loading
close
SON DAKİKALAR

Tunceli Rabat bölgesine ilk kez turistler girdi

Tunceli Rabat bölgesine ilk kez turistler girdi
Tarih: 15.04.2013 - 16:39
Kategori: Gündem

Çözüm süreciyle birlikte Tunceli’de daha önce sivillerin terör yüzünden giremediği Rabat Vadisi’ne Dersim Gezginler Grubu tarafından gezi düzenlendi.

Çözüm süreciyle birlikte Tunceli’de daha önce sivillerin terör yüzünden giremediği Rabat Vadisi’ne Dersim Gezginler Grubu tarafından gezi düzenlendi. Sık sık çatışmaların yaşandığı bölgeye Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen yaklaşık 80 kişi, şalaleler, Urartu dönemine ait kale ve mağaraları gezerken, gördükleri doğal güzelliklere hayran kaldı.

Adı sık sık terör olaylarıyla gündeme gelen Tunceli’de çözüm süreciyle, silahlarların susmasıyla birlikte bahar havası esmeye başladı. Dersim Gezginler Grubu’nun kente düzenlediği iki günlük geziye İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Mersin, Elazığ ve Erzincan gibi kentlerden yaklaşık 80 kişi katıldı. Gezide daha önce terör olayları yüzünden sivillerin gidemediği Tunceli, Hozat ve Pertek ilçeleri üçgenin de kalan Rabat Vadisi’ne gidildi. Geçen yıl çıkan çatışmada 7 PKK’lının öldürüldüğü bölgeye giden yerli turistler, gördükleri doğal güzelliklere hayran kaldı.

Vadi içinde yer alan 150 ve 200 metre yüksekliğindeki iki şelale turistleri adeta büyüledi. Baharla birlikte ormanların yeşerdiği, çiçeklerin açtığı vadide bulunan ve Urartu döneminden kalan taş oymacılığıyla ön plana çıkan Urartu Kalesi ve tarihi köprüler turistler tarafından ilk kez görüldü. Turistler, vadi içindeki 2200 rakımlı dağların eteklerinde bulunan ve girişinde Öküz figürü bulunan bir mağarayı da gezdi. Yaklaşık 100 metrekare genişliği bulunan mağara da turistlerin büyük ilgisini çekti.

Gezi sırasında dağların eteklerinde dağ kaçilerinin de bulunduğu görüldü. Geziye katılanlar unutulmaz saatler yaşadıklarını dile getirerek, "Buralar gerçekten inanılmaz bir doğa güzelliğine sahip. Keşif edilmeyen tarihi yerler ve doğal güzelliklerle dolu. Bundan sonra buralara çok sayıda turistin ziyaret edeceğini tahmin ediyoruz. Mutlaka gezilip görülmeli" dedi. Geziye katılanlar, tarihi Urartu Kalesi’nin kayalıkların da halaylar da çekti.

Geziyi düzenleyen Dersim Gezginler Grubu Başkanı Malik Kaya, yıllardır Tunceli coğrafyasının güzelliklerin keşfetmek ve bu güzellikleri insanlara tanıtmak için çaba harcadıklarını söyledi. Kaya, şöyle dedi:

"Silahların susmasıyla birlikte bu güzellikleri turizme kazandırmak için turlar düzenledik. Gezilerimize inanılmaz ilgi var. Gerek Tunceli, gerekse Tunceli dışında onlarca kişi başvurmuş durumda. Önümüzdeki günlerde Avrupa’dan gelecek kalabalık grupları da bu güzel doğaya götürerek gezdireceğiz. Biz her zaman Tunceli coğrafyasının keşfedilmemiş tarihi ve doğal alanlarının olduğunu söylüyorduk. Şimdi huzur ortamı var, insanlar bu güzellikleri yaşıyorlar ve görüyorlar. Bizlerde mutlu oluyoruz. Rabat Vadisi, Türkiye’de keşfedilmemiş ender alanlardan biri ve burada Urartular döneminde kalma onlarca tarihi mekan var. Herkes gelip buraları mutlaka görmeli."

Ferit Demir / DHA


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları