loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye’nin gözü kulağı Silivri’de!

Türkiye’nin gözü kulağı Silivri’de!
Tarih: 04.08.2013 - 17:19
Kategori: Siyaset

Tarihi an geldi çattı. Mahkeme 5 yılın ardından kararını yarın verecek...

İŞTE ERGENEKON SÜRECİ!

Bitme aşamasına gelen Ergenekon davasında bu güne kadar 23 ayrı iddianame dosyaya girerken birçok dava da birleştirildi. 2008′de başlayan birinci Ergenekon davasından sonra 25 Mart 2009′da ikinci dava başladı. 5 Ağustos 2009 tarihinde ise üçüncü dava başladı.

5 yıllık süre zarfında İrticayla Mücadele Eylem Planı, Danıştay saldırı, İnternet Andıcı, Şile kazıları, soruşturma savcısı Zekeriya Öz’ü tehdit konulu dava, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması olayları, Fener Rum Patriği Bartholomeos’a suikast iddiası, Sivas Ermeni cemaati lideri Minas Durmazgüler’e suikast planına ilişkin dava, Kayseri’de açılan 8 sanıklı dava Ergenekon dava dosyası ile birleştirildi. 2012 yılında ise birinci ve ikinci Ergenekon davaları da birleştirilerek tüm dosyalar tek çatı altında toplandı.

Yargılanması büyük ses getiren eski genelkurmay başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ da bu birleştirmeler sebebiyle Ergenekon sanığı oldu. 6 Ocak 2012 tarihinde tutuklanan Başbuğ “İnternet Andıcı” davasının ana dava ile birleştirilmesi üzerine Ergenekon ‘sanığı’ haline geldi.

2 BİN 271 SAYFALIK İDDİANAME

64 kişiye ‘ağırlaştırılmış müebbet’in istendiği Ergenekon davasında savcılık mütalaası Mart 2013′te tamamlanarak duruşmada okundu. 2 bin 271 sayfalık iddianamede sanıklar hakkında ağır cezalar talep edildi. Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Orgeneral Nusret Taşdeler, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Eski YÖK başkanı Kemal Gürüz’ün de aralarında bulunduğu birçok sanığın TCK’nın 312/1′inci maddesi uyarınca ”Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istendi. Bu sanıkların Terörle Mücadele Kanunu’nun 5′inci maddesi uyarınca da cezalandırılmasını talep eden Mehmet Ali Pekgüzel, Yargıtay içtihatlarına göre bu sanıkların terör örgütü yöneticiliğinden cezalandırılmasına yer olmadığını kaydetti.

Aralarında Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk, Ferda Paksüt ve Tanju Güvendiren’in de bulunduğu 96 sanığın TCK’nın 314/2′inci maddesi uyarınca “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15′er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün TCK’nın 312/1′inci maddesi gereğince bir kez, Danıştay saldırısına ilişkin “adam öldürmeye azmettirmek” suçundan bir kez olmak üzere toplam 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 4 kişiyi “öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından da 4 kez 20 yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı Pekgüzel en fazla cezayı Danıştay saldırısının faili Alparslan Aslan için istedi. Aslan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi.

İşte ağırlaştırılmış müebbet istenenler

Hurşit Tolon, Tuncay Özkan, Alaettin Sevim, Alparslan Arslan, Bekir Öztürk, Cemal Gökçeoğlu, Cihandar Hasan Hanoğlu, Doğu Perinçek, Durmuş Ali Özoğlu, Dursun Çiçek, Emin Gürses, Ergün Poyraz, Erhan Timuroğlu, Erol Manisalı, Fatih Hilmioğlu, Ferit İlsever, Fuat Selvi, Ümit Sayın, Kemal Gürüz, Hasan Ataman Yıldırım, Hasan Atilla Uğur, Hasan Iğsız, Hayrettin Ertekin, Hayrullah Mahmut Özgür, Hıfzı Çubuklu, Hulusi Gülbahar, Hüseyin Görüm, Nusret Taşdeler, İbrahim Şahin, İsmail Hakkı Pekin, İsmail Sağı, İsmail Yıldız, Kemal Aydın, Kemal Kerinçsiz, Kemal Alemdaroğlu, Levent Ersöz, Mehmet Eröz, Mehmet Fikri Karadağ, Mehmet Haberal, İlker Başbuğ, Mehmet Otuzbiroğlu, Şener Eruygur, Muammer Karabulut, Muhittin Erdal Şenel, Murat Uslukılıç, Mustafa Yurtkuran, Mustafa Balbay, Mustafa Dönmez, Mustafa Koç, Ferit Bernay, Muzaffer Tekin, Neriman Aydın, Oktay Yıldırım, Orhan Güçlü, Osman Yıldırım, Sedat Özüer, Serhan Bolluk, Sevgi Erenerol, Sinan Aygün, Tekin Irşi, Veli Küçük, Yalçın Küçük, Yusuf Erikel, Ziya İlker Göktaş.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları