loading
close
SON DAKİKALAR

Toprak, telef olan hayvanları sordu

Toprak, telef olan hayvanları sordu
Tarih: 15.11.2012 - 18:45
Kategori: Siyaset

CHP'li Erdoğan Toprak, Bakan Mehdi Eker'e sordu...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Suriye’den ülkemize kaçak olarak giren büyük ve küçükbaş hayvanlarda görülen “Üç Gün” hastalığı ile binlerce hayvanın telef olmasını TBMM’nin gündemine taşıdı.

Toprak’ın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi şöyle:

“Suriye’den ülkemize kaçak olarak giren büyük ve küçükbaş hayvanlarda görülen Üç Gün hastalığı binlerce hayvanımızın telef olmasına neden olduğu iddia edilmekte ve bu konuda kamuoyunda çok ciddi kaygılar ortaya çıkmaktadır. Bu durum Halk sağlımızı da tehdit eder duruma gelmiştir.

Bu sebeple;

1) Sayılarının 120 bine ulaştığı resmi rakamlarla açıklanan Suriyeli mültecilerin kaçarken beraberlerinde getirdikleri büyük ve küçükbaş canlı hayvan sayısı kaçtır? Bu hayvanların bulaştırdığı üç gün hastalığı ile kaç hayvanımız telef olmuştur?

2) Ülke güvenliğimizin, bütünlüğümüzün, sarsılan ekonomimizin daha önemlisi halkımızın sağlığının bu yaşananlardan zarar görmemesi için alınan önlemler nelerdir? Yeterli midir?

3) Yakın bir zamanda geri de bıraktığımız Kurban Bayramı nedeniyle hastalıklı hayvanların ülke geneline yayılmış 
olmasının getireceği olumsuzluklar nelerdir?

4) Sınırlarımızdan denetimsiz, veteriner kontrolü olmaksızın hayvanların yasa dışı yollardan ülkemize girişinin önüne geçilmesi için alınan önlemlerin yetersizliği söz konusumu dur? Bu önlemlerin ve kontrollerin artırılması için alınan önlemler nelerdir?

5) Çiğ süt-Et üreticilerinin bu konudaki açıklamalarını dikkate alarak, tereddütlerini gidermek ve halkımızı bilgilendirmek için bakanlık olarak girişimleriniz nelerdir?

6) İthal ette vergi artışıyla ilgili “Musluk elimizde tüketici etkilenmez” açıklamasını 900 kilometreyi aşkın Suriye sınırından giriş yapan kaçak ve hastalıklı hayvanlara güvenerek mi yaptınız?

7) Ülke genelinde Suriye’den geldiği iddia edilen hastalık çeşitlerinin kaç tanesi ülkemizde görülmektedir? Ayrıca ülkemizde hastalıklı hayvan sayısı kaçtır?

8) Hastalıklı hayvanların kasap ve lokantalara satılmaması yönünde kapsamlı bir çalışma ve izleme sistemi mevcut mudur? 

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları