loading
close
SON DAKİKALAR

Türkler, Araplar, Çingeneler ve zencileri almayan ülke

Türkler, Araplar, Çingeneler ve zencileri almayan ülke
Tarih: 12.02.2012 - 16:15
Kategori: Dünya

El Salvador dünyanın en fazla cinayet işlenen ülkesi

19307da iktidarda olan General Maximiliano Hernandez Martinez, Türk, Asyalı, Arap, Çingene ve zenci nüfusunun El Salvador'da artışını önlemek için bunların ülkeye girişini yasaklamış ve bu yasak 50 yıl sürmüş. Şimdi ise Türk vatandaşları artık bu ülkeye vizesiz girebiliyor.

San Jose'den, TACA Havayolları'na ait uçakla yaklaşık bir saatlik yolculuktan sonra El Salvador'un başkenti San Salvador'a iniyorum. Yıllarca iç savaşın bıraktığı izleri temizlemeye çalışan ülkenin başkenti bir suçlular cenneti. San Salvador, dünyada, başta cinayet olmak üzere en fazla suçun işlendiği ülkelerin başında geliyor. Kosta Rika gibi mutlu insanların ülkesinden buraya gelince asık suratlı mutsuz yüzler hemen insanın dikkatini çekiyor. İki komşu ülke birbirlerine tamamen ters orantılı; demokrasi, insan hakları, mutluluk ve refah düzeyi birinde pozitif diğerinde negatif uçlarda.

ŞÜPHELENDİK, ARAYACAĞIZ
Pasaport kontrolünde işlemlerimi yapan memurun son derece hızlı hareket etmesi beni oldukça şaşırtıyor. Kendimce Türk pasaportuyla El Salvador'a girip Türklerin elli yıl alınmadığı bu ülkeden intikam alıyorum. Bir de fotoğraf çekmesini rica ediyorum. Bu mutluluk anları her Güney Amerika ülkesinde olduğu gibi uzun sürmüyor. Her halinden Amerikan polislerine özendiği belli olan orta boylu şişman kadın, parlayan rozetini gözüme sallandırarak pasaportumu istiyor. Oysa ben pasaport kontrolünden henüz çıktım. Bir metre ileride durdurdular. Kadın polis şefi ve yanında beliren iki sivil polis, pasaportumun sayfalarını çevirmeye başlıyorlar. Çantam açılıyor, bilgisayarım fotoğraf makinelerim inceleniyor. Neden geldin, ne yapacaksın, ne yazacaksın soruları birbiri ardından geliyor. Arama uzadıkça uzuyor. Sonunda kurtulup elli yıl hiçbir Türk'ün sokulmadığı ülkeye giriyorum.

TÜRKLERE ELLİ YIL YASAKLI ÜLKE
1930 yılında iktidara gelen ırkçı General Maximiliano Hernandez Martinez, Asyalı, Arap, Çingene ve zenci nüfusunun El Salvador'da artışını engellemek için bir dizi tedbir almış. Lübnan, Suriye, Filistin ve Türk vatandaşlarının ülkeye girişini de tamamen yasaklamış. Sadece Avrupa'da yaşayan Türklerin bunu ispat etmek kaydıyla ülkeye girişlerine müsaade edilmiş. Bu ırkçı yasak tam 50 yıl yürürlükte kalmış ve 1980 yılından itibaren bu yasa yürürlükten kaldırılmış. Uzun süredir Türk vatandaşları için bu ülkeye girişlerinde vize zorunluluğu yok. Türk vatandaşları artık üç aya kadar vizesiz olarak bu ülkede kalabiliyor.

İÇ SAVAŞIN İZLERİ SÜRÜYOR
Ülkenin altı milyon olan nüfusunun iki milyondan fazlası başkent San Salvador'da yaşıyor. Yaz kış fark etmiyor en yüksek sıcaklık 30 derece civarında. Ülkenin para birimi Amerikan Doları olarak kabul edilmiş, halk ise geçim sıkıntısından dolarları göremediğini söylüyor. Ülkede neredeyse her gün protesto gösterileri var. Yirmi yıl önce sona eren iç savaşın izlerini, endişeli gözlerde okuyabiliyorsunuz.

DÜNYADA EN FAZLA CİNAYET İŞLENEN ÜLKELERİN BAŞINDA
El Salvador, dünyada en fazla cinayet işlenen ülkeler sıralamasının başlarında yer alıyor. Özellikle silahla işlenen cinayetlerin nedeni olarak gösterilen silah ruhsatının çok kolay verilmesi, uluslararası gözlemciler tarafından eleştiriliyor. Ülkede sadece geçtiğimiz yıl öldürülen Amerikalı turist sayısı 9. Şehirler arası karayollarında seyahat eden birçok turist otobüsü soyuluyor. Birçok kent merkezi de turistler için sakıncalı ve tehlikeli olarak nitelendiriliyor.

EL BOMBALI OTOMATİK TÜFEKLİ ÇETELER
Çeteler kendi kanunlarını uyguluyor kentlerde. Sıradan halk, politikacıları, polisleri ve bürokratları birer soyguncu olarak nitelendiriyor ve tamamını yolsuzlukla suçluyor. Organize suç çeteleri el bombaları, otomatik silahlar kullanıyor; gözlerini kırpmadan cinayet işliyor. Çoğu zaman işyerlerine, otobüslere el bombaları ve otomatik silahlarla saldırıyor. Çeteler turistleri havaalanlarında takip edip kaçırıyor. Şartlar böyle olunca da mükemmel doğa şartlarına sahip olan ülke, turizmde beklenen sıçramayı yapamıyor.

EL SALVADOR'UN İLGİNÇ SPOR TARİHİ
El Salvador, tarihinde, olimpiyatlara katılıp hiçbir olimpiyat madalyası kazanamayan nadir ülkelerden biri. Katıldıkları dünya kupası maçında, Macaristan'a 10-1 yenilen milli takımları da dünya kupası tarihinin en farklı yenilgisi olarak geçmiş kayıtlara.


BARCELONA TUTKUSU
Diğer bütün Latin Amerika ülkelerinde olduğu gibi futbol bir tutku El Salvador'da. Ülkede korkunç bir Barcelona hayranlığı var. El Salvador'da Barcelona maçı olduğu zaman adeta hayat duruyor. Barcelona forması giymiş yürüyen, çalışan çok sayıda kişiyle karşılaşıyorsunuz sokaklarda.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları