loading
close
SON DAKİKALAR

Türk Kadını'nın önündeki tüm önyargıları kaldıracağız

Türk Kadını'nın önündeki tüm önyargıları kaldıracağız
Tarih: 05.12.2012 - 16:13
Kategori: Kadın

CHP Uşak Milletvekili Av. Dilek Akagün Yılmaz kadınlara verilen seçme seçilmenin 78. yılında yazılı bir açıklama yaptı...

CHP Uşak Milletvekili Av. Dilek Akagün Yılmaz 5 Aralık 1934 yılında kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı nedeniyle yazılı bir mesaj yayımladı.

5 Aralık 1934, Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde TBMM’de Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verdiğini hatırlatan Yılmaz, Fransa, İsviçre, Japonya ve İtalya gibi ülkelerden yıllar önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınması Cumhuriyet devrimlerinin, demokrasinin çağdaş ilkelerle hareket ettiğinin göstergesi olduğunu dile getirdi.

Bu ilkelerle geniş halk kitlelerini oluşturan kadınların, bir yandan ülke yönetiminde temsil edilmeye başlarken diğer yandan da toplumsal ve ekonomik hayatta ciddi roller üstlenmeye başladığını belirten Yılmaz, Tüm bu mucizevi kazanımlara rağmen AKP döneminde Türk kadını 134 ülkenin yer aldığı kadın-erkek eşitliği sıralamasında 125. sıraya, 185 ülke içerisinde de temsil sırasında 105. sıraya geriletilmiştir. Bürokrasideki yüzde 85 erkek yönetici egemenliği artarak sürmektedir. Tüm bu rakamlar çağdaş uygarlık seviyesini hedefleyen ülkemiz kadınları açısından kabul edilemez bir tabloyu ortaya koymaktadır'' dedi.

Toplumda kadınların yönetimde yer alması konusunda egemen olan tüm önyargıları kırarak, kadınlarımızı çağdaş dünyanın kavram ve değerleriyle tanıştırmak gereklliliğini vurgulayan Yılmaz açıklamasını şu şeklde sürdürdü:

''Türk kadınının toplumsal yaşamın her alanında erkeklerle eşit koşullar altında, aktif olarak yer almasını sağlayan politikalar oluşturmak zorundayız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak temsilde, yerel yönetimlerde ve milli iradenin temsil edildiği tüm kurumlarda kadın temsilci sayısı ile, erkek temsilci sayısı arasında bir eşitlik kurulması gereğine inanmaktayız. Bu nedenle 5 Aralık ‘ Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı ‘ yıldönümünü içtenlikle kutluyor, saygılar sunuyorum''


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları