loading
close
SON DAKİKALAR

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 2 bin 718, yoksulluk sınırı 8 bin 856 lira oldu

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 2 bin 718, yoksulluk sınırı 8 bin 856 lira oldu
Tarih: 26.02.2021 - 12:58
Kategori: Sendika

TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre, şubat ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 718, yoksulluk sınırı 8 bin 856 lira oldu.

TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre Şubat ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.718,89 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 8.856,31 TL, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.296,62 TL oldu.

TÜRK-İŞ'in yayınladığı şubay ayı araştırmasının sonuçları şöyle:
Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasında (mutfak masrafı) bir ayda 67 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcamalarda (aile bütçesi) ise 218 TL ek harcama gereği ortaya çıktı. Yılın ilk iki ayı itibariyle sadece mutfağa gelen ek maliyet 129 TL oldu. Bir yıl öncesine göre aylık gıda harcamasındaki artış 462 TL ve yapılması gereken toplam harcama 1.503 TL arttı. Milyonlarca ücretli çalışanın bir aylık çalışması karşılığında elde edebildiği ve -işveren ve hükümet tarafından oy çokluğuyla belirlenmiş olan- asgari ücret net 2.825,90 TL’dir.

Son aylarda gıda fiyatları genel fiyatların üzerinde bir seyir izlemiş ve yüzde 20’ler bandına yerleşmiştir.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2021 Şubat ayı itibariyle şu şekilde olmuştur:

-Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,53 oranında artış gösterdi.
-Yılın ilk iki ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 4,98 oranında oldu.
-Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 20,44’dür.
-Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 17,68 olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ hesaplamasına temel alınan gıda ürünlerinin fiyatlarında Şubat ayı itibariyle gözlenen değişim şu şekildedir:
- Süt, yoğurt, peynir grubunda; süt fiyatındaki artış bu ay da devam etti, yoğurt ve peynir fiyatı geçen aya göre değişmedi. Kutuda satılan peynirin 1 kilogram yanı sıra 0,8 veya 0,9 kilogram olarak satıldığı bilinirken, bu sefer de 0,7 ve 0,6 kg halinde raflarda yerini aldı.
-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı et fiyatı aylar sonra artış gösterdi. Buna karşılık sakatat (ciğer, yürek, böbrek) ürünleri fiyatı şimdilik- değişmedi, tavuk fiyatı da aynı kaldı. Balık fiyatları, geçtiğimiz aya göre yine artış gösterdi. Ancak hafta sonu sokağa çıkma yasağının balık satışlarını olumsuz etkilediği ifade edildi. Yumurta fiyatı aynı kaldı. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatları bu ay yine değişmedi.
- Sebze-meyve fiyatları, kış koşullarının da etkisiyle, ortalamada artış gösterdi. Hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması nedeniyle Cumartesi-Pazar günü kurulan semt pazarları genelde hafta içi günlere kaydı. Bu nedenle semt pazarlarına çıkan kişi sayısı azaldı. Öte yandan “mal tedarikinde çekilen sıkıntının etkisiyle” çoğu esnafın pazarda tezgâh açmadığı da dikkati çekti. Mevsim sebze ve meyvelerinin temel alındığı hesaplamada bu ay 19 sebze ve 7 meyve olmak üzere toplamda 26 ürün yer aldı. Yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 7,25 TL olarak hesaplandı ve geçtiğimiz aya göre (6,62 TL) artış yüzde 9,52 oranına ulaştı. Geçen ay ortalama sebze kilogram fiyatı 6,68 TL iken bu ay 7,34 TL oldu (artış oranı yüzde 9,88). Ortalama meyve fiyatı ise bu ay bu ay 7,00 TL (geçen ay 6,50 TL) olarak hesaplandı.
-Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; irmik fiyatındaki artış dışında önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi.
-Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; geçen ay fiyatı artan tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay aynı kaldı. Hesaplamada dikkate alınan siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı da değişmedi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinde de fiyat değişikliği olmadı. Aynı şekilde baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber vb.) fiyatı da aynı kaldı. Çay ve ıhlamur yanı sıra bal, reçel, pekmez ve tuz fiyatı ile salça fiyatı da bu ay fiyatı değişmeyen gıda ürünleri oldu. Şekerin kilogram fiyatı ise artış gösterdi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları