loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye 'Sokakta İşkenceden' AİHM’de Mahkum Oldu

Türkiye 'Sokakta İşkenceden' AİHM’de Mahkum Oldu
Tarih: 11.04.2013 - 17:36
Kategori: Gündem

Sokakta ve karakolda polis şiddetine maruz kalan taksi şoförü Böber’in AİHM başvurusunda karar çıktı.

AİHM kararında yazılanlara göre, o sırada olay yerinde olan Yasin Böber, arkadaşının cezasını ödeyeceğini söyleyerek tartışmayı ayırmaya çalıştı. Ancak polis Böber’e saldırdı ve iterek yere düşürdü. Polis ellerini kelepçelediği Böber’i yerde de tekmelemeye ve yumruklamaya devam etti. Zorla polis aracına bindirilen Böber’in bir bacağı dışarıda kaldı. Polislerden biri kapıyı Böber’in bacağının üzerine kapattı.


Gözaltına alınan Böber önce Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü’ne, ardından muayene için Taksim İlkyardım Hastanesi’ne götürüldü. Burada, Böber’in üzerine araç kapısı kapatılan bacağının kırıldığı tespit edildi. Ertesi gün gözaltından bırakılan Böber, Adli Tıp Kurumu’nda da muayene edildi. buradan aldığı rapora göre, sağ kürek kemiği, sağ omzu, iki dirseği, sağ kolu ve sağ bacağı yaralanmıştı.

“Polis yetkisini aştı”

Olayın hemen ardından, Böber aleyhine “kamu görevlisine hakaretten” İstanbul 12. Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Bu arada 20 Ekim 2003’te, Böber de polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. 31 Ocak 2005’te Böber hakkında açılan davadan beraat etti. Kararda, Böber’in polise hakaret ettiğinin tespit edildiği, ancak polisin de Böber’in bacağını kırarak “yetkisini aştığı” için cezaya hükmedilmediği ifade edildi.

4 Mayıs 2004’te İstanbul 1. Ceza Mahkemesi’nde polisler hakkında “kötü muameleden” dava açıldı. Dört yıl sonra, 28 Aralık 2008’de karar çıktı: Tanıkların ifadesine ve doktor raporlarına göre polislerin Böber’i dövdüğüne, bacağını kırdığına hükmedildi. Polisler, aldıkları 2 ay 15 günlük ceza, hükmün açıklanmasının beş yıllığına geri bırakılmasıyla serbest kaldı.

21 Nisan 2009’da Yargıtay’ın da kararı onamasıyla, Böber 6 Kasım 2009’da AİHM’e başvurdu. AİHM: Polisler görevden bile alınmadı Türkiye, Böber’in iddialarının “kanıtlanmamış ve aşırı olduğunu” içeren bir savunma yaptı. AİHM, 9 Nisan’da davayla ilgili karar verdi.
Kararda, Böber’in maruz kaldığı şiddetin, acının ve baskının telafi edilmediği ifadesi yer aldı. Ayrıca, polislere açılan davanın beş yıl sürmesi ve bu süre içerisinde polislerin görevine devam etmiş olmasının da altı çizildi. Türkiye Böber’e toplam 21 bin 500 Euro tazminat ödeyecek.

Ayça Söylemez / Bianet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları