loading
close
SON DAKİKALAR

Turgut Ünlü: Kanlı Pazar, 1977 katliamının provasıydı

Turgut Ünlü: Kanlı Pazar, 1977 katliamının provasıydı
Tarih: 16.02.2018 - 12:33
Kategori: Medya

Kanlı Pazar'ın tanıkları 68 kuşağının öncü isimleri Eğitimci - Tarihçi Turgut Ünlü ve Diş Hekimi Kazmir Pamir, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazı İşleri programına konuk oldu.

16 Şubat 1969 tarihinde ABD'nin 6. Filo'sunun gelişini protesto edenlerin arasında yer alarak Kanlı Pazar’a tanıklık eden eğitimci tarihçi Turgut Ünlü ve Diş Hekimi Kazmir o günlere ilişkin izlenimlerini Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazı İşleri programında anlattı.
 
Kanlı Pazar’ın iki tanığının açıklamaları şöyle:
 
Turgut Ünlü: O dönemin üniversite gençliği çok okuyan bir gençlikti. 61 Anayasası’nın getirdiği özgürlük ortamı vardı. Özellikle 1965 yılı kritik bir yıl oldu. Üniversite gençliği aklı bilimi rehber alıyor, emperyalizme karşı mücadele ediyordu. Kanlı Pazar’ın odak noktasında 6. Filo vardı. 
 
Kazmir Pamir: 6 Filo, örgütleri denetlemek için gelmişti. Bir sene önce Vedat Demircioğlu’nu kaybetmiştik onu anacaktık 6. Filonun geleceği gün onu anmak daha anlamlıydı. 
60-69 da sol yayınlar çevrilmiş, TİP Meclis’e girmişti. Milli Bakiye sistemi vardı. Çetin Altan Yusuf Ziya Amerikan gizli anlaşmalarını yayımlıyordu. Bunlar yayımlanınca herkes okuyor, 6. Filo’nun gelişine tepki gösteriyordu.  O dönümde böyle bir ortam vardı.  6. Filo tekrar gelince öğrenciler, hukuk ve iktisat fakülteleri içinde bir konuşma yaptı. Vedat Demircioğlu’nun resimlerini astık. 13 Şubat’ta bildiri yayımladık Beyazıt kulesinde okuduk. Sonra tüm gazetelerde “kızıl bayrak çekildi, ihtilal geliyor” diye provokatör yayınlar yaptılar. 
 
Turgut Ünlü: Bize diyebilirler ki niye okullarınızla ilgilenmediniz. Bugün ‘ey Amerika ey Amerika’ deniyor. İşte biz bu yüzden ülkenin tam bağımsızlığını istiyorduk. Vedat Demircioğlu’nun katledilişini andığımızda kızıl bayrak astılar noktasına getirdiler. Hükümet, valilik bizim alana girmemize izin vermezken İsmail Kahraman ve arkadaşlarının orada namaz kılmalarına izin verdi. 
16 Şubat’a gelelim. Taksim’de 11 de toplanmıştık. Kamyonlarla taksime girdiler. 30 bin kişi Gümüşsuyu’nun önüne gelmiş, Vedat için saygı duruşunda bulunmuştuk. Sonra polis kortejin önünü kesti. Emniyet tarafından tezgâh kurulmuştu. Her şey Vali Vefa Poyraz’ın gözleri önünde oldu. Kanlı Pazar, 1977 katliamının provasıydı.  İstanbul Valisi, olayı saldıranların değil,  sol harekettin üstüne attı. Oysa Mehmet Şevket Eygi: “Komünizmle savaşa hazır olun” diyordu. 
 
Kazmir Pamir: Olay 27 öğrenci örgütü ile DİSK’le işçi yürüyüşüne döndü. İşçi önderleri ile öğrenci önderleri beraber yürüyordu. Yanıltıcı algı operasyonlarıyla saldırı olacağını dönemin gazetelerinden anlıyorduk, Kesinlikle planlı yapıldı ve çok büyük bir arbede yaşandı. Sopalarla hücum etmeye başladılar. Hala ölenlerin failleri bulunamadı. 
İçişleri Bakanı’nın beyanatından sonra yürüyüşü yapanlar suçlandı. Saldıranların içinde olduğu öğrenci derneklerinden bugünkü Meclis Başkanı İsmail Kahraman vardı. Erdoğan ve Abdullah Gül de Milli Türk Talebe Birliği’ne gidip gelen öğrencilerin arasında yer alıyordu. 
 

 

ÜYE YORUMLARI

cenap dikmen

Sayın Ataklı,birkac gundur programı erken kapatıyorsunuz. Hele cuma konuklarınız nerdeyse hicbir sey demeden, diyemeden, bitirdiniz programı. Umarım ve dilerim, saglık sorununuz kaynaklı degildir. saygı ve selamlar.

16.02.2018, 16:00
Yorum Yap

Facebook Yorumları