loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye'yle nükleer anlaşma Japonya'yı karıştırdı

Türkiye'yle nükleer anlaşma Japonya'yı karıştırdı
Tarih: 08.01.2014 - 14:41
Kategori: Dünya

Başbakan Erdoğan'ın Tokyo temasları sırasında imzalanan ve Japon Mitsubishi şirketinin Sinop'ta yapılacak nükleer enerji santralinin inşaatını üstlenmesini öngören anlaşma Japonya'da tartışmalara neden oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın Japonya temasları sırasında imzaladığı nükleer anlaşma Türkiye 'ye uranyum zenginleştirme ve plütonyum çıkarma izni veren bir maddenin nükleer silahlanma endişesi yaratınca Japonya’da tartışmalara neden oldu.

Zira söz konusu maddeler nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılabildiği gibi belli bir yoğunluğun üzerine ulaştığında nükleer silah olarak da kullanılabiliyor. Kamuoyunda öne sürülen itirazlarda böyle bir maddenin Japonya'nın nükleer silahlanmanın önlenmesini destekleyen tavrına aykırı olduğu ifade ediliyor.

Japon Asahi Şimbun gazetesinin aktardığına göre, Japonya Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, maddenin anlaşmaya Türk tarafının isteği üzerine eklendiğini öne sürdü.

Anlaşmada ayrıca gerekli değerlendirmeler yapılırsa Japonya'nın zenginleştirme ve kullanılmış nükleer yakıtı yeniden işleme teknolojilerinin Türkiye'ye satışı da öngörülüyor.

MECLİS AÇILINCA KONU GÜNDEME GELECEK
Japonya parlamentosu halihazırda tatilde. Ancak meclis açılır açılmaz anlaşma milletvekillerinin onayına sunulacak. Asahi Şimbun söz konusu oturumda anlaşmaya muhalefetten sert itirazlar geleceği yorumunu yaptı.

Geçmişte Sanayi Bakanlığı'nda görev yapmış bir bürokrat olan Şigeaki Koga da gazeteye yaptığı açıklamada, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'ye gönderme yaparak, "Hükümetin bir başbakan tarafından desteklenen projelerle ilgili makul olmayan talepleri kabul etmesi büyük bir risktir" dedi.

Gazeteye konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, anlaşmanın en kısa sürede tamamlanması gerektiğini belirterek, "Parlamentodan hemen geçmezse ilk reaktörün planlandığı gibi 2023'te devreye girmesi mümkün olmayacak" dedi.

ZAMANINDA İKTİDAR BİLE KARŞI ÇIKTI
Muhalefetteki Demokratik Japonya Partisi'nin anlaşmaya parlamentoda karşı çıkması bekleniyor. İktidardayken nükleer santral inşaatlarını destekleyen partinin özellikle Fukuşima'dan etkilenen bölgelerdeki vekilleri söz konusu politikaya karşı çıkıyor.

Bir başka muhalefet partisi Japonya Restorasyon Partisi de anlaşmaya karşı oy kullanma kararı aldı.

Hatta Başbakan Abe'nin liderliğindeki Liberal Demokrat Parti 'nın dış ilişkiler birimi bile ekimde bir açıklama yaparak nükleer silahlanma kaygıları gereği onay kararını geri almıştı. (Hürriyet)

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları