loading
close
SON DAKİKALAR

Topkapı işçileri, işlerinin devamını istiyor

Topkapı işçileri, işlerinin devamını istiyor
Tarih: 05.01.2013 - 14:32
Kategori: Sendika

Anadolu Çam Sanayi A.Ş'nin açıklamasına Kristal-İş'ten yanıt geldi...

Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş, yaptığı basın açıklamasında şunları ifade etti:

"Şişecam, Anadolu Cam Sanayii A.Ş. Topkapı Fabrikası’nın fırınlarının söndürülüp kapısına kilit vurulmasının ardından ilk kez 3 Ocak 2013 günü bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada yasalara ve çalışan haklarına saygıdan söz edilerek taleplerin “mevcut kadrolar dâhilinde” değerlendirmeye alınacağı kaydedildi.

Anadolu Cam Sanayii A.Ş. tarafından yapılan açıklama gerçekleri olduğundan farklı gösterme, kamuoyunu yanıltma amacını taşımaktadır. Bu nedenle, gerçeğin kamuoyu ile bir kez daha paylaşılması kaçınılmaz olmuştur.

Öncelikle anlaşılması gereken, Şişecam Topluluğu’na bağlı Anadolu Cam Sanayii A.Ş.’nin Topkapı Fabrikası’nın Şişecam tarafından yapılan açıklamada belirtilen kimi gerekçelerle bir başka yere, Eskişehir’e taşındığı gerçeğidir. Eskişehir’deki fabrikanın bir başka isim altında devreye alınıyor olması, Anadolu Cam Sanayii A.Ş.’nin bağlı olduğu Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinden kaçınmak amacını taşımaktadır. Kaldı ki Anadolu Cam Sanayii A.Ş. 29.08.2012 günlü toplantısında, şirketin, Şişecam Ambalaj Grubu bünyesinde sonradan kurulan “Anadolu Cam Yenişehir Sanayi A.Ş.'ni ve Anadolu Cam Eskişehir Sanayi A.Ş.'ni Türk Ticaret Kanunu'nun 136 - 158, Kurumlar
Vergisi Kanunu'nun 18, 19, 20. maddeleri ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun Birleşme İşlemlerine İlişkin Tebliği hükümleri uyarınca devir almak suretiyle birleşmesi” yönünde karar almış ve açıklamış bulunmaktadır.

Açıkça anlaşılmaktadır ki, hukuken kapanma olarak gösterilmeye çalışılan durum fiilen taşınmadır. Ve yine hukuken durum ister kapanma, ister taşınma olsun bir holdingin bünyesindeki işçilerin aynı holdingin diğer fabrikalarında istihdamı Yargıtay’ın çeşitli kararlarında da işaret ettiği gibi bir gerekliliktir. Bu durum karşısında Şişecam, Topkapı işçilerinin mevcut haklarıyla Şişecam’ın diğer fabrikalarında istihdamı ile yükümlüdür.

Şişecam, Topkapı fabrikasının makinalarını yeni kurduğu fabrikaya götüreceğini açıklamıştır. Aynı şekilde fabrikada çalışmakta olan ve sendikaya üye olmayan kapsamdışı personelin, ustabaşı ve teknisyenlerin naklini gerçekleştirmiştir. Gene kapsamdışı ve sendikaya üye olmayan beyaz yakalı personelin bir bölümü Eskişehir’de kurulan yeni fabrikaya nakledilmiş, bir bölümü de Şişecam’ın diğer istihdam alanlarında değerlendirilmiştir. Bu elbette sevindiricidir. Buna karşılık mavi yakalı ve sendikalı işçiler, kendilerine noter kanalıyla yapılan bildirimlerle işten çıkarılmışlardır. Şişecam’ın açıklamasında altını çizdiği, “çalışanlarına verdiği değerin göstergesi” de üyelerimizin ellerindeki işten çıkarma bildirimleri olsa gerektir!

Şirketin açıklamasında “ekonomik, teknolojik ve çevresel faktörler” vardır ama insan unutulmuştur. Alınan kararın ve yapılmak istenen uygulamanın insanı gözetmediği de buradan kendini ele vermektedir.

Şirket açıklamasında, “başka fabrikalara nakil dahil olmak üzere mümkün olabilecek tüm çözümlerin sunulduğunu” kaydetmektedir, bu söz gerçeği ifade ediyorsa, ortada bir sorun olmasa gerek. Üyelerimiz Şişecam’ın diğer fabrikalarında çalışmaya hazırdırlar. Sendikamız üyelerimizin işlerinin devamının sağlanması, çalışma hakkının korunması için çaba harcamaktadır. Sendikamız, başından beri meseleyi masa başında çözmek yönünde irade ortaya koymuştur ve bu tutumunu bugün de sürdürmektedir."

Kristal-İş Sendikası

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları