loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye tazminatı 1 yıldır ödemiyor

Türkiye tazminatı 1 yıldır ödemiyor
Tarih: 13.12.2012 - 17:34
Kategori: Medya

Devrimci Mücadele Birliği dergisinin sahibi ve editörü Şafak Gümüşsoy, 2001 yılında gözaltına alınırken işkenceye maruz kaldı...

ANKARA- Türkiye devleti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin tazminata mahkum ettiği bir davada, tazminat bedelini hala davacıya ödemedi.

Devrimci Mücadele Birliği dergisinin ofisi, 29 Kasım 2001 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından basıldı. İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin kararıyla ofiste arama yapılırken, derginin sahibi ve editörü Şafak Gümüşsoy gözaltına alındı. Gümüşsoy, kelepçeli halde Emniyet'e götürüldüğü sırada şiddete maruz kaldı. Bir polis Gümüşsoy'a kafa atarak burnunu kırdı.

Gümüşsoy'un burnundaki kırık, doktor raporlarına da geçerken, Gümüşsoy'un hakaret ve şiddet gerekçesiyle şikayetçi olduğu iki polis memuru hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Şafak Gümüşsoy'un burnunu kıran A.Ç. adlı polis memuru hakkında verilen 6 aylık hapis cezası da para cezasına çevrildi, kararın temyiz edilmesi sonrasında zaman aşımı nedeniyle A.Ç. hakkındaki ceza davası düştü.

İç hukuk yolları tükenince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran Şafak Gümüşsoy, davayı kazandı. AİHM, 11 Ekim 2011 tarihinde verdiği kararda, tutukluluk süresince kötü muamele ve işkence yapıldığını ve etkin bir şekilde soruşturma yapılmadığını belirterek, Gümüşsoy'a manevi olarak 11 bin 700 Euro mahkeme masrafları olarak da 4 bin Euro ödenmesine hükmetti.

Kararın üzerinden bir yılı aşkın süre geçtiği halde, Türkiye devleti tazminatı ödemedi.


Konu meclis gündeminde

Konuya, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesiyle Meclis gündemine de geldi. Tanrıkulu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 51143/07 sayılı kararıyla Türkiye aleyhine hükmedilen tazminat başvurana ödenmiş midir? Ödenmemiş ise gerekçeleri, ödenmiş ise tazminat miktarı nedir? Yukarıda belirtilen kararla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti aleyhine hükmedilen tazminat, ihlali gerçekleştirenlere rücu edilmiş midir? Rücu işlemi gerçekleştirilmişse kimlere karşı gerçekleştirilmiş; gerçekleştirilmemişse hukuki dayanak ve gerekçeleri nelerdir?" diye sordu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları