loading
close
SON DAKİKALAR

'Tutuklu Fatma Tokmak tedavi edilmezse ölecek'

'Tutuklu Fatma Tokmak tedavi edilmezse ölecek'
Tarih: 01.09.2012 - 17:11
Kategori: Kadın

TUAD, bu kez hasta tutuklu Fatma Tokmak için Bakırköy Kadın ve Çocuk Kapalı Cezaevi önündeydi...

İSTANBUL- Tutuklu Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUAD), Bakırköy Kadın ve Çocuk Kapalı Cezavi önünde hasta tutuklu Fatma Tokmak ve tüm hasta tutuklular için basın açıklaması yaptı. TUAD, tüm hasta tutukluların bir an önce tahliye edilerek tedavilerinin gerçekleştirilmesini talep etti. Basın açıklamasına Barış Anneleri ve İHD Yönetici Avukat Fazıl Ahmet Tamer de katıldı.

Açıklamayı yapan TUAD Başkanı Mahmut Taştan, bugün yüzlerce tutuklunun sağlıksız cezaevi koşullarında ölümcül hastalıklarla pençeleştiklerini hatırlattı. Taştan bu tutuklulardan birinin de anne Fatma Tokmak olduğunu söyledi ve Tokmak'ın hikayesini anlattı.

Taştan, Fatma Tokmak'ın 1996'da İstanbul'da 1 yaşındaki oğlu Azad ile beraber gözaltına alındığını ve 12 gün boyunca oğlu ile beraber işkence gördüğünü belirtti. Taştan, Tokmak'ın “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklanarak Gebze E Tipi Cezaevi'ne kapatıldığını, oğlu Azad'ın da 7 yaşına kadar Tokmak ile beraber burada kaldığını söyledi.

2006 yılında Tokmak'ın riskli bir kalp ameliyatı geçirdiğini ardından enfeksiyon kapma riski sebebi ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını belirten Taştan, 2008 yılında anne Tokmak'ın müebbet hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. Taştan, kararın Yargıtay tarafından 3 kez bozulduğunu dördüncüsünde kabul edildiğini vurguladı.

Amelyattan 2 saat sonra cezaevine

Fatma Tokmak'ın 2010'da tutuklanarak Bakırköy Kadın ve Çocuk Kapalı Cezaevi'ne konulduğunu belirten Taştan, kötü cezaevi koşulları sebebi ile Tokmak'ın hastalığının yeniden ortaya çıktığını söyledi. Taştan, 23 Ağustos 2012'de kalbi iflas eden Tokmak'ın acil olarak ameliyat edildiğini ancak ameliyattan 2 saat sonra cezaevine geri gönderildiğini belirtti. Cezaevi'nde uygun bakım koşulları olmadığından yarasının tekrar kanadığını kaydeden Taştan, Tokmak'ın şu an ölüm tehlikesi ile karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

'Cezaevinde Ameliyat yüzde 90 ölümle sonuçlanır'

Taştan, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bakırköy Doktor Sadi Konuk Hastanesi doktorlarının verdikleri raporların, Tokmak'ın 1 ay içinde acilen ameliyat olması gerektiği yönünde olduğunu söyledi. Taştan, raporda ayrıca cezaevi koşullarında yapılacak bir ameliyatın veya ameliyat sonrası bakımın yüzde 90 ölümle sonuçlanacağı ifadelerinin yer aldığını belirtti.

'Meydana gelecek ölümlerden AKP sorumludur'

Taştan, anne Tokmak'ın bir an önce tahliye edilerek tedavi edilmesini talep ettiklerini kaydetti. Taştan, tespit ettikleri 47 ağır hasta tutuklu için de tahliye ve tedavi taleplerini yineledi. Tüm tutuklular için defalarca ilgili yerlere başvuruda bulunduklarını ancak hiç bir sonuç alamadıklarını belirten Taştan, "Meydana gelecek ölümlerden AKP sorumludur" dedi.

Taştan konuşmasını PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve barışa katkı sunulması için gerekli koşulların oluşturulması taleplerini hatırlatarak sonlandırdı.

Basın açıklamasına Barış Anneleri ve İHD Yöneticisi Avukat Fazıl Ahmet Tamer de katıldı. Barış Anneleri, "Tutsaklar onurumuzdur" derken, Avukat Tamer, Yunanistan, Lübnan ve bir çok ülkede hasta tutukluların tedavi edilmek üzere serbest bırakıldıklarını belirterek Türkiye'nin bu konuda hiç birşey yapmamasının endişe verici olduğunu kaydetti.

Açıklamaya, YAKAY-DER, GÖÇ-DER, TOHAV, Kürt Enstitüsü, ARZELA, İstanbul BDP İl ve İlçeleri de destek verdi.

ETHA

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları