremi ile birlikte bir kez daha deprem gerçeğinin ne kadar yakın olduğunu görmüştür. Böyle bir kaynak varsa İstanbul’u deprem güvenli hale getirmek için kullanılmalıdır” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Makar, hazırlanan raporun detaylı sunumu gerçekleştirildi. Sunumda raporda ifade edilen ve Kanal İstanbul Projesine maden mühendisliği disiplininden yapılan eleştiriler ile projede yer alan yanlışlıklar paylaşıldı.

Kanal İstanbul Raporu sunumunun ardından İstanbul Şube Sekreteri Umut Atlıhan tarafından Basın metni okundu. Atlıhan: “ÇED raporunda bulunan, ‘kazı, patlatma ve nakliye’ konularında yapılan değerlendirme ve hesaplamalarında ciddi yanlışlar olduğuna dikkat çekti. “Kazı, patlatma ve nakliye işleri projenin en büyük bölümünü oluşturması nedeni ile Kanal İstanbul ÇED raporunun ve Kanal İstanbul projesinin iptal edilmesi gerekmektedir” dedi.

Raporda yer alan bazı bölümler şöyle:
"-Kazı alanlarının jeolojik formasyonları belirtilmiş olmasına rağmen yükleme ve nakliye işlemlerine direkt etkisi bulunan kabarma faktörü yanlış hesaplanmıştır. Projenin patlatma tasarım ve hesapları teknik olarak yanlış yapılmıştır. Bu denli büyük bir projenin patlatma tasarımlarının özensiz bir şekilde hazırlanması projenin genelinin mühendislik tasarımları hakkında ipucu vermektedir. Kazı, patlatma ve nakliye termin süreleri raporun farklı bölümlerinde birbiri ile çelişmektedir. ÇED Raporu’nda belirtilen, iş makinalarının temin edilmesinden kazı ve nakliye işlerinin tamamlanmasına kadar planlanan termin süreleri raporda belirtilen süreleri aşacaktır. Tüm projenin termin süresi 7 yıl olarak, kazı süresi de 4 yıl olarak belirtilmiş ancak sadece 200 m3 ’lük 400 adet kaya kamyonunun temin edilmesi 3-4 yıl sürecektir.

-Kanal İstanbul Projesi tekil olarak ve sadece teknik olarak değerlendirilecek bir konu değildir. Konunun ekonomik, politik, ekolojik ve teknik yönden bütüncül bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. 3.Köprü, 3.Havalimanı ve Kanal İstanbul Projesi’nin birlikte değerlendirilerek, İstanbul’a yaşam sağlayan kuzey aksında ve kanal güzergâhı bölgesinde yapılmak istenen “Yenişehir” ve bu projeler ile yaratılacak rantın AKP iktidarı ve sermayesini beslemek için yapılan projeler olduğu açık bir şekilde ortadır. Kanal İstanbul güzergâhında yapılan plan değişiklikleri, arazi el değiştirmeleri ve Kanal ÇED Raporu’nda belirtilen en büyük gelir kaleminin gayrimenkul olması kanalın neye hizmet edeceğini, ne amaçla yapılmak istendiğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Kanal İstanbul, halkın ihtiyaçlarıyla ve bilimsel teknik doğrularla örtüşmeyen; doğaya, kente ve İstanbul’un yıkımına neden olacak bir kent suçudur. Kanal’a değil halkın ihtiyaçlarına bütçe ayrılmalıdır. Kanal İstanbul Projesi ve ÇED Raporu iptal edilmelidir."

Raporun tamamı için tıklayınız

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları