loading
close
SON DAKİKALAR

'Türk eğitim sisteminin tek sorunu kılık kıyafet midir?'

'Türk eğitim sisteminin tek sorunu kılık kıyafet midir?'
Tarih: 10.12.2012 - 14:46
Kategori: Eğitim

CHP Kartal Gençlik Örgütü Lise Komisyonu, serbest kıyafet uygulaması ile ilgili basın açıklaması yaptı...

CHP Kartal Gençlik Örgütü Lise Komisyonu'nun konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren okullarda serbest kıyafet uygulaması başlayacak.

Getirilen bu sözde serbest kıyafet uygulamasının aslında öğrencilerin özgürleşmesi ile bir ilgisi olmadığı, asıl amacın eğitim sistemini gericileştirmek olduğu açıkça ortadadır.

Yasa; belli sınırlamalar hariç okul öncesi,ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak, İmam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında okuyan kız öğrencilerin tüm derslerde, seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinin yer aldığı diğer ortaokul ve liselerde ise sadece Kuran-ı Kerim dersinde başlarını örtebileceklerini içeriyor. Tabii bir de yasaklar var : Öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takıları takamaz. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez, yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez. Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez. Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz.

Okullarda üniforma Türkiye’de ve birçok ülkede, okullardaki sınıfsal farklılıkların kapatılması ve eğitim öğretim disiplinin sağlanması amacıyla yapılan bir uygulamadır. Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri de bu böyledir.

Fakat 2012 yılında Türkiye’de sosyal adaletsizlik ve gelir dağılımı eşitsizliği hat safhadayken, asıl yapılması gereken bu sınıfsal farklılıkların toplumda tamamen yok edilmesidir. Ancak AKP hükümeti nin başarısız ekonomik ve sosyal politikaları sebebi ile bu fark iyice artmıştır ve bu okullara da yansımaktadır. Bu farklılıklar kaldırılmadan serbest kıyafete geçilmesi biz öğrenciler açısından birçok yönde tehlikeli olacak ve ayrıca okullarda disiplinsizliğe de yol açacaktır.

Şimdi bizler bu uygulamanın uygulayıcıları öğrenciler olarak Sayın Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e soruyoruz.
Okulların içerisinde üniforma uygulamasında bile uyuşturucu satışları, sigara satışları vb. varken, serbest kıyafet uygulamasında dışarıdaki serseriyle içerideki öğrenciyi nasıl ayırt edeceksiniz?

Bugün hala Türkiye’nin birçok köy okulunda 1. Sınıf ve 5. Sınıf öğrencileri aynı sınıflarda ve aynı öğretmenle eğitim-öğretimlerine devam ederken, atanamayan öğretmen, öğretmensiz dersler varken, yapılan her sınav şaibeli iken Türk eğitim sisteminin tek sorunu kılık kıyafetmidir?

Hükümet olarak, gelir dağılımı probleminde okullarda kıyafet yardımı yaparak bu öğrencileri koruyacağınızı belirtiyorsunuz. Peki, okulun camlarını silerken camdan düşerek ölen anneye, dersane taksitini ödeyemediği için hapse giren anneye, mezara giden öğrenciye ne kadar sahip çıktınız? O zaman neredeydiniz?

Bu yasa; iktidarın yıllardır sürdürdüğü, türbanı devletin her kademesine yerleştirme politikasının son evresidir.

Bizler bu oyunlara asla gelmeyeceğimizi, ufacık yaştaki çocukların beyinlerinin yıkanmasına izin vermeyeceğimizi ve AKP diktatörlüğüne asla boyun eğmeyeceğimizi buradan duyurmaktan gurur duyuyoruz."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları