loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu partisi 100 yaşında!

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu partisi 100 yaşında!
Tarih: 08.09.2023 - 16:28
Kategori: Siyaset

Geçmişin Mirasıyla Yeni Yüzyıla Ata'mızın gözünden bakıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu partisi 100 yaşında! Geçmişin Mirasıyla Yeni Yüzyıla Ata'mızın gözünden bakıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde 9 Eylül 1923'te siyasi faaliyetlerine başlayan CHP, 100. kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün; cumhuriyeti ilan etmeden önce 1922 Aralık’ında “Barıştan sonra halkçılık esası üzerine dayanan ve Halk Fırkası adıyla siyasi bir fırka kurmak niyetindeyim” diyerek 9 Eylül 1923 tarihinde “Halk Fırkası” adıyla kurulan Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk siyasi partisi oldu. 1924 yılında partinin adının başına "Cumhuriyet" sözcüğü eklendi ve nihayetinde 1935 yılında 4'üncü kurultayda "Cumhuriyet Halk Partisi" adını aldı.

Kuruluşunda cumhuriyetçilik, halkçılık, milliyetçilik ve laikliği dört temel ilke olarak benimseyen CHP, daha sonra devletçilik ve devrimcilik ilkelerini de ekleyerek bu 6 ilkeyi partinin amblemine de yansıtılarak "altı ok" simgesi kurumsal logosu haline getirdi.

Dünyanın en uzun soluklu birkaç partisinden biri olan CHP, 1923'ten 1950'ye kadar aralıksız iktidarda kaldı ve 1950'li yıllarda üstlendiği muhalefet göreviyle Türkiye demokrasisinde muhalefetin kurumsallaşmasında rol oynadı.

100 yıllık bir gelenek, 100 yıllık bir tecrübe, 100 yıllık bir kurum olarak, CHP'nin 100. yaşı bu kurumsallığı yansıtacak bir dizi etkinlikle kutlanacak. Etkinlikler 8-9-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluşunun 100. yılı, “Geçmişin Mirasıyla Yeni Yüzyıla” sloganıyla 8-9-10 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek etkinliklerle Türkiye’nin dört bir yanında kutlanacak. Halkın katılımına açık olacak etkinlikler kapsamında 9 Eylül saat 10.00’da 81 ilden gelen, toplumun her kesiminden 1922 kişiyle Anıtkabir ziyareti gerçekleştirilecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde işçi, çiftçi, esnaf, sanayici, tüccar, emekli, engelli, gazi, öğrenci, genç, yaşlı toplumun her kesiminden 1922 kişi, 1923’üncü kişi olan Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna çıkacak. Anıtkabir ziyaretine Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve 1922 kişi haricinde MYK üyeleri, parti meclisi üyeleri, il, kadın ve gençlik kolları başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanları da katılacak.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki 1922 kişi ilk olarak Kurucu Genel Başkan Atatürk'ün mozolesine çelenk koyacak. Kılıçdaroğlu, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladıktan sonra CHP’nin İkinci Genel Başkanı İsmet İnönü'nün mezarına çelenk bırakacak.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları