loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye silah satışında 8. sırada

Türkiye silah satışında 8. sırada
Tarih: 03.09.2012 - 16:43
Kategori: Sağlık, Yaşam

Türkiye silah satışlarında son yıllarda büyük bir artış yaptı...

ABD Kongresi Araştırma Departmanı tarafından bir rapor yayımlandı. Silah satışlarını konu alan rapora göre Türkiye 2011 yılı silah ihracatında 8. sıraya yerleşti. Dünya silah pazarında belirli bir yeri bulunan İspanya ve İsrail'i geride bırakan Türkiye, bu çıkışıyla ticarette ilk 10'a girmeyi de silah satışıyla gerçekleştirmiş oldu.

Silahlar geri kalmış ülkelere

Türkiye'nin 2011 yılında gerçekleştirdiği silah satışı 800 milyon dolar. Bunun 700 milyonu geri kalmış ülkelere yapılmıştır. Bu, Türkiye'nin Afrika'nın en ücra köşelerine kadar uzanarak Sudan gibi ülkelerde ne aradığını ve bu ülkelerdeki militarist politikalara neden destek verdiğini de anlatıyor.

Silah sanayine büyük yatırımlar yapan Türkiye son yıllarda buna daha da hız verdi. Yatırımın 14 milyar doları aştığı belirtilmektedir. Bunun yüzde 52'i, 2010 yılı itibariyle iç üretimden karşılanmaktadır. Bu oran 2004'te yüzde 15 civarındadır. Türkiye'nin 2016 yılında gerçekleştireceği silah satışlarının 2 milyar doları bulacağı da MarketResearch'ün yayımladığı "Savunma Sanayi 2017" raporunda yer alıyor.

Pazar ABD'nin elinde

ABD 85.3 milyar dolarlık bir satışla dünya silah pazarının dörtte üçünü elinde bulunduruyor. Bu satışın 33.4 milyar dolarlık büyük bölümü Suudi Arabistan'a gerçekleştirildi. İkinci ve üçüncü sıradaki alıcılar ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman. Rusya yüzde 4.1'lik payla pazarda ikinci sırayı alırken, üçüncü sıradaki Fransa'nın payı yüzde 2.7'dir. Sekizinci sıradaki Türkiye'nin dünya pazarındaki payı ise yüzde 0.7 olarak gerçekleşti.

Etha

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları