loading
close
SON DAKİKALAR

Türkoğlu TOKİ’nin Peşini Bırakmıyor; 'Millet intihara kalkışacak'

Türkoğlu TOKİ’nin Peşini Bırakmıyor; 'Millet intihara kalkışacak'
Tarih: 13.12.2023 - 14:57
Kategori: Siyaset

İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı önünde TOKİ mağdurlarının yaşadığı sorunlara ilişkin basın açıklaması yaptı.

Türkiye genelinde başlatılan 100 bin konutluk TOKİ projesi kapsamında belirlenen peşinat ve taksit ödemeleri ile KDV'nin arttığına dikkat çeken Türkoğlu, sorunların çözümü için siyasi iradenin devreye girmesi gerektiğini söyledi. Mağdurların emekli ve asgari ücretli olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, "Bu vatandaşlar tüccardan ev almıyor, sosyal devletten vaadedilen konutunu bekliyor" dedi. TOKİ mağduru bir vatandaş proje için "Dar gelirlilere değil, bol gelirlilere yapılmış" derken, diğer bir vatandaş ise "Millet intihara kalkışacak" diye isyan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen başka bir vatandaşın "19 sene kadın kollarında çalıştım. Hakkımı helal etmiyorum" şeklindeki sözleri dikkat çekti.

İYİ Partili Türkoğlu Mağdurlarla birlikte Başkanın Kapısına Dayandı

-İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, TOKİ’nin Ankara Çankaya’daki Başkanlık kapısına dayanarak, mağdur vatandaşların hakkını aradı. Türkoğlu, “Proje başlarken açıklanan ödeme koşulları değiştirilemez. Devletin sözü namustur” dedi. Açıklama öncesinde TOKİ mağdurlarını kabul eden Başkan Ömer Bulut, bazı iyileştirmelerin yapılacağı sözünü verdi.

Bursa, Eskişehir ve İstanbul’dan gelen TOKİ mağduru vatandaşlara birlikte basın açıklaması yapan Türkoğlu, “Sn. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği 100 bin konutluk TOKİ projesi maalesef on binlerce mağdur yarattı. Çünkü 2+1 konutlar için yüzde 10 olan peşinat 14 bin liradan 128 bine, 3+1’lerde 160 bin liraya çıkarıldı. 894 lira ve 1022 lira olan taksitler de 6 bin 415 ile 8 bin lira arasına yükseltildi. Ayrıca ödeme süresi de 240 aydan 180 aya indirildi, konut teslimindeki KDV ödemesi de yüzde 10’a çıkarıldı. Dar ve sabit gelirli vatandaş şimdi ne yapsın? şeklinde konuştu.

Bu arada açıklama öncesinde İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu ile mağdur vatandaşlar adına temsilcilerle görüşen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, sözleşme süresinin uzatılacağı, ödeme takviminin de 240 aya göre yeniden düzenleneceği sözünü verirken, konut tesliminde ödenecek KDV’nin de yeniden yüzde 1’e indirilmesi için elinden geleni yapacağını vurguladı.

Türkoğlu, mağdur vatandaşlarla birlikte yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“İnanın memleket memleket olalı böylesine iş bilmez bir iktidar görmedi.

Hiç mübalağa etmiyorum; hangi işe el attılarsa, içinden çıkılmaz bir hale getirdiler. Etrafımızda, neredeyse iktidarın hışmına uğramamış, hakkı yenmemiş, hukuk garabetine uğramamış, zarar görmemiş bir vatandaş dahi kalmadı.

Mecliste verdiğimiz 60’dan fazla soru ve araştırma önergesinin tamamı vatandaşın türlü türlü dertleriyle, çözüm bekleyen sorunları ile ilgili ve inanın daha yüzlercesi de sırada bekliyor.

Son günlerde de yurdun dört bir yanından TOKİ mağduriyetleri ile haklı yakınmalar adeta yağmur gibi yağıyor ve işte burada, TOKİ Başkanlığı önünde sizlerle birlikteyiz. 

Daha önce sizlerle birlikte aynı dertten muzdarip olan Bursa Mustafakemalpaşa ve Eskişehirli mağdur vatandaşlarımızla bir araya gelmiştik.

Nitekim, Meclis Başkanlığına verdiğimiz soru önergesiyle ve ardından Genel Kurulda yaptığımız konuşmayla bu büyük sorunu ülke gündemine de taşıdık. Ben şimdi burada da, TOKİ önünde, başta Sn. Başkana sesleniyorum.

Sn. Başkan; 12 Aralık 2019 yılında Sn. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ne demişti?

“Dar gelirli vatandaşlarımız için TOKİ marifetiyle tam 100 bin konut yapacağız ve iki yıl içinde; yüzde 10 peşinatla, aylık 894 liradan başlayan taksitler ile 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkanını sağlayacağız.” Demişti değil mi?

Siz de bu talimatı o günlerde harfiyen uygulayıp TOKİ olarak vatandaşa umut verdiniz mi? Verdiniz. Kredi faizini yüzde 0.49, ödeme süresini 240 ay, teslim de de, KDV’nin yüzde 1 olacağını ilan ettiniz mi? Ettiniz.

Peki sonra ne yaptınız? Vatandaşın hayallerini kabusa döndürdünüz.

2+1 konutlar için yüzde 10 olan peşinatı 14 bin liradan 128’e, 3+1’lerde 160 bin liraya çıkardınız. 894 lira ve 1022 lira olan taksitleri de 6 bin 415 ile 8 bin lira arasına yükselttiniz.

Farkında mısınız?

Açıkladığınız ilk taksit rakamları 2020 yılı Ocak ayıda 2.825 lira olan asgari ücretin yüzde 30-40 oranına tekabül ediyordu.

Şimdi istediğiniz aylık ödemelerin asgari ücretin yüzde 70 ila yüzde 90’na denk geldiğinden haberiniz var mı?

240 ay dediğiniz taksit süresini de 180 aya indiriyorsunuz. Yeni KDV’yi de muhtemelen yüzde 10 yapacaksınız! Adalet bunun neresinde?

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları