loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye ''tehdit altındaki ülkeler'' listesinde

Türkiye ''tehdit altındaki ülkeler'' listesinde
Tarih: 01.11.2012 - 13:13
Kategori: Sendika

ITUC Genel Konseyi, Türkiye’yi, yasalar ve yaşanan hak ihlalleri nedeniyle, “Tehdit Altındaki Ülkeler” listesine aldı...

Küresel Sendikalar Konseyi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sendikalar yasasını veto etmesi için gönderdiği çağrının ardından Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) başlattığı kampanyayla üyelerini Gül’e mektup göndermeye davet etti.

Aralarında ABD, Kanada, Almanya, Belçika, Hollanda, Japonya, Güney Kore ve Filistin gibi ülkelerden sendikaların bulunduğu çok sayıda kurum Gül’ü ILO sözleşmelerine aykırı olduğu ve çok sayıda işçiyi mağdur edeceği gerekçesiyle yasayı veto etmeye çağırdı.

31 Ekim 2012 tarihinde Ürdün’ün Amman kentinde toplanan ITUC Genel Konseyi, Türkiye’yi, yasalar ve yaşanan hak ihlalleri nedeniyle, “Tehdit Altındaki Ülkeler” listesine aldı.

İsveç Sendikalar Konfederasyonu (LO) Genel Başkanı Karl-Petter Thorwaldsson, Gül’e gönderdiği mektupta Türkiye’nin ILO tarafından defalarca eleştirildiğini hatırlatarak, “Türkiye ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunan işçilerin örgütlenme hakkının engellenmemesi gerektiğini” belirterek “Türkiye kesinlikle yeni bir sendikalar yasasına ihtiyaç duyuyor ancak böyle bir yasaya değil” dedi.

Kanada Sendikalar Konfederasyonu (CCU) Genel Başkan Yardımcısı John Hanrahan, “Türkiye’deki işyerlerinin %70’inde çalışan işçileri güvencesiz bırakacak bu yasadan büyük endişe duyduklarını” belirterek Gül’ün “anayasanın kendisine verdiği yetkiyle yasayı veto etmesini” istedi.

Hollanda Sendikalar Federasyonu (FNV) Genel Başkanı Ton Heerts, Büyükelçi Uğur Doğan’a gönderdiği ve tutuklu sendikacıların durumuna da dikkat çektiği mektubunda “Türkiye’nin bu yeni yasayı uygulaması halinde Avrupa Temel Haklar Sözleşmesi’ni, ILO’nun 87 No’lu Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi’ni ihlal edeceğini” belirtti. Heerts ayrıca konuyu görüşme üzere büyükelçiden bir randevu talep etti.

Daha önce, İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternayonali, Eğitim Enternasyonali, Uluslararası Aktörler Federasyonu, Küresel Sanayi Sendikası, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası Taşımacılık Federasyonu, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, Uluslararası Gıda Federasyonu, Kamu Hizmetleri Enternasyonali, Uluslararası Sendikalar Ağı ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu, Gül’e gönderdikleri ortak mektupla yasayı veto etmesi talep etmişti.

Disk Basın Ajansı 

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları