loading
close
SON DAKİKALAR

'Türkiye'de isyancılara desteği vurgulayacak'

'Türkiye'de isyancılara desteği vurgulayacak'
Tarih: 07.08.2012 - 14:18
Kategori: Dünya

New York Times, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın bu hafta Türkiye'yi ziyaret ettiğinde, 'Suriye'deki isyancılara desteği vurgulayacağı'nı yazdı...

New York Times gazetesi, "Suriye'de Esad Düşerse" başlığını kullandığı başyazısında Esad güçlerinin çok sayıda Suriyeliyi öldürmeye devam ettiğini ancak 6 ay öncesine göre muhalefetin galip çıkma olasılığının artmış gibi göründüğünü belirterek, "ABD ve ortakları için zorluk, sadece baskıları artırmak değil aynı zamanda Suriye'nin yapıcı bir geleceği olması için zemin hazırlamak" görüşünü savundu.

Suriye Başbakanı Riyad Farid Hijab'ın Ürdün'e kaçmasını muhalefet için "psikolojik zafer" olarak niteleyen gazete, isyancıların Suriye ordusuna Şam ve Halep'te meydan okuduklarını ancak çatışmaların büyük olasılıkla daha da kötüleşeceğinı savundu.

Annan Planı'nın "en olabilir diplomatik çözüm" olduğunu ancak Rusya ve İran'ın, Esad rejimini silahlandırıp yaptırımları reddederek planın başarısızlığa uğramasına yol açtıkları öne sürülen başyazıda "Obama Yönetimi ve NATO, akıllıca doğrudan askeri müdahaleye katılmayı reddetti. Ancak bu durum, Sayın Esad halkına karşı kimyasal silahları kullanmaya kalkarsa değişebilir" denildi.

NYT, Obama Yönetiminin aylarca isyancılara desteğini artırdığını, 130 ülkeden oluşan bir baskı grubu oluşturduğunu, muhalefet gruplarını birleştirmek için çalıştığını, onlara siyasi bir geçiş organize etmeye yardım ettiğini, istihbarat ve tıbbi yardım sağladığını ve hangi grupların aşırı olup hangilerine de silah verilebileceğini belirlediğini kaydetti.

Yönetimin aynı zamanda Esad'ın çöküşü ötesini düşünmeye başladığına, bu bağlamla yeni bir mülteci akımına, belediye hizmetlerinin sürdürülmesine, yıkılan ekonominin yeniden harekete geçilmesine ve güvenlik güçlerinin dağılmasını önlemeye yönelik ilişkin planlar yaptığına da dikkat çekildi. Gazete "Amerikan yetkilileri, hükümet çöktüğünde arkasında kaos bırakan Irak'tan ders almış gibi görünüyor" ifadesini de kullandı.

Buna karşın NYT, "Suriyeli isyancıların yardım istemesi garanti değil ama istemeleri halinde yönetim bu planlara gerçek kaynaklar yatırmaya hazır olmalı" dediği başyazısının son bölümünde şu sözlere yer verdi:

"Bu hafta sonuna doğru Türkiye'yi ziyaret ettiğinde, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'nun, isyancılara desteği vurgulama fırsatı olacak. ABD aynı zamanda Suriye'ye yaptırımlara yoğunlaşmalı ve krizin sona ermesi konusunda Rusya'dan işbirliğini yapmasını ısrarla istemeye devam etmeli."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları