loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye 'Görüntüyü' bozdu

Türkiye 'Görüntüyü' bozdu
Tarih: 08.02.2014 - 10:20
Kategori: Ekonomi

S&P’nin Türkiye ekonomisindeki ‘sert iniş’ riski nedeniyle görünümü değiştirdiğini açıkladı...

TÜRKİYE’ye yatırım sınıfında not vermeyen tek dereceleme kuruluşu olan Standard & Poors (S&P), yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin ülke notunu (BB+) değiştirmedi, ancak görünümünü durağandan negatife çevirdi.

S&P’nin Türkiye ekonomisindeki ‘sert iniş’ riski nedeniyle görünümü değiştirdiğini açıklarken, rezervlerin kısa vadeli dış finansman ihtiyacını karşılama oranındaki gerilemenin kredi zayıflığı olduğunu da not düştü. Kuruluş, “Türkiye için 2014 ve 2015’de ortalama kişi başı milli gelir artışını yüzde 1 olarak bekliyor olsak da, sert ekonomik iniş riskinin yükseldiğini düşünüyoruz” diyor. S&P, Türkiye’deki politik ortamın da giderek daha az kestirilebilir olduğuna işaret ederek, bunun ekonominin dayanıklılığına ve uzun vadeli büyüme potansiyeline baskı yapacağını vurguladı. Kuruluş, olumlu bir notu da eklemiş; o da düşük ve ağırlıkla yerel para biriminden oluşan kamu borcunun da önemli bir tampon oluşturduğu anlatılıyor. Hazine’nin kredi derecelemesi için S&P ile anlaşması olmasa da, yatırımcı kuruluşlar istediği dereceleme kuruluşunun not ve değerlendirmesini dikkate alıyor.

S&P’nin görünümü negatife çevirmesinin doğrudan hemen bir etkisi olmayacak. Diğer dereceleme kuruluşları Moodys’s ve Fitch’in Türkiye için verdikleri yatırım sınıfı notlar değişmedi. Ancak, S&P’nin yaptığı değerlendirmelerin özellikle böyle bir siyasal ve ekonomik konjonktürde kamuoyu ve yatırımcı nezdinde etkisi orta vadede olacaktır. Örnek vermek gerekirse mevcutlara çıkış motivasyonu vermez, ama gelene fren yaptırabilir. Bir not da içeriden; Türkiye’nin yatırım sınıfı kredi dereceleme notunu, Başbakan Erdoğan’ın Obama ile randevusunun olduğu gün alacağını bilen ve adı ‘kahin’e çıkan ekonomist Ali İhsan Gelberi, bu kez de haklı çıktı; vefatından 1 ay önce 14 Eylül’de açtığı bir Twitter hesabında, “3 Şubat haftası bir not dereceleme kuruluşunun Türkiye’nin notunu düşüreceği” tahmini yer alıyordu. Yakın arkadaşları olarak Ali İhsan Gelberi’yi saygıyla anmadan edemedik. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları