loading
close
SON DAKİKALAR

Travel Channel'da 'Kürdistan' belgeseli

Travel Channel'da 'Kürdistan' belgeseli
Tarih: 12.02.2012 - 00:23
Kategori: Medya

Ünlü tv programı 'No Reservations'ın Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin ve Türkiye'nin güneydoğusunun ziyaret edildiği bölümü dikkat çekti

Programın sunucusu ünlü şef Anthony Bourdain, 7’nci sezonunun 15’inci bölümünde bölgedeki Kürtlerin yaşamı hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Geçtiğimiz 22 Ağustos tarihinde "Travel Channel" adlı Amerikan kanalında yayınlanan programda Bourdain, Türkiye’deki Kürtlerin yaşadıklarıyla ilgili konulara da değindi.

2005 yılından bu yana yayınlanan ve bugüne kadar 124 bölümü gösterilen programda Bourdain dünyanın çeşitli ülkelerini gezerek kültürlerini ve yemeklerini araştırıyor. 2010 yılının Ocak ayında İstanbul’da da bir bölümü çekilmiş olan program 2007’de Emmy ödülüne layık görülmüştü.

İşte Bourdain’in Türkiye ve Kürtler hakkında söyledikleri:

- Ortadoğu’nun en büyük 4. etnik grubu olan Kürtler dillerini ve kimliklerini korumak için her zaman savaştı.

- Bir Kürt düğününü izleyen yabancıya, geleneklerini göstermekte çok istekliler. Ama bu gelenekleri yaşamak Türkiye’de hapse atılmanız için yeterli olabilirdi.

- Kürt kontrolüne geçen petrolle birlikte Erbil en hızlı gelişen şehirlerden biri oldu.

- Sınırda taksiye biniyoruz. Arabanın gizli bölümlerine kaçak sigaralar yerleştiriliyor. Umarım bunlar sadece sigaradır. Aklıma "Geceyarısı Ekspresi" geliyor.

- Türkiye’de 20 milyon Kürt var. Fakat 20’nci yüzyılın başlarında Kürtlerin yerleri değiştirildi ve yok edildiler. Birkaç yıl önce sadece Kürt olduğunuzu söylemek hapse girmenize neden olabilirdi. Kürt diye bir şey yok deniliyordu. Sadece dağ Türkleri oldukları söyleniyordu.

- Türkiye son zamanlarda Kürtlere karşı davranışlarını iyi yönde değiştirdi.

- İnsanlar burada mutlu ve Kürt olmak, özgürlüklerine kavuşmak için ne kadar kan döküldüğünü, ne kadar zaman harcadıklarını unutmaya hazırlar.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları