loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye'de her 4 kişiden birinde silah var

Türkiye'de her 4 kişiden birinde silah var
Tarih: 21.12.2012 - 11:12
Kategori: Sağlık, Yaşam

Türkiye'de 20 milyon silahın bulunduğunu belirten Umut Vakfı uyardı...

Türkiye ’de 20 milyon silahın bulunduğunu belirten Umut Vakfı uyardı: Türkiye ABD olma yolunda. Bağcılar’da bir aileden 10 kişinin öldüğü saldırı, bunun habercisi. 

Amerika’nın Connecticut eyaletinde çoğu 5-7 yaşındaki çocuk 26 kişinin öldürülmesi olayı, dikkatleri bir kez daha bireysel silahlanmaya çekti. Türkiye’de bugüne kadar benzer bir vahşet yaşanmadı. Ancak Umut Vakfı’na göre, önlem alınmazsa sonumuz Amerika gibi olacak. Türkiye’de yasal olarak 2.5 milyon silah var. Ruhsatsız silahların ise 17 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu da Türkiye’de her 4 kişiden birinde silah olduğu anlamına geliyor.
“Bireysel silahlarla işlenen suçların yüzde 65’i ateşli silahlarla işleniyor. Ateşli silahlarla işlenen suçların yüzde 84’ünde ruhsatsız silah kullanılıyor...” Bu veriler bireysel silahsızlanma ile ilgili yıllardır çalışmalar yapan Umut Vakfı’na ait. Vakfın Koordinatörü Berna Çapçıoğlu Pehlevan, “Bağcılar’da 10 kişilik bir ailenin yok oluşu ya da Bilge Köyü birer katliamdır” dedi. Pehlevan, önlem alınmadığı takdirde sonumuzun ABD gibi olacağının altını çizdi:

“Biz toplu ölümlerin gerçekleşebileceğini 2005’te yaptığımız bir çalışmada öngördük. Ne yazık ki öngörülerimiz birbir gerçekleşiyor. 2009’da silah kanunu yenilenmek üzere ele alındı ancak son seçimler öncesinde kadük oldu ve yeni Meclis’te bir daha gündeme gelmedi. Şu anda çok ciddi bir sorunun üzerini örtüyoruz, yokmuş gibi davranmaya çalışıyoruz. Kontrolsüz silahlanma ateşli silahlarla ölümlerin artmasındaki en önemli neden. Kontrol sağlamak da her isteyene ruhsat vermek elbette değil. Ayrıca kontrolsüz silahlanma kitlesel katliamların, nefret suçlarının da önünü açar.” 

ABD’deki duyarlılığın son yaşadıkları gibi katliamların olması nedeniyle arttığını anlatan Pehlevan, “Türkiye’de benzer bir sürecin yaşanmasını istemiyoruz. Çünkü yaşanacakları zaten öngörüyoruz. Bunu da bilimsel çalışmalar ile ortaya koyuyoruz. Aynı olayların illa Türkiye’de de yaşanmasına gerek olmadan siyasi erkin harekete geçmesini ve silah kanununu yeniden, ama sağlıklı bir biçimde ele almasını arzu ediyoruz” dedi. 

Obama’ya mektup

Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman ise 14 Aralık’ta ABD’de gerçekleşen katliamın ardından Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan ’a birer mektup yazarak bireysel silahlanmanın engellenmesini istedi.

Bireysel ­silahlar atom bombası kadar zarar verdi


Stockholm Barış Enstitüsü’nün raporuna göre, Amerika’nın silahlanma maliyeti 47 milyar dolar. New York ve San Francisco’da her gün ortalama 25 kişi silahlı saldırılar sonucu ölüyor. Dünya genelinde 875 milyon ateşli silah, adeta kitle imha silahı niteliğinde. BM’nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan, küçük ateşli silahlar nedeniyle hayatlarını kaybedenlerin sayısının, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombaları sonucu ölenlerden daha fazla olduğunu söyledi.

Türkiye’de 20 milyon silah var


Umut Vakfı’nın bireysel silahlanma ile ilgili 2012’ye ait diğer verileri ise şöyle:

*Ruhsatlı / ruhsatsız silahlarla işlenen suçlardan yola çıkarsak, Türkiye’de 17 milyon ruhsatsız silah var demektir.
*80 milyonluk nüfusta 20 milyon silah, her 4 kişiden birinde silah var demek.

*ABD’de 300 milyonluk nüfus başına bir silah düşerken bireysel silahlarla hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bin. Türkiye’deki bir silah ABD’dekinden 3 kat daha ölümcül.

*Amerika’daki verilere göre ruhsatlı bir silahın suça karışması ortalama 5.7 yıl sürüyor. Yani ruhsatlı olması, suç işlemeyeceği anlamına gelmiyor.

*Türkiye’de 2011’in ilk altı ayında, 2001’in aynı dönem verilerine göre silahlı şiddet olayları yüzde 83 arttı.
*Silahlı olayların nedeni yüzde 23.5 aile içi şiddet, yüzde 33.8 arkadaş, tanıdık, hısım akraba ve gönül ilişkileri.
*Silahlı şiddet olaylarının yüzde 57.3’ü tanıdıklar arasında gerçekleşti.

*Silahlı olayların yüzde 4.3’ü intihar, yüzde 2.40’ı silahlı gasp olarak gerçekleşti. Kasten ya da planlı olaylar ise yüzde 16.9.

*Silahlı şiddet olayları yüzde 64.5 ölümle, yüzde 29.2 yaralanma ile sonuçlandı.

*Olaylarda yüzde 67 ateşli silah, yüzde 28 bıçak kullanıldı.

*Silahlı şiddet olaylarının yüzde 44.2’si cadde-sokak gibi topluma açık alanlarda, yüzde 30.4 fail/mağdurun evinde gerçekleşti.

*Silah, anlaşmazlıklarda ‘çözüm aracı’ olarak kullanılmakta. Türk halkı silahı ‘öldürmek’ için edinmekte ve kullanmakta.

*Türkiye’de son 1 yılda vaka sayısı geçen yılın 2 katı. Bunda yerel medyanın da takip ediliyor olmasının etkisi büyük.


Her yıl ortalama 4500 kişi bireysel silahlarla hayatını kaybediyor.

Silahlı şiddet olayları %83 arttı

Öldürülen 100 kişiden 13’ü kaza kurşunu ile hayatını kaybetti


Radikal

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları