loading
close
SON DAKİKALAR

''Türkiye'de sendikal haklar tehdit altında''

''Türkiye'de sendikal haklar tehdit altında''
Tarih: 01.11.2012 - 16:29
Kategori: Sendika

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Türkiye'nin yasalar ve sendikal hak ihlalleri nedeniyle "Tehdit Altındaki Ülkeler" listesine alındığını duyurdu...

Geçtiğimiz hafta, İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternayonali, Eğitim Enternasyonali, Uluslararası Aktörler Federasyonu, Küresel Sanayi Sendikası, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası Taşımacılık Federasyonu, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, Uluslararası Gıda Federasyonu, Kamu Hizmetleri Enternasyonali, Uluslararası Sendikalar Ağı ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu, Gül'e gönderdikleri ortak mektupla yasayı veto etmesi talep etmişti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sendikalar yasasını veto etmesi için gönderdiği çağrının ardından Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) başlattığı kampanyayla üyelerini Gül'e mektup göndermeye davet etti.

"Yasayı veto edin''

ITUC'un çağrısına uyan aralarında ABD, Kanada, Almanya, Belçika, Hollanda, Japonya, Güney Kore ve Filistin gibi ülkelerden sendikaların bulunduğu çok sayıda kurum, Gül'ü ILO sözleşmelerine aykırı olduğu ve çok sayıda işçiyi mağdur edeceği gerekçesiyle yasayı veto etmeye çağırdı.

"Tehdit altındaki ülkeler''

31 Ekim 2012 tarihinde Ürdün'ün Amman kentinde toplanan ITUC Genel Konseyi, Türkiye'yi, yasalar ve yaşanan hak ihlalleri nedeniyle, "Tehdit Altındaki Ülkeler" listesine aldı.

İsveç Sendikalar Konfederasyonu (LO) Genel Başkanı Karl-Petter Thorwaldsson, Gül'e gönderdiği mektupta, Türkiye'nin ILO tarafından defalarca eleştirildiğini hatırlatarak, "Türkiye kesinlikle yeni bir sendikalar yasasına ihtiyaç duyuyor ancak böyle bir yasaya değil" dedi.

Kanada Sendikalar Konfederasyonu (CCU) Genel Başkan Yardımcısı John Hanrahan, "Türkiye'deki işyerlerinin %70'inde çalışan işçileri güvencesiz bırakacak bu yasadan büyük endişe duyduklarını" belirterek Gül'ün "anayasanın kendisine verdiği yetkiyle yasayı veto etmesini" istedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sendikaların çağrısına nasıl yanıt vereceği ise merakla bekleniyor

Etha

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları