loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye'yi zorlayacak yaptırım!

Türkiye'yi zorlayacak yaptırım!
Tarih: 01.08.2013 - 16:16
Kategori: Dünya

İran'dan petrol alımını daha da azaltacak yeni bir yaptırımın Türkiye'yi zorlayacağı belirtildi...

ABD Temsilciler Meclisi'nin İran'ın petrol ihracatını hedef alan yeni bir ekonomik yaptırım paketini onaylamasının ardından, İran'dan petrol alımını daha da azaltacak yeni bir yaptırımın Türkiye'yi zorlayacağı belirtildi.

Yeni yaptırımların yürürlüğe girmesi için Senato ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından da onaylanması gerekiyor.

YAPTIRIMLARLA ALIM GÜNLÜK 70 BİN VARİL GERİLEDİ

Bir Türk yetkili, "Türkiye İran'dan alabileceği petrolün miktarını azaltabileceği kadar azalttı. Bunu da ilgili taraflara iletti. Bundan sonra yeni bir azaltım Türkiye'yi çok zorlar. Yeni bir yaptırım Türkiye için işleri zorlaştıracaktır" dedi.

Yaptırımlar öncesinde günlük 180,000 varil civarında olan Türkiye'nin İran'dan petrol alım miktarı kademeli olarak azaltılarak 105,000-110,000 varil aralığına geriledi.

ABD Kongresini oluşturan iki kanattan biri olan Temsilciler Meclisi'nde 20'ye karşı 400 oyla kabul edilen yaptırımlar İran'ın ihraç ettiği petrol miktarının bir yıl içinde günde 1 milyon varil azaltılmasını öngörüyor.

HEMEN TELAFİ ETMEK KOLAY OLMAYACAK

"Elbette Türkiye ortaya çıkabilecek petrol ihtiyacını karşılamak için kaynak çeşitliliğine gitmeye çalışıyor ya da bazı ülkelerden daha fazla petrol almak için görüşüyor" diyen aynı yetkili, "Ancak yeni bir kısıtlamada bunun hemen telafi edilmesi hiç kolay değil" dedi.

Türkiye geçen yıldan bu yana Libya, Suudi Arabistan, Irak, ve Rusya'dan daha fazla petrol almak için görüşmelerde bulunuyor.

Kabul edilen teklif ayrıca İran'a alternatif petrol kaynaklarına yönelmeyen ithalatçılara da yaptırımlar öngördüğü gibi, İran'ın ülke dışındaki hesaplarına erişimini zorlaştırıyor ve İran ile sanayi alanında ticaret yapan ülkelere cezalar içeriyor.

ABD ve Avrupa Birliği'nin daha önceki yaptırımları İran'ın petrol ihracatında yüzde 50'den fazla düşüş sağlamıştı. ABD ayrıca İran'dan petrol alan Türkiye, Güney Kore, Japonya ve Çin'in alternatif ülkelerden petrol almasına yardımcı oldu.

REUTERS

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları