loading
close
SON DAKİKALAR

TÜSİAD’dan Erdoğan'a mektup: Daha sıkı tedbirler gerekiyor

TÜSİAD’dan Erdoğan'a mektup: Daha sıkı tedbirler gerekiyor
Tarih: 27.03.2020 - 10:11
Kategori: Ekonomi

TÜSİAD, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak koronavirüs salgınına karşı daha sıkı tedbirler alınmasını istedi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), konuya yakın kaynakların Bloomberg'e verdiğe bilgiye göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak, koronavirüs salgınına karşı daha sıkı tedbirlerin alınmasını ve ardından tehlikenin geçmesi ile ekonominin teşvik edilmesini talep etti.

Kaynaklara göre mektup, hükümetin 100 milyar liralık paketini açıklamasının arından gönderildi. Kaynaklar TÜSİAD'ın koronavirüs sonrası ekonomideki yavaşlamanın etkilerini azaltmak için daha büyük bir hükümet desteğine ihtiyaç duyulduğunu ilettiğini belirtti.

TÜSİAD ve Cumhurbaşkanlığı konuya ilişkin yorum yapmadı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI TARTIŞILIYOR
Bir kaynağa göre TÜSİAD'ın en büyük endişelerinden biri, mevcut yavaş hızda ekonominin ne kadar devam edeceğine ilişkin hükümetten açık bir yönlendirme olmaması.

TÜSİAD yönetiminin tartıştığı önerilerden birinin daha sıkı ve ulusal çapta bir sokağa çıkış yasağının uygulanması, böylece virüsün yayılma hızının yavaşlatılması olduğu öğrenildi.

Bu yaklaşımın iş dünyasına ekonomik yavaşlamanın süresine ilişkin bir öngörü kazandırabileceği ve ekonomik aktivitenin daha hızlı toparlanmasına imkan sağlayabileceği düşünülüyor.

Koronavirüs salgınının ekonomiye etkilerini dindirmek için alınan önlemlerde istihdamın korunmasının öncelikli olması gerektiğini söyleyen TÜSİAD Başkanı Kaslowski, "Doğrudan hanehalkına transferler de bu bağlamda gündeme gelebilir. Amerika bunu yapıyor, Hong Kong ve GüneyKore’de yapıldı" dedi.

Öte yandan Dünya’ya konuşan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski,  açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Paketi’nin tek başına yeterli olmayacağını söyledi. Paketin ‘başlangıç’ olarak görülmesi gerektiğini ifade ederek, alınan önlemlerde istihdamın korunmasının öncelikli olması gerektiğini vurguladı.

TÜSİAD başkanı şöyle konuştu: “Yurt dışı talep de özellikle Avrupa olmak üzere orada alınan önlemler nedeniyle durma noktasına artık yaklaşıyor. Dolayısıyla, tek bir paketin tek başına çözüm ya da çare olması mümkün değil. Bunu bir süreç yönetimi olarak görmek lazım. Pek çok ülke de açıkladıkları paketleri sürekli güncelliyor, destek miktarını artırıyor.”

Bu aşamada istihdamı korumanın önemine dikkat çeken Kaslowski, “İlk öncelik istihdamı korumak olmalı. İnsanlar zaten hem kendilerinin hem sevdiklerinin sağlıkları konusunda fazlasıyla endişe duyuyorlar. Bir de işimi kaybeder miyim, geçimimi nasıl sağlarım korkusu yaşamamalı” diye konuştu.

‘Ekonomik İstikrar Paketi’ndeki teşviklerden yararlanamayacak konumda olan, kayıt dışı veya kendi hesabına çalışanların olduğunu hatırlatan Kaslowski, hanehalkına doğrudan ödeme yapılabileceğini dile getirdi.

TÜSİAD başkanı şöyle konuştu: “Bu kesimler için de gelir kayıplarını telafi edecek mekanizmaların düşünülmesi gerekecektir. Doğrudan hanehalkına transferler de bu bağlamda gündeme gelebilir. Amerika bunu yapıyor, Hong Kong ve Güney Kore’de yapıldı. Ayrıca hastalık nedeniyle, ya da pozitif vaka olması şüphesiyle izole edilme amaçlı karantina altına alınan kişilere nakit destekleri verilebiliyor.”

Kaslowski, Türkiye’nin bazı ülkelerde görülen ‘ekonominin tamamen durduğu’ bir senaryoya mutlaka hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları